Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.07.2014.
08:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Miljenici dužni pola milijarde

Poreska uprava u Srbiji ne uspeva decenijama da finansijski disciplinuje preduzeća, što i ne čudi ako se uzme u obzir da najveće državne kompanije mogu nekažnjeno da ne uplaćuju doprinose, ne plaćaju gas ni struju, pa ne moraju ni porez. U zemlji u kojoj je država najveći dužnik, što prema privat nicima, što sama sebi posredno, svaki napor Poreske uprave da nešto učini se izjalovio.

Večiti dužnik: Simpo Vranje
 

Kada bi Poreska uprava uspela da naplati sav dug koji prema

njoj imaju firme koje rade, su čak 53 milijarde dinara, minus državne kase bio bi manji trećinu, ili za oko 460 miliona evra!

Poreska uprava uredno objavljuje spiskove najvećih dužnika pa tako od aktivnih kompanija listu predvodi Zastava oružje sa 7,1 milijardi dinara, a dug se u milijardama meri i u Simpu iz Vranja, Krušiku iz Valjeva, Prva Petoletka iz Trstenika, Borba i Luka Beograd. Polovina dugova otpada na čuvena preduzeća u restrukturi-ranju ili stečaju i tu kolo vode Zastava automobili, Zastava kamioni, "14. oktobra" iz Kraljeva, Želvoz i fabrike traktora iz Rako vice odnosno Novog Beograda.

Krstićev zakon

Predstavljajući novi poreski zakon, sad već bivši ministar finansija Lazar Krstić je dao svoje viđenje akutnog problema:
- Vrlo često se dešavalo da preduzeća koji imaju problema sa likvidnošću, odluče da ne plaćaju porez i taj novac koriste da održe poslovanje. To praktično znači da poreski obveznici kreditiraju one kojima posao ne ide dobro.
On je precizirao da će jedan od načina da se taj problem otkloni biti taj što će kamata za neblagovremeno plaćanje poreza biti 10 procentnih poena veća od referentne kamatne stope.
- Tako nikome neće bi ekonomski isplativo da ne plaća porez - rekao je Krstić.

Vladimir Gligorov

Svi znaju da se izbegavanje poreza u Srbiji isplati. A zašto je to tako objasnio je ekonomista Vladimir Gligorov sa Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

- Iskustvo pokazuje da se PDV obično bolje nnaplaćuje. Isto je i sa porezima
na promet, akcizama, taksama i uopšte sa posrednim porezima, jer se neposredno
obračunavaju i gotovo automatski odbijaju. Potpuno drugačije stoji stvar sa neposrednim porezima, sa porezima na dobit ili na plate - navodi Gligorov
i dodaje gde je problem:

- Njihova naplata zavisi od prijavljivawa tih dohodaka i potom od spremnosti da se utvrđena poreska obaveza plati. Najpre, dohodak može da se ne prijavi, to jest da se sakrije. Potom sa plaćanjem te obaveze može da se oteže, jer kako često i država duguje i odugovlači sa plađanjem, tu ima prostora za pregovarače, natezače, ali i za mešusobno korumpiranje sa idejom da troškovi padnu na nekoga drugoga.

Ukoliko se nekome isplati da ne plaća porez i radi "na crno", to znači da ga sam porez na to stimuliše. Država ne kažnjava, dužnici iznova i iznova dobijaju pravo na reprograme i tako se privreda i grašani vrte u začaranom krugu dužništva decenijama.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.07.2014. 09:45
Drzava je partijska prcija i krava muzara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online