Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.04.2014.
02:51
Đ. Janković - Vesti A

Gusle gude po Evropi

Pune tri decenije u Vukovom kraju ne prestaje da se sluša zvuk struna gusala i odjek junačkih pesama iz naše slavne prošlosti. Grupa zaljubljenika okupljena u guslarsku sekciju pre 30 leta i danas neumorno peva uz gusle, te naše najveće pamtiše koje ne daju da zaboravimo ko smo bili i šta smo sve radili da sačuvamo svoju slobodu.

Junačke pesme otrgli od zaborava: Guslari obeležili jubilej
 


U Vukovom Domu kulture loznički guslari su održali veliki koncert posvećen jubileju na kome su se okupili sadašnji, ali i brojni nekadašnji članovi ove sekcije. Prema rečima Milutina Đuričića, koji je treći put predsednik lozničkih guslara, oni su treće najstarije guslarsko društvo u Srbiji posle beogradskog "Vuka Karadžića", osnovanog pre 40 godina, i guslara iz Vrbasa.


Guslarska sekcija "Petar Petrović Njegoš" formirana je 21. aprila 1984. godine pri Radničkom KUD "Viskoza", gde je delovala narednih 13 godina. Onda su guslari 1997, kada su počeli teški dani za nekadašnjeg giganta hemijske industrije, prešli pod okrilje lozničkog Centra za kulturu pod imenom "Vukove gusle". Radili su tako do 2000. godine, a onda postali guslarska sekcija "Vuk Karadžić" pri KUD "Karadžić".


- Guslari su opstali uprkos vremenima koji nisu ni laka ni uvek naklonjena ovom instrumentu. Uspeli smo da zvuk gusala prenesemo, ne samo širom nekadašnje Jugoslavije, nego i mnogo dalje. Naši guslari izveli su više od 1.500 programa, učestvovali na svim festivalima guslara, osvajali nagrade, naše strune "pevale su" u Poljskoj, Švedskoj, Francuskoj, Nemačkoj... a kroz društvo je prošlo 35 registrovanih članova. Danas imamo 11 guslara, šest iz našeg kraja i ostale iz mesta uz levu obalu Drine, spremnih da nastupe u svakom trenutku. Imamo i mladih, a naš najmlađi član ima 28 godina - kaže Đuričić.

Pesma o Gučevskoj bici

Đuričić ovog meseca ulazi u studio da snimi pesmu o Gučevskoj bici. To planira poslednjih nekoliko godina, a sada će, u godini obeležavanja stogodišnjice velike bitke, kroz 260 stihova, opevati slavni boj iz 1914. godine.

Predsednik lozničkih guslara pevao je uz gusle svuda, pa je tako 1987, u godini obeležavanja dva veka od rođenja Vuka Karadžića, nastupio na tri koncerta u Švedskoj, u Geteborgu, Malmeu i Stokholmu.


- Gete je Vuku Karadžiću rekao da je počeo da uči srpski jezik kako bi razumeo guslare i epsku poeziju. Mnogi svetski velikani su bili ljubitelji gusala kao naši Pupin i Tesla, a neki su i uz gusle pevali.


Petar Perunović Perun svirao je tokom borbi u Prvom svetskom ratu, bio je ranjen u borbi na Gučevu, a kasnije je svirao Tesli.


Prvi zapis o guslama i guslaru ukazuje da one potiču iz zapadne Srbije. Mnogi misle da su one iz Crne Gore, ali ne, to je srpski instrument koji je pevao o našoj istoriji. Gusle su izuzetno važan instrument za očuvanje naše tradicije - objašnjava Đuričić koji gusla od svoje petnaeste, nastavljajući ono što su radili njegov deda, otac i stric.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.04.2014. 11:44
Svaka cast guslarima koji opevase nasu istoriju i vazne dogadjaje .Gusle su Srpski nacionalni istrument kroz vijekove koji svi u regionu svojataju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online