Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.04.2014.
20:27
D. N. Petrović - Vesti A

Tri infarkta zbog dedovine

Nakon desetogodišnje neravnopravne pravne borbe, stotina dana prespavanih u hladnim odajama Amir-aginog hana, pretnji samospaljivanjem i preživljena tri teška infarkta, Novopazarac Adem Murtezić konačno je, sa svojim sestrama i drugim članovima porodice, dočekao da mu država Srbija vrati dedovinu u centru grada koju su mu komunisti partijskim dekretom oduzeli pre pet decenija.

Amir agin han u Novom Pazaru


Odlukom Republičke agencije za restituciju, odmah nakon hotela "Beograd" u Beogradu i Titove vile na Zlatiboru, starim vlasnicima vraćen je i Amir-agin han koji je sagrađen u 17. veku i dugo je bio glavno konačište karavana trgovaca na putu od Carigrada ka Dubrovniku. Rešenje o povratku vrednog objekta i poznatog kulturno-istorijskog spomenika, koji je pod zaštitom države, porodici Murtezić lično je, polovinom 2012. godine, u Novom Pazaru, uručio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

- Ni rešenje Agencije za restituciju nije bilo dovoljno opštini Novi Pazar koja je dve godine odugovlačila s primopredajom, konačno, od pre nekoliko dana Han je i formalno naš. Presrećni smo što je pravda pobedila, ali i tužni što smo u borbi za imovinu koju nam je deda Amir ostavio preživeli pravi pakao. Ja sam imao dva infarkta, sestra Seniha jedan, u jednom trenutku, kad je zapretila opasnost da nam tajkuni bliski vlasti otmu Han, bili smo spremni i za samospaljivanje. Da su protiv nas upotrebili silu, sve bi odletelo u vazduh, zaista smo bili spremni i na to jer nam je nepravde i muke bilo preko glave - priča Adem i naglašava da su mu u borbi za dedovinu puno pomogli i mediji.

Murtezići sa predstavnicima Agencije za restituciju
 


Od šezdesetih godina prošlog veka Amir-aginim hanom upravljalo je Ugostiteljsko preduzeće Lipa, na ovaj objekat koji je jedan od simbola bošnjačke istorije i kulture pravo je polagala i opština, bilo je planova da se Murtezići namire i da se Han renovira, a potom pretvori i neku galeriju ili muzej.


- Renoviranje je potrebno i to odmah jer o Amir-aginom hanu decenijama niko nije brinuo, potpuno je oronuo, na nekim delovima može doći i do rušenja zidova, moramo ga hitno spasavati - upozoravaju Murtezići, ali nakon višegodišnjeg potucanja po sudovima u Novom Pazaru i Beogradu više nemaju ni novca ni snage da han sami obnove.

Mustra iz Soluna

Amir-agin han je zidan po ugledu na istoimenu građevinu koju su novopazarski trgovci videli u Solunu. Izgradnja je, priča Adem Murtezić, trajala godinama, angažovani su najbolji grčki majstori i plaćani su suvim zlatom. Han zauzima oko osam ari površine, u prizemlju su vezivani konji, a trgovci su spavali na spratu. Od dugog puta okrepljivali su se u obližnjem Isa-begovom hamamu.

Isa begov hamam u korovu
 


- Nadali smo se nekom dogovoru sa gradskom upravom, očekivali smo da će nam grad, pošto se radi i spomeniku kulture pod zaštitom države, pomoći da zajednički Amir-aginom hanu vratimo nekadašnji sjaj i osposobimo ga da donosi neku korist, ali sve to je palo u vodu. Sada su naše nade uprte u Tursku i njenu Razvojnu agenciju TIKA. Ona mnogo ulaže u Sandžak i njoj smo se obratili za pomoć u spasavanju Hana. Nadamo se da će nam pomoći, pogotovu što Turska zainteresovana za obnovu kulturno-istorijskih spomenika iz osmanlijskog perioda na celom Balkanu i po Evropi. Spremni smo da Han, radi spasavanja, ustupimo i ambasadi Turske u Beogradu da ga ona obnavlja - ističe Seniha Murtezić.


U Novom Pazaru, osim Amir-aginog hana, postoje i drugi vredni spomenici islamske arhitekture koji propadaju: Isa-begov hamam udaljen je od Hana samo stotinak metara, bio je luksuzno kupatilo na čuvenoj carigradskoj džadi, sada je u ruševinama, ni vlasnik mu se ne zna. U nešto boljem stanju je Gradska tvrđava s kulom Motriljom koja je prošle godine renovirana donacijom jedne banke i sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.


Narodni poslanik Aida Ćorović upozorila je da je Amir-agin han baština svih Novopazaraca i nipošto se ne sme dozvoliti da dalje propada, pogotovu što se nalazi u najstrožem centru grada.
 

Pobeda zakona

Povratak Amir-aginog hana porodici Murtezić prva je pozdravila Evropska komisija koja je ovaj čin države Srbije, odnosno njene Agencije za restituciju, nazvala važnim korakom u poštovanju evropskih vrednosti i približavanju Evropskoj uniji.
- I Evropa nam je puno pomogla, mnoge ambasade pratile se kako teče proces povratka otete imovine građanima Srbije. Imali smo sreću da Agenciju za restituciju vode mladi, školovani i nekorumpirani ljudi na čelu sa Strahinjom Sekulićem koji su odoleli svim pritiscima i postupili onako kako im zakon nalaže - dodaje Adem Murtezić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online