Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Petak 13.06.2014.
06:52

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srpske vladike po volji Vatikana?

Izbor vladike Porfirija Perića za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog za neupućene je bilo veliko iznenađenje ovogodišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Jer, pretpostavljalo se da će iz Šibenika u Zagreb biti premešten episkop dalmatinski Fotije Sladojević, koji je privremeno upravljao Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom posle smrti mitropolita Jovana Pavlovića.

Porfirije Perić: Vladika sa pregršt funkcija
 

Za poznavaoce prilika i odnosa u vrhu SPC ovaj potez je očekivan, kao i izbor patrijarhovog vikara vladike Andreja Ćilerdžića za episkopa Eparhije SPC za Austriju, Švajcarsku i Italiju. Jer, Perić, Sladojević i Ćilerdžić su duhovna čeda uglednog teologa i u međunarodnim crkvenim razmerama uticajnog vladike-episkopa bačkog Irineja Bulovića, sive eminencije u SPC.
 

Nagomilao funkcije

Vladika Perić je poznat po gomilanju crkvenih i građanskih funkcija, zbog čega je svojevremeno protestovao vladika braničevski Ignjatije. Burne reakcije izazvao je i kada izabran u RRA, od podrške do kritika u stilu "šta će vladika u telu koje se bavi medijima". Zamerano mu je da se nalazi u stalnom sukobu interesa, budući da istovremeno ima i visoki čin u SPC koja je značajan korisnik emisionih dozvola RRA. Dozvole su dobili Radio Zlatousti (Eparhija šumadijska), Radio Mileševa (Eparhija mileševska), Radio Istočnik (Eparhija valjevska)... U Srbiji SPC ima 11 radio-stanica.

- Vladika Irinej je kao duhovni otac iznedrio ovu trojicu episkopa. Oni su raspoređeni na vrlo važne srpske eparhije ne samo sa pravoslavnog i svetosavskog, već i s ekumenskog stanovišta. Otuda je zanimljivo viđenje pojedinih episkopa da vladika bački i njegovi učenici teritorijalno i ekumenski drže dva vrlo važna pravca. Jedan je Novi Sad-Zagreb-Ljubljana-Beč-Bern, a drugi je Zagreb-Šibenik-Rim. Takođe, ako imamo u vidu podeljenost srpskih vladika na tradicionaliste-revnitelje i moderniste-ekumeniste i ako znamo da je na pomenutim pravcima, a izvan granica Srbije, dominantno zapadno hrišćanstvo, te da istočna i zapadna crkva teže ka ponovnom ujedinjenju, nije teško zaključiti da će biti izraženiji ekumenski kurs SPC - objašnjavaju teolozi sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.
 

Vladika Porfirije je izjavio da je i sam bio iznenađen izborom za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, pošto se već nalazio na čelu Saveta Republičke radio-difuzne agencije Srbije (RRA), ispred SPC je bio zadužen za postavljenja vojnih sveštenika i saradnju s Vojskom Srbije, a u manastiru Kovilj, kod Novog Sada, vodio je crkveni centar za lečenje narkomana. Takođe, svojevremeno je duhovno savetovao i ispovedao Tatjanu Tadić u vreme dok je njen muž Boris bio predsednik Srbije.

Od Dečana do Zagreba

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Prvoslav Perić) rođen je u Bečeju 1961. Osnovnu školu je završio u Čurugu, gimnaziju u Novom Sadu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre toga se zamonašio u manastiru Dečani (1985), kod sadašnjeg episkopa bačkog Irineja. Godinu dana kasnije tadašnji episkop raško-prizrenski Pavle i potonji patrijarh srpski rukopoložio je Perića u čin jerođakona.

 

Pohađao je postdiplomske studije u Atini do 1990, kada je otišao u manastir Kovilj gde je rukopoložen u jeromonaha. Sabor SPC ga je 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj. Odbranio je doktorsku disertaciju na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini (2004).

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 08:08
Свако ко шири ђаволије непризнато католичанство у форми екуменизmа........Смртна Казна.
Petak 13.06.2014. 09:21
Gdje su sad oni na portalu koji kažu: "To nije istina!" Istina je. Sve su to GOVNA VATIKANA U PRAVOSLAVNOM RUHU. "Naša" crkva je danas nešto kao ukrajinska unijatska, samo ezoterično, kako bi se najvne budale i dalje klele u Amfilohija, Kačavendicu i kompaniju. Sve sami vatikančići. Dolje crkva! Dolje isprostituisani predstavnici "hrišćanstva"!
Petak 13.06.2014. 09:15
Било би добро да Државне институције, ако тако нешто још увек постоји у Србији, испитају пословање Манастира Ковиљ, тј. шта се све и колико на пољопривредном добру којим Манастир управља производи и продаје. Не верујем да је у производе црквених радионица уписана и ракија (више врста) која се продаје по Београду а и шире. Једноставно утврдити да ли се на то плаћа порез и сл. Такође проверити колико је новца завршило из Државне касе у изградњу Манастира и инфраструктуре око њега (путеви, конаци и сл.) и да ли је тај новац био легално одобрен или је на неки начин издвојен за такву употребу? Међутим, Иринеј је био и остао отац екуменизма код нас па су му таква и деца!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online