Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.03.2014.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Pobeda ili streljanje!

Da je znao da će ga transfer vredan nekoliko hiljada evra koštati ne samo živaca, već i borbe za goli život, mladi srpski rukometaš, 21-godišni Nikola Mitrović zasigurno nikada ne bi pristao na ponudu iz Libije niti bi ikada kročio na tle ove zemlje, odnedavno američke "demokratske" tvorevine.

Nema veze sa sportom: Nikola Mitrović (desno) u Libiji
 



Ovo, samo nekoliko dana pošto je jedva spasao živu glavu, ovaj Leskovčanin poručuje svim sportistima: ubuduće dobro razmislite gde ćete zaigrati u inostranstvu.


- Hvala bogu, ostala je živa glava na ramenima. Kada sam tog poslednjeg dana, dok je moje "obezbeđenje" spavalo, krišom izvlačio stvari iz stana, plašio sam se da više nikada neću videti ni roditelje ni Srbiju - i dalje u čudu šta ga je sve snašlo priča svoje pakleno iskustvo Mitrović za "Vesti".

Peripetije nekadašnjeg prvotimca Crvene zvezde i RK Bor započele su prošlog septembra kada je dogovorio transfer u jedan rukometni klub u Tunisu.

Mitrović sa saigračima

- Međutim, bukvalno pred sam polazak, iz Bengazija je stigla jako primamljiva ponuda njihovog najtrofejnijeg kluba El Naser koju nisam mogao da odbijem. Plata je bila dvostruko veća nego u Tunisu, skoro 3.000 evra mesečno, a na moje pitanje koliko je bezbedno, odgovoreno mi je da je rat završen pre dve godine i da je situacija mirna. Nisam imao razloga da sumnjam, a koliko je u Bengaziju zaista mirno dovoljno je da ilustrujem podatkom da je većina mojih saigrača sa sobom nosila oružje - priseća se ovaj mladić.


Ono što Mitrović ipak nije očekivao jeste da će oružje i "druženje" sa vođama navijača biti sastavni deo "koreografije" na svakoj utakmici.


- Po završetku utakmice, ako naš klub pobedi, nije bilo mogućnosti da odbijete njihov poziv. Voleo bih da vidim tog ko će odbiti poziv čoveka koji u jednoj ruci drži zastavu, a u drugoj "pumparicu". I sve je u redu dok vaš klub pobeđuje. Stalno vas zovu da zajedno izlazite, da zajedno proslavljamo pobede, a sastavni deo tog druženja je i da se sa svakim od navijača slikate. Mislim da imam samo jednu ili dve fotografije da na njoj nije bila i neka pumparica ili kalašnjikov. Za njih je predstavljalo veliku čast da se slikaju sa igračem, a možete da pretpostavite kako je bilo meni.

I deca nose pištolje

Nikola Mitrović priča da su nevolje krenule čim je sleteo na aerodrom u Libiji. Oduzet mu je pasoš, a do kluba su ga dovezli naoružani ljudi - navijači.
- Objašnjeno mi je da mora tako zato što se u gradu nalazi veoma veliki broj paravojnih formacija, te da su najopasniji radikalni islamisti. Sve mi je bilo jasno već prve noći, jer posle ponoći na ulicu izlazi samo lud čovek, a puškaranja i ubistva po ulicama su nešto sasvim uobičajeno. Za vreme mog boravka ubijeno je sedam Egipćana hrišćana i dvojica Francuza. Svojim očima sam gledao dva ili tri takva obračuna. Sve počne prepirkom, pa tučom, a na kraju neko izvuče kalašnjikov. Šta drugo i možete da očekujete kad čak i deca za pojasom ulicom nose pištolje - veli ovaj mladić.


Đurković: Šokiran sam!

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković kaže da je šokiran iskustvom Nikole Mitrovića, a da ovaj mladić ima mogućnost da se za pomoć obrati Svetskoj rukometnoj federaciji, jer svi transferi igrača s jednog na drugi kontinent idu preko ove organizacije.
Đurković ipak savetuje da naši sportisti moraju biti oprezni prilikom određivanja kluba za koji će nastupati.
- Sa Libijom smo, sve do pada Muamera Gadafija, imali odličnu saradnju. Njihovi klubovi su dolazili kod nas na pripreme, tako da sam zaista izneđen ovakvim iskustvom, jer smo do sada uglavnom imali problema oko neisplaćenih zarada - kaže Đurković za "Vesti".

 

Pažljivo proveriti ugovor

- Najvažnije je da je ovaj mladić bezbedno stigao u Srbiju, a na njemu je da odluči kakve će dalje korake preduzeti, odnosno da li će se obratiti i libijskom rukometnom savezu ili Olimpijskom komitetu. I ja sam igrao pet godina u inostranstvu, ali sam pre odlaska veoma pažljivo proverio sve detalje i o toj zemlji i gradu. To je i moj savet mladim igračima, da se ne bi doveli u nezgodnu situaciju - kaže Božidar Đurković.


Mitrović objašnjava da su daleko ozbiljnije nevolje počele pre dva meseca kada je smenjena dotadašnja uprava, a dvojica saigrača iz Hrvatske napustila Libiju.


- Sa još jednim Tunišaninom, trenerom, ostao sam jedini stranac u klubu i sve oči su bile uprte u mene. Kada smo izgubili prvu utakmicu mislio sam da živ neću izaći iz dvorane mada sam dao sedam golova. Ali, za njih sam ja bio isključiv krivac za poraz zbog čega posle više nisam smeo da napuštam stan, a kasnije, kada sam rekao da želim da odem, počeli su da me zaključavaju i čuvaju naoružani ljudi.


Ovaj mladić kaže da je u Libiji ostao bez novca, sa stalnim strahom da neće dočekati sutra, ali i sa jasnom željom da se domogne slobode.


- Uspeo sam da pobegnem zahvaljujući jednom Sirijcu. Poslednjih desetak dana više nisam išao na treninge, a naoružani ljdui su bili stalno uz mene. Međutim, svi koje sam kraomice pitao da mi pomognu to su odbili. On me je, rizikujući sopstveni život, odvezao do aerodroma, a kartu do Istanbula platio je jedan prijatelj iz Beograda. Kada sam sleteo u Tursku došlo mi je da poljubim zemlju, kao da sam sleteo direktno u Srbiju - kaže Mitrović. 

 

Opasno je, ali Srbi nemaju problema

Na rukama navijača: Bane Smiljanić
 

Proslavljeni srpski strateg, fudbalski trener Bane Smiljanić, već skoro sedam godina je u Libiji. Jedno vreme je vodio njihovu fudbalsku reprezentaciju, a sada je šef stručnog štaba najtrofejnijeg libijskog fudbalskog kluba El Ihad iz Tripolija.


U telefonskom razgovoru, Smiljanić kaže da je iznenađen iskustvom Nikole Mitrovića zato što se u Libiji nalazi najmanje 20-ak sportskih radnika i igrača iz Srbije, ali da niko od njih do sada nije imao ni najmanjih problema.

- Nema sumnje da je situacija u Libiji opasna i da režim uspostavljen pre dve godine još nije uspeo da zavlada situacijom. Međutim, niko od naših kojih je dosta u Libiji do sada nije imao direktnih problema ili pretnji. Libijci su narod koji generalno jako puno voli sport, a ako sebe ne dovodite u neozbiljne situacije onda ste bezbedni. Uostalom, ja sam idem na kolima na trening i vraćam se tako - priča Smiljanić.

Bengazi pun fanatika

Bane Smiljanić kaže da su Libijci veoma specifičan narod kod koga je jako teško odrediti liniju između ljubavi i mržnje prema klubu za koji se navija.
- Na utakmice El Ihada je ranije dolazilo između 80.000 do 100.000 navijača, ali zbog bezbednosti sve utakmice se igraju bez publike i to je dovoljan pokazatelj da se čini sve kako bi se situacija smirila. Za Libijce je pobeda merilo svega i to uvek treba imati na pameti. Međutim, moj klub je i pobeđivao i gubio, ali ja ipak nisam imao tako drastičnih problema kao ovaj mladić. Moguće je da je u Bengaziju situacija nešto gora, zato što je tamo mnogo više verskih fanatika - zaključuje ovaj fudbalski stručnjak.


Nabrajajući niz eminentnih srpskih stručnjaka koji vode brojne libijske klubove, Smiljanić kaže da svako od njih ima i pomoćnike, naše zemljake, a u nekim od klubova igraju i naši igrači. Međutim, niko se još nije požalio da ima problema, posebno ne onih bezbednosnih.


- E sada, činjenica je i da je situacija u Tripoliju mnogo mirnija nego u drugim mestima u Libiji. U nedelju dana se možda dogodi neki obračun, ali većina i domaćeg stanovništva i stranaca zna da ne treba napuštati kuće posle 21 uveče.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.03.2014. 19:44
Памет у главу и дупе уз за зид :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online