Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 30.04.2014.
20:11
24 sata.rs A

Mladi Beograđanin majstor za razbijanje šifri

Beograđanin Stefan Crnojević ima 16 godina i razbija kompjuterske šifre i kodove kao od šale. Ovaj mladi programer i matematički genijalac ne može mnogo da nam otkriva svoje metode jer je kriptografija nauka pod velom tajni.

Genije iz Beograda se nada da će nastaviti obrazovanje u Americi: Stefan Crnojević 

Otkako se pojavilo pismo, nastala je i potreba da se određene poruke sakriju od nepoželjnih pogleda. Tada se i rodila kriptografija - nauka koja se bavi šifrovanjem i dešifrovanjem informacija da bi one sačuvale svoju tajnost.

Kako se ona u početku uglavnom koristila zarad čuvanja vojnih tajni, tako je i jedan od prvih kriptografa i sam Julije Cezar, koji je svojim vojskovođama slao šifrovane poruke. Tako bi i naš Stefan zbog svog umeća kroz istoriju verovatno bio vrstan vojskovođa, a razbijanje Enigme (nemačke mašine koja je šifrovala poruke tokom Drugog svetskog rata) za njega bi bilo mačji kašalj.

- Kriptografija je svuda i svakog dana nas čuva iz senke. Ukoliko ste danas proverili elektronsku poštu, surfovali internetom, obavili telefonski poziv ili pak glasali, koristili ste usluge koje vam kriptografija pruža. Generalno, kriptografija se pojavljuje gde god je potrebna neka zaštita ili razmena podataka, drugim rečima - sigurna komunikacija. Svi mi imamo nešto da sakrijemo i ovakva nauka će uvek biti neophodna. Znanje možda jeste moć, ali vam malo znači bez kriptografije - objašnjava Stefan.

Svi smo čuli za Da Vinčijev kod, ali Stefan objašnjava da je kriptografija mnogo složenija nauka.

- U Da Vinčijevom kodu koriste se primitivni mehanizmi. Danas je to rigorozna nauka koja se bavi strogim matematičkim modelovanjem, kao i algoritmima zaštite i poboljšanja komunikacije, gde se sve može sa preciznošću ispitati. Danas je to deo matematike i računarskih nauka i uglavnom treba mnogo znanja da bi se shvatilo kako sve to zaista funkcioniše - dodaje.

Stefan je osvojio prvo mesto na svetskom takmičenju za svoj naučni rad gde je osmislio kako da se bezbedno šalju poruke preko interneta i telefona, ali ne može da nam otkrije svoju kriptografsku tajnu.

- Ne smem da otkrivam sadržaj radova, ali mogu da kažem da su se odnosili na nove pristupe pravljenja i testiranja nekih kriptografskih sistema - kratko je rekao.

Stefanu je želja da, nakon što završi srednje školu u Srbiji, obrazovanje nastavi na nekom od prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. On se već dve godine zaredom vraća sa zlatnom medaljom s Međunarodne konferencije mladih naučnika, ali država nema sluha za njegov talenat.

- Primam stipendiju Računarske gimnazije u Beogradu, čiji sam učenik druge godine. Nemam prava da apliciram za stipendiju grada Beograda zbog samog pohađanja privatne škole. Nijedan učenik privatne škole, bio stipendista ili ne, trenutno nema prava da prima novčanu pomoć od države uprkos svim svojim postignutim uspesima, unutar i izvan zemlje - priča mladi kriptograf.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.04.2014. 20:14
Немогу да верујем да "наши" тог момка још нису одтерали из Србије, као све остале геније!
Sreda 30.04.2014. 21:32
браво момчино,Бог ти здравља и сеће дао
Sreda 30.04.2014. 22:13
Stefane, prkvllz kpk lkk mkzrs.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online