Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.04.2014.
12:15
B92 A

KG: Na pokojnicima bi svkao da zaradi

Umesto u mrtvačnici bolnice, građani čiji srodnici preminu u Kliničkom centru Kragujevac ubuduće će svoje bližnje preuzimati na groblju Bozman. To je rezultat ugovora između preduzeća "Gradska groblja" i Kliničkog centra u tom gradu. Ovaj ugovor i njegova realizacija u poslednjih mesec dana izazvali su brojne kontroverze, a najviše zbog para.

Narod prodaje njive da bi sahranio pokojnika
 

Ono što je u bolnici 3.200 dinara, na groblju je i do četiri puta skuplje. Samo oblačenje pokojnika, po cenovniku "Gradskog groblja" koštalo je 3.900 dinara. Miljojki Milanović suprug je preminuo kod kuće početkom marta. Privatnik je pokojnog supruga prevezao do mrtvačnice na groblju Bozman.

"Umesto neke minimalne cifre za noćenje u kapeli, platili smo 6.740 dinara. Što znači da je nama naplaćen prevoz od kuće do groblja, iako oni 'Gradska groblja' nisu vozili pokojnika", priča Miljojka Milanović.

U "Gradskim grobljima" kažu da su ove cene važile samo nedelju dana, jer je nezadovoljstvo građana stopiralo ugovor. Grešku priznaju, ali bez refundacije novca jer se, kako kažu, naplaćivalo po važećim cenama.

Preuzimanje pokojnika danas košta 3.300 dinara, ali prevoz od mesta smrti do mrtvačnice ostaje posao gradskih grobara, jer je, kako tvrde, reč o komunalnoj delatnosti.

"Ostali prevoznici od ovog posla prave biznis, mi to ne radimo. Mi to radimo profesionalno. Ovo preduzeće ima 120 i nekog radnika, svaki radnik izdržava svoju porodicu", izjavio je Milun Petković, direktor JKP Gradska groblja.

Direktor Kliničkog centra ove nedelje bio je na putu, a u pravnoj službi je rečeno da ova ustanova ugovorom sa "Grobljima" ispunjava svoju zakonsku obavezu. Međutim, Upravni odbor Kliničkog centra sa spornim ugovorom nije upoznat.

"Ja zaista ne znam da on kao takav postoji i da se kao takav primenjuje, ako ga ja sad imam na dnevnom redu kao predlog ugovora koji treba da bude donet. Ne znam kako bi on postojao i bio primenjivan", kaže Mileta Poskurica, predsednik UO KC Kragujevac.

Koliko Klinički centar dobija ili gubi ovim ugovorom ostalo je nepoznanica. Oni koji tvrde da su potpuni gubitnici ove priče su privatni prevoznici. "Više posla imamo iz bolnice, nego što narod kući umire. Po mom mišljenju i mišljenju mojih kolega dešava se to da oni hoće da zatvore privatnike kako bi samo oni radili", kaže
Marko Cvetković, prevoznik pokojnika.

Privatnici smatraju da "Groblja" na ovaj način uvode monopol. Isto to komunalno preduzeće i dalje duguje milionsku kaznu iz 2011. zbog uslovljavanja korisnika da kupuju njihove spomenike.

Nedelja 20.04.2014. 15:58
Jel ovo slika nekog groblja sa okupiranog Kosova ili Srpskog Kragujevca. Ubi se Verko, ako ti je ovakvo gradsko groblje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online