Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.04.2014.
01:19
M. Purić - Vesti A

Srpska škola svetskih letača

Mirko Pintar iz Čikaga, nekadašnji Jatov, a danas pilot američke kompanije Southwest Airlines, boravio je nedavno u Beogradu kako bi učestvovao na proslavi jubileja, 40 godina od osnivanja prve Pilotske Jatove škole u tadašnjoj Jugoslaviji, čijoj je prvoj generaciji sam pripadao.

Mirko Pintar ispred aviona koji je posvećen državi Ilinois
 

Iako živi u Americi poslednje 24 godine, Mirko Pintar kaže da je dolazak u Beograd na godišnjicu istorijskog jubileja bio veoma emotivan i lep događaj. Na proslavu prve generacije Pilotske škole Jugoslovenskog aerotransporta pozvao ga je kapetan i instruktor Stanislav Praštalo, a Mirko se na proslavi susreo sa školskim drugovima od kojih mnogi i dan-danas lete po celom svetu. Skup nekadašnjih polaznika prve pilotske škole organizovan je u Aeroklubu, takođe istorijskom mestu u Beogradu u kome su se decenijama okupljali vazduhoplovci bivše Jugoslavije.


Prisećajući se kako je osnovana prva pilotska škola u Jugoslaviji, Mirko kaže:


- U početku je Jugoslovenski aerotransport zapošljavao vojne pilote, a onda je početkom 70-ih doneta odluka da počne da školuje svoj kadar. Raspisan je konkurs, a onda je u Vršcu 1. marta 1974. godine počela da radi prva Jatova pilotska škola. Ta prva istorijska klasa imala je 35 pilota i oni su prvi počeli da lete za tadašnji Jugoslovenski aerotransport. Početkom 90-ih godina Jugoslovenski aerotransport promenio je ime u JAT Airways, a prošle godine u Air Serbia. Taj trenutak poklopio se sa 40-godišnjicom početka školovanja prve klase Jatove Pilotske škole i zato je bilo interesantno da se ta klasa okupi i proslavi taj jubilej - seća se.

Prva klasa Jatove pilotske škole
 


On kaže da je na proslavu u Aeroklub došla skoro cela prva klasa Pilotske škole.
 

Plan leta na pesku

Prisećajući se uspomena iz školskog vremena te prve generacije Pilotske škole, on dodaje da je to bilo veoma lepo vreme.
- To je bio internat i mi smo svi živeli zajedno. Bilo nas je po petoro u sobi, imali smo svoju menzu i 24 sata dnevno bili posvećeni vazduhoplovstvu. Preko dana bili bismo ili u učionici ili leteli, a uveče bismo pričali o tome. Ponekad bismo na pesku nacrtali krug, četiri štapa zabili u zemlju, pa onda objašnjavali šta smo i kako leteli, šta smo radili u kom trenutku. Nije to naravno bio zvaničan način školovanja, ali smo se tako spremali za ispite.

- Od nas 35 polaznika, sedam je umrlo, a na proslavu je došlo 20 pilota, mojih drugova iz škole. Većina njih je i dalje veoma aktivna i leti na četiri kontinenta - u Americi, Aziji, Evropi i Africi. Neke od njih nisam video 36-37 godina. Ali imam nekoliko prijatelja sa kojima sam blizak i sa kojima se viđam po svetu, tamo gde nas put nanese - u Kanadi, Francuskoj, Americi, Aziji. Zbog svega toga bilo mi je veoma drago što sam bio na ovoj proslavi. Takođe je bilo veoma emotivno, jer neke od njih tada sam, verovatno, video poslednji put. Bilo je lepo, evocirali smo uspomene, a sutradan sam organizovao posetu Vazduhoplovnom muzeju na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. Taj muzej je veoma dobro očuvan i tamo smo evocirali uspomene i pričali o avionima koje smo vozili, o pilotima koji su došli posle nas - kaže Pintar.


Bilo je to lepo vreme sa mnogo šala i vragolija.


- Morali smo stalno da budemo na oprezu jer nikad nismo znali šta se kome sprema i uvek bi neko bio meta grupe, pa se svašta dešavalo. Ako bi se okrenuo za vreme ručka tanjir bi ti ostao prazan. Ili bi iznad vrata stavili kofu sa hladnom vodom ili prljavu čarapu u jastuk. Bilo je neozbiljno, ali takve su bile šale u tom internatskom životu.


Danas je srećan što je video školske drugove poput Toneta Potočnika, Miroslava Kranzera Kimija i legende Jata poput Džoa Brankovića, Stanislava Praštala i drugih.


- Ipak, hoću da naglasim da je ovo priča o važnom istorijskom događaju u vazduhoplovstvu bivše države, Jatove pilotske škole i njene prve generacije - kaže za kraj Mirko Pintar, koji trenutno živi u Čikagu. Poslednjih 17 godina leti od zapadne do istočne obale. Oženjen je sa Dobrilom Pintar, poznatom i nagrađivanom umetnicom koja izrađuje nakit od stakla.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.04.2014. 06:21
Ubi bene, ibi patria, govorili su Latini. A kod nas je Santic nekad pevao "Bolji su svoji i krsevi goli, no cvijetna polja kud se tudjin krece". Ali to smo izgleda prevazisli...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online