Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 25.04.2014.
04:14
Đ. Janković - Vesti A

Kaplar manji od puške

U okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, u Muzeju Jadra otvorena je dokumentarna izložba "Momčilo Gavrić - najmlađi vojnik Prvog svetskog rata". Autor izložbe loznički istoričar Goran Vilić izložbu je pripremao nekoliko meseci, a posetioci neke podatke mogu da vide i saznaju prvi put o dečaku i čoveku koji je proživeo golgotu Srbije, od 1914. do 1918. godine, a ni kasnije život prema njemu, u više navrata, nije bio mnogo naklonjen.

Momčilo Gavrić raportira na frontu
 


- Momčilo Gavrić je bio najmlađi vojnik Prvog svetskog rata i prošao je gotovo sve najznačajnije bitke srpske vojske i preživeo ono što mnogi stariji od njega nisu. Sa svojim pukom peške je kao desetogodišnjak prešao Albaniju i stigao do Krfa. Bio je najmlađi kaplar na svetu. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta gde je ranjen, a vojvoda Živojin Mišić ga je unapredio, pa je kao dvanaestogodišnjak imao čin podnarednika. Izložba obuhvata i detaljno istraživanje njegove biografije u posleratnom periodu - rekao je na otvaranju Vilić.

 


Izložba hronološki prati događaje kroz koje su prošli Momčilo Gavrić i srpska vojska, od Cera preko Gučeva i Kolubarske bitke do povlačenja kroz Albaniju. Tu su i sećanja njegovih sinova, ratnih saboraca i poznanika, a posetioci će saznati i kako je za dečaka krojač sašio uniformu od nekoliko starih šinjela i sve ono što je objavljeno o Gavriću u tri knjige.

Sat od Rajsa

Autor je podsetio i na ratni susret Gavrića i dr Arčibalda Rajsa u jesen 1916. kada je Švajcarac dečaku poklonio perorez i svoj ručni sat koji se vidi na Gavrićevoj levoj ruci na poznatoj slici dečakovog raporta na Kajmakčalanu 1916. Skupoceni švajcarski sat i perorez danas su u vlasništvu Momčilovog najstarijeg unuka Dejana. Gavrić se, čekajući proboj fronta i povratak u Srbiju, opismenio, a posle rata je otišao u Englesku gde je završio gimnaziju i 1921. se vratio u Beograd.

Čuvanje od zaborava

Izložbu je otvorio dr Danilo Šarenac, koji je doktorirao na temu Prvog svetskog rata, a radi u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. On je rekao da je Gavrić "neka vrsta simbola našeg odnosa prema Prvom svetskom ratu, a poznato je da je on dugo vremena bio zanemaren i da je tek krajem osamdesetih dobio određeni značaj".
- Ovo je neka vrsta podsećanja na način kako se odnosimo prema istorijskim događjima i akterima. Važno je da se održava ova izložba, da sećanje na Gavrića ne ostane samo u sferi mita već da imamo pouzdane činjenice, da se što više stvari sačuva od zaborava - rekao je on.
Na otvaranju je bio i general Milisav Sekulić autor knjige "Sa Gučeva u legendu", jedne od tri do sada napisane o Gavriću.

Autor izložbe: Goran Vilić

Čovek nesvakidašnje ratne sudbine, jedinstvene u svetu, "Sin srpske divizije", sa osam godina najmlađi vojnik-dobrovoljac, posle četiri godine ratovanja morao je na odsluženje vojnog roka. Niko mu nije verovao da je učesnik Velikog rata, pokušaji da to dokaže smatrani su kao izbegavanje vojske, pa je osuđen na tri meseca zatvora. Vojni rok proveo je u Slavonskoj Požegi i Novoj Gradiški. Tokom Drugog svetskog rata radio je kao grafičar i pomagao pokret otpora iznoseći im hartiju i davajući "vezu".

Posle oslobođenja Beograda jedva je izbegao streljanje pošto je jedan radnik rekao partizanima ko je Momčilo. Veliko razočaranje Gavrić je doživeo 1947. godine kada su na njegova vrata zakucali predstavnici Narodnog fronta da traže pomoć za "braću Albance u Albaniji". Momčilo je rekao da su baš "ti Albanaci" tokom prelaska Albanije njegove ratne drugove ubijali i pljačkali. Zbog reči "Albanci nisu moja braća" dobio je 18 meseci zatvora. Posle toga je ćutao godinu dana, kada je progovorio nikada nije spominjao boravak u zatvoru... Dugo je živeo u anonimnosti da bi početkom 1964. u "Politici" izašao prvi članak o najmlađem vojniku Prvog svetskog rata i tada je počelo skidanje vela zaborava o Gavriću, ali i drugim junacima iz tog rata.

Ponosan na oca

U Muzeju Jadra bio je i najstariji Gavrićev sin Branislav (74). On je veoma emotivno doživeo ovu izložbu i kroz suze dao izjavu.
- Hvala Lozničanima koji su se setili moga oca, a posebno Goranu Viliću koji je sve najbolje rekao o mom ocu. Drago mi je što sam došao. Ponosan sam na moga oca, on je ovo zaslužio - jedva je izustio vidno potresen Branislav.

Nema ni spomenik

Danilo Šarenac

- Momčilo je kao i Milunka Savić, bio zapostavljen posle rata, iako su oboje nosioci najviših ordenja, ne samo kod nas već i u Francuskoj - kaže Vilić.


On je Gavrića upoznao 14. septembra 1987. kada je dečak-ratnik prisustvovao otvaranju Muzeja Jadra u Loznici gde se u stalnoj postavci nalaze i njegove dve vojničke fotografije. Vilić uvek kada posetiocima muzeja govori o Prvom svetskom ratu posebnu pažnju posveti Momčilu Gavriću, koji je u Beogradu živeo sve do smrti 1993. godine.


Nažalost, i u rodnom kraju Gavrić je bio zaboravljen i tek ove godine jedna ulica je dobila njegovo ime, ali ga ne nosi nijedna škola ili ustanova, a nema ni spomenik. Inače, loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić" uveliko obeležava stogodišnjicu Velikog rata i do sada je organizovao izložbe o Drinskoj diviziji i Milunki Savić. 

Ubili mu porodicu

Momčilo Gavrić rođen je 1. maja 1906. u Trbušnici, zaseoku Podgučevo, kod Loznice, i kada je počeo Prvi svetski rat imao nepunih osam godina. Bio je osmo dete svojih roditelja oca Alimpija i majke Jelene. U avgustu 1914. godine austrougarski vojnici su zapalili njegovu kuću i pobili porodicu Gavrić, roditelje, četiri brata i tri sestre. Najstariji brat imao je 16, a najmlađi dve godine. Mali Momčilo se ostavši bez najmilijih pridružio Šestom artiljerijskom puku Drinske divizije i u svojim prvim vojničkim danima redovno je tri puta dnevno pucao iz topa da osveti porodicu.

POVEZANE VESTI

Petak 25.04.2014. 06:51
Jedino Srbi u svetu zaboravljaju svoje junake, a odaju postovanje dusmanima.zato nam se sve ovo i desava. treba ispraviti nepravdu i ogresenje prema Momciluni Milunki. slava im.
Petak 25.04.2014. 11:30
"....Veliko razočaranje Gavrić je doživeo 1947. godine kada su na njegova vrata zakucali predstavnici Narodnog fronta da traže pomoć za "braću Albance u Albaniji". Momčilo je rekao da su baš "ti Albanaci" tokom prelaska Albanije njegove ratne drugove ubijali i pljačkali. Zbog reči "Albanci nisu moja braća" dobio je 18 meseci zatvora....." To je to komunističko zlo zbog kojeg i dan danas strada srpski narod....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online