Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.07.2014.
01:31
Ž. Marković - Vesti A

Etno festival okupio dijasporu

U vrelim letnjim danima devet godina zaredom u Kladovu se održava etno festival jer u to vreme u njemu boravi najviše dijasporaca iz gotovo svih evropskih zemalja. Festival je prvi put organizovan 2005. godine uz pomoć američke fondacije USAID pod imenom Istočna Srbija - etno festival. Mesto održavanja je centar grada sa ciljem promovisanja kulturnih vrednosti u regionu.

AKUS polet iz Kladova
 

Pored brojnih nastupa folklornih ansambala tu su uvek štandovi na kojima su izloženi zanatski proizvodi, hrana i piće, pa ulice Kladova ožive i danju noću i može se reći da je Kladovo Evropa u malom, jer dođu dijasporci sa familijama, koje borave u zavičaju.


Ove godine na festivalu su bili: familija Jovanović iz Vajuge, koja živi u Dortmundu, Ljubiša i Dragica Nicojević iz Male Vrbice, koji su penziju zaradili u Austriji, a dolaze u zavičaj od kad je počeo festival. Redovno dolaze Slavomir i Karmen Andrašević sa ćerkom Kristinom i njihov prijatelj Sibino Čululejević svi iz Ljubičevca a žive u Hilerodu u Danskoj.


Pored popularne grupe Legende, koja je zabavljala publiku, prvog dana festivala nastupilo je i nekoliko KUD-ova i etno pevačkih grupa sa područja Istočne Srbije.


Iz Kladova su nastupili mlađi i stariji folkloraši KUD-a Polet iz Vranja GKUD Sevdah iz Negotina KUD "Stevan Mokranjac" i etno ženska pevačka grupa "Mokranjac", kao i starija etno grupa Gergina.


Drugog dana festivala predstavilo se još nekoliko folklornih grupa a prisutni su se zabavljali uz grupu Hari Mata Hari, Topalka i Neverne bebe.


Kladovska opština na ovaj način privlači svoje gastarbajtere koji su u velikom broju pristigli u zavičaj, ali kako su rekli ovo je tek početak dolaska. Sezona dolaska je iz svake zemlje različita zavisno od godišnjih odmora, najviše ih ima u avgustu kada počinju svadbe ali i u septembru.


Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina sa direktorom Turističke organizacije opštine Kladovo Nevenkom Boldarac otvorio je ovogodišnji festival.
 

Sibin i Slavomir stigli iz Danske

U Ljubičevcu smo sa Slavomirom i Karmen komšije a družimo se i u Danskoj. Svake godine dolazimo na festival u Kladovo. Moja familija je takođe negde u ovoj gužvi. Neko kupuje po štandovima, neko je ispred bine - kaže Sibin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online