Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 24.04.2014.
19:08 >> 22:51h
Telegraf, Beta A

Potop u Vrnjačkoj Banji, poplave u Lozanju, oluja i grad u Kuršumliji

Nabujale Vrnjačka i Lipova reka izlile su se iz korita i poplavile centar Vrnjačke Banje, a voda je prodrla u kuće i podrume ugostiteljskih ostalih. Pojedine ulice, pretvorene su u rečno korito reke koja nosi i obara sve što joj se nađe na putu.

Vrnjačka reka se izlila i nosi pred sobom....
 

"Ove rečice su izašle iz korita, izlile na ulice Vrnjačke Banje i napravile haos, ušavši u kuće, poslovne prostore i lokale, a sedam mostića koji presecaju centralnu ulicu u centru Banje je srušeno uzvodno od Lipove i Vrnjačke reke", izjavio je za agenciju Beta
načelnik Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva Radoica Kočović.

....Grad mahom pust...
 

Dodao je da niko od Banjčana ne pamti ovako visok vodostaj ove dve rečice, zbog čega trenutno sedam pumpi crpi vodu iz poplavljenih prostora.

Grad je uglavnom pust, osim ponekog vozila koje pokušava da se probije kroz bujice vode.

"Voda je počela da se povlači i već se povukla za više od pola metra, ali većina podruma u centru Banje je pod vodom, dok je materijalna šteta ogromna", rekao je Kočović.

Olujno nevreme Vrnjačku banju je pogodilo oko 17.30 i trajalo je pola sata.

 

Izlio se potok na padinama Rajca

 

U selu Lozanj na padinama Rajca, oko 19 sati pala je jaka kiša koja je dovela do izlivanja potoka i stvorila bujicu koja je nosila sve pred sobom.

 

"Niko u ovom kraju ne pamti ovakvu prolavu oblaka, gde je bujica sa brda nosila sve pred sobom", rekao za agenciju Beta predsednik mesne zajednice Milorad Čuljković.

Marić: Situacija se polako smiruje

 

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da su bujični potoci najviše ugrozili centar Vrnjačke Banje, Čačak, Guču, Majdanpek, Lučane i Ivanjicu i dodao da situacija u tim mestima polako smiruje. Marić je ocenio da je osnovni problem, u ovakvim situacijama, nedostatak preventive.

 

 

"Niko ne može da optuži lokalne samouprave, ako u budžetu nema para za tu namenu", ocenio je Marić. Upitan zašto nisu kupljene protivgradne rakete, Marić je odgovorio da to nije moguće zato što nema sistemskog zakona koji bi regulisao kupovinu raketa, obavezu države i lokalnih samuprava.

Kiša je pala na oko 50 hektara, a poplavni talas, visine preko jednog metra, nosio je ograde i oštetio regionalni put Gornji Milanovac-Gornji Banjani.

"Na površini od deset hektara, voda je sa tek zasejanih njiva, krompirom i kukurzom, sve odnela i napravila pustoš. Danima neće moći da se uđe u njive", kazao je Čuljković.

Olujno nevreme, paraćeno gradom u Kuršumliji

Olujno nevreme praćeno gradom za 40 minuta je nanelo ogromnu štetu u kuršumlijskom selu Sagonjevo. Meštani procenjuju da je uništeno oko 80 odsto useva.

"Nevreme je trajalo oko 40 minuta, a grad je napadao u visini od 14 santimetara. Uništio je useve, malinu, kupinu, voćanjake. Štetu procenjujemo na oko 80 odsto", kazao je meštanin Saginjeva Dragan Mladenović.

U tom selu postoji protivgradna stanica, međutim ona nema rakete, a nema ni odobrenje za delovanje.

"Ja sam zajedno sa stanicama na lokalnim brdima, mogao da sprečim ovu katastrofu, ali radarski centar iz Kruševca nije nam dopremio protivgradne rakete, niti dao odobrenje  za delovanje," rekao je Mladenović koji je i strelac u protivgradnoj stanici u selu. U kasnim podnevnim statima, na područuju Kuršumlije padala je jaka kiša, usled koje je nivo reke Toplice porastao i još uvek raste. Krizni štab opštine Kuršumlija je u pripravnosti, kao i sve službe ovdašnjih komunalnih preduzeća, zbog eventualno novog poplanvog talasa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.04.2014. 20:44
Za Srbe koji gledaju samo u nebo i traze od Boga da im pomogne... Da li vam ovo sve ne govori nesto??? Jel vam ne govori da ste krivi za unistenje svoje dece zbog svog glasanja i eu "buducnosti"??? Da li vam mozda govori kako je Bog besan na vas zbog vaseg kukavicluka??? Molite Ga da vam pomogne a vi ne radite nista da sami sebi pomognete i vasoj deci... Evo vam odgovora!!!
Petak 25.04.2014. 09:45
Sudeči po početku, biće još svašta do kraja godine...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online