Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.07.2014.
04:29
B. Grujić - Vesti A

Stanite kad vidite stopera

Slepi Zrenjaninac Slavoljub Epifanić namerava da sredinom avgusta započne svoju nesvakidašnju avanturu i putujući isključivo autostopom pokuša da stigne do Londona.

Na ovaj put kreće u društvu svog prijatelja Aleksandra Solomuna, koji će sve avanture beležiti kamerom, a kasnije nameravaju da urade dokumentarni film, a namera im je da podstaknu ljude da žive slobodno i uživaju u životu.


Epifanić je objasnio da ovim podvigom želi da dokaže sebi da kao slepa osoba može da uradi tako nešto, ali i da razbije predrasude da slepi nisu sposobni za takve avanture.
 

- Oslepeo sam u 31. godini, ali sam shvatio da i život u mraku može biti interesantan i lep. Nikada nisam klonuo duhom, a ceo život sam bio aktivan i bavio se raznim sportovima. Dve godine sam bio državni prvak tadašnje Jugoslavije u kung fuu. Kad sam oslepeo, počeo sam da treniram ninđicu radi bolje koordinacije pokreta. Učestvujem na takmičenjima slepih u atletici, bacanju koplja, kugle, diska i u plivanju i na moje zadovoljstvo ni rezultati nisu izostali - naglasio je Slavoljub.

Fascinantna borba

- On nije dozvolio slepilu da ga porazi i to je bio način na koji je on porazio slepilo, a mene ta borba i želja da se živi normalnim životom, fascinira i oduševljava - kaže Solomun.

On je svojim sugrađanima poznat i po penjanju na Musalu, najviši vrh Balkana. On je ujedno i prva slepa osoba koja se popela na najviši vrh planine Rtanj.


- Počeo sam i da planinarim i savladavam vrhove, a ono što je još važnije, savladavam sebe i proširujem svoje mogućnosti - objašnjava Epifanić.


Aleksandar Solomun, jedan od dvojice učesnika neobične avanture putovanja autostopom, nije slep, a kaže da i sam često zaboravi da je njegov prijatelj slep.
Dvojica prijatelja, uz pomoć još nekoliko momaka, koji su im tehnička i moralna podrška, snimili su promotivni materijal u kojem navode da do Londona žele da stignu preko Budimpešte, Beča, južne Nemačke i severne Francuske.


- U fazi smo završnih priprema za nesvakidašnju avanturu, a ako nas vidite da stopiramo, znaćete da smo uspeli. Možete zaustaviti auto i pridružiti nam se, pozvati nas da prespavamo kod vas ili nam pokazati svoj grad - poručuje Slavoljub.
Materijal koji budu snimili tokom puta iskoristiće za pravljenje dokumentarca "Put belog štapa". Epifanić će na glavi nositi montiranu kameru, tako da će snimati detalje putešestvija i na taj način "progledati".


Dvojica prijatelja upoznali su se na vežbama joge. Putovanje će trajati, prema nekom okvirnom planu, od 15. avgusta do 15. septembra, kada bi trebalo da stignu do Londona preko Lamanša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online