Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.04.2014.
05:46
Đ. Barović - Vesti A

Srbija zaboravila svog velikana

Mada se danas navršava dva veka od rođenja oca srpske botanike i jednog od najpriznatijih svetskih naučnika, Josifa Pančića, u Srbiji će ovaj datum biti obeležen tek polaganjem cveća studenata biologije ispred njegove biste u Studentskom parku u Beogradu, i to bez prisustva ijednog zvaničnika države.

Dvesta godina od rođenja oca srpske botanike i jednog od najpriznatijih svetskih naučnika: Josif Pančić

U Birou za odnose sa javnošću Vlade Srbije nemaju nikakvu najavu da bi neko iz vrha odlazeće Vlade mogao da uveliča ovaj dan, a istovetna situacija je i kada je reč o predsedniku Srbije koji nigde nije pozvan.


Prema dostupnim podacima, dvesta godina od rođenja Pančića će biti obeleženo i naučnim skupom u Odeljenju Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu.


Da apsurd bude još veći, tek mala grupa planinara će se danas pokloniti senima Pančića u njegovom mauzoleju na Kopaoniku.


Ali, da bi to učinili oni su prethodno morali da traže specijalnu dozvolu Ministarstva odbrane, jer se ovaj mauzolej već godinama nalazi unutar strogo čuvanog vojnog objekta.

- Kada su planinari 1950. godine na svojim ramenima posmrtne ostatke Pančića nosili do vrha Kopaonika, niko nije ni slutio da će se mauzolej u kome je sahranjen, od 2001. godine naći tik uz radarski centar Vojske Srbije. Od tada je tamo moguće ući samo uz specijalno odobrenje Ministarstva odbrane i Vojnobezbednosne agencije. Planiramo da zatražimo tu dozvolu za prvu polovinu juna kada ćemo obeležiti vredan jubilej - kaže Branislav Božović, sekretar Planinarskog saveza Srbije i ogorčeno dodaje da je Srbija suočena sa "usudom zaborava" vrednih godišnjica.

Država da ispravi grešku

U SANU priznaju da je izostao ozbiljniji budžet za obeležavanje Pančićevog rođendana, ali se nadaju da će država ispraviti grešku. Veruju da će uz svečanu akademiju, zakazanu za 1. oktobar, biti organizovana i velika izložba.


- Svaki put se setimo nekog jubileja tek koji mesec ranije i onda kreće "frka i trka" da bi se na kraju sve završilo uz komentar da je moglo bolje. Evo, Planinarski savez Srbije planira da se uključi u obeležavanje 102 godine od Kumanovske bitke, napravili smo program, ali ne znamo kome da se obratimo. Nova Vlada još nije formirana, a ne zna se ni ko bi bio nosilac tog projekta - ističe Božović.


Predsednik Planinarskog društva "Josif Pančić" Rada Jočić kaže da su oni mogli da odaju počast proslavljenom biologu da im je rečeno na vreme.
- Prošle godine smo u čast Pančića, povodom 199 godina od rođenja održali marš dug 300 kilometara koji se završio u njegovoj večnoj kući, a ove godine ću sama otići u Studentski park i u svoje ime položiti cveće ispred njegovog spomenika - kaže Rada Jočić.

"Strogo čuvana tajna" prepuna skijaša

U Ministarstvu odbrane Srbije objašnjavaju da je složena procedura posete Pančićevom mauzoleju uslovljena činjenicom da se tamo nalazi "vojno čvorište veze", toranj sa antenama i objekat namenjen kontroli aviosaobraćaja.
Branislav Božović kaže da u zimskom periodu na hiljade skijaša i pešaka dođe do "žice" ovog objekta, pa se teško može reći da je reč o "strogo čuvanoj tajni".
- Bilo bi deplasirano govoriti o pomeranju mauzoleja, ali ne vidim i zbog čega svi zainteresovani ne bi ulazili uz pratnju obezbeđenja - kaže sekretar PSS-a.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.04.2014. 06:11
Због наше небриге долази до тога да други својатају наше научнике од Николе Тесле , Руђера Бошковића па и Јосиф Панчића . На хрватској викепедији буквално пише ( цитирам ) : "Јосип Панчић (такођер и Јосиф Панчић) (Угрини, Брибир, 5. травња 1814. - Београд, 25. вељаче 1888.), хрватски и српски ботаничар и професор природних знаности " .
Četvrtak 17.04.2014. 15:06
Vise od svega to je posledica cinjenice da Srbijom vladaju marionetske vlade koje kontrolise zapad. Dok pricaju o "buducnosti Srbije" rade sve da se ona i njeno nacionalno bice zatru. Samo deo njihovog programa "promene svesti Srba", sto u prevodu znaci svodjenje Srba na stado ovaca. Bitan deo operacije je, naravno, oduzimanje narodu svega onog na cemu pociva njegova nacionalna svest i ponos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online