Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.07.2014.
15:19
24sata.rs A

FPN: Nema više pipkanja i namigivanja studentima

Beogradski FPN je prvi fakultet u Srbiji koji je doneo Pravilnik o prevenciji i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja studenata. Na tapetu se sada može naći svaki profesor koji dodiruje studenta, daje seksualne primedbe i predloge ili ga uznemirava neprikladnim govorom tela.

Nema više dodirivanja, seksualnih primedaba i predloga, uznemiravanja neprikladnim govorom tela...

Donošenje pravilnika inicirao je prof. dr Ilija Vujačić, dekan FPN-a, nakon afere koja je početkom godine potresla fakultet. Da podsetimo, studentkinja mastera optužila je uglednog profesora ovog fakulteta da ju je, između ostalog, seksualno ucenjivao i pokušao da nasrne na nju u svom kabinetu. Iako je fakultet utvrdio da je njena prijava opravdana, sve se završilo tako što je profesor smenjen s jedne od funkcija, ali je nastavio da predaje i ispituje studente.

- Pravilnik će jasno definisati šta je seksualno uznemiravanje, koje su kazne predviđene za to i sa njim će biti upoznati svi zaposleni odmah nakon što stupi na snagu, izjavio je tada Vujačić za “24 sata”.
 

Ovaj dokument propisuje da uznemiravanje ne podrazumeva samo neželjene fizičke dodire. Student može prijaviti profesora ako od njega prima neželjene pozive, seksualne primedbe i predloge, kao i ako ga profesor uznemirava svojim govorom tela. Profesor će takođe biti kriv ako se dokaže da je stalno ponavljao uvredljive seksualne uvrede i opaske studentu ili ga seksistički diskriminisao.

Zanimljivo je da fakultet omogućava i da se napastvovani student obrati jednoj od tri osobe zadužene za konsultacije u takvim situacijama i neformalno razgovara sa njom o traumi koju je preživeo. Seksualno uznemiravanje može prijaviti čak i sam profesor ili student koji je saznao šta se dešava, ali uz saglasnost žrtve.

Profesoru za koga se utvrdi da je uznemiravao studenta zabranjuje se dalja saradnja sa tim studentom i može dobiti otkaz. Kazne su predviđene i za studente koji slažu da je bilo seksualnog uznemiravanja. Biće suspendovani od 15 do 30 nastavnih nedelja.

Prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kaže da pravilnik FPN-a podseća na američku praksu.
- Na najboljim američkim univerzitetima profesori se čak i u bezazlenim situacijama trude da ne izgovore nešto što bi moglo pogrešno da se shvati, objašnjava Stanković.

Emotivne veze dozvoljene na Pravnom

Jedini fakultet koji je formalizovao emotivne veze profesora i studenata je Pravni fakultet u Beogradu. U članu 113. Pravilnika navodi se da za razliku od ponašanja koje predstavlja seksualno uznemiravanje, "emotivni odnosi među odraslim članovima akademske zajednice predstavljaju, generalno uzev, privatnu stvar van dometa legitimnih interesa Fakulteta".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.07.2014. 15:24
A ovo je "kao" nova stvar !? Pa u ovoj krizi savesti nece ni da ih pipkaju vise, vec ima odmah da ih *****aju ili ce morati da kupe diplome, jeftino bre, za dz.
Ponedeljak 28.07.2014. 23:09
"Profesoru za koga se utvrdi da je uznemiravao studenta zabranjuje se dalja saradnja sa tim studentom i može dobiti otkaz. Kazne su predviđene i za studente koji slažu da je bilo seksualnog uznemiravanja. Biće suspendovani od 15 do 30 nastavnih nedelja." Које сте ви дилеје и фолиранти! А како да се утврди да је узнемиравао студента? Он, као, блесав па то радио пред таблом у амфитеатру? Зато ће студенткиња за коју професор каже да лаже, односно да није тачно да је тражио да је је..., да попије ладњака казну у трајању од пола године! А тек после долази шикана од свих професора колега " невино оптуженог" професора! Барабе праве прописе да те прописе могу исмејавати !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online