Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 03.08.2014.
12:29
Srna A

Klina: Kriminalci terorišu preostale Srbe

Srbi u opštini Klina su poniženi i čine drugorazrednu kategoriju stanovništva nad kojom se iživljavaju kriminalci i lopovi. "Nemamo slobodu kretanja i uskraćena su nam mnoga prava, ali nema većeg poniženja od naše nemoći da se odupremo kriminalcima i lopovima koji nas iz dana u dan nekažnjeno pljačkaju", ističe Ranko Bogićević, povratnik iz Drenovca.

Očajan Ranko Bogićević: Lopovi mu obili štalu i odveli kravu i tele. Ostavili su ga bez osnovnog izvora preživljavanja
 

Porodici Bogićević su lopovi obili štalu i odveli kravu i tele. Ostavili su ih bez osnovnog izvora preživljavanja.

Ova krađa je kod preostalih desetak, uglavnom starijih Srba povratnika unela dodatni strah i nemir.

"Krađe se događaju i u drugim delovima Kosova, ali nigde se ne odražavaju toliko na opstanak povratnika kao što je to slučaj u selima Drenovac, Petrič i Duge njive uz put Klina - Peć", kaže Bogićević, koji ne krije svoje očajanje.

U ova tri sela, poznata po porušenoj crkvi koju su u Petriču pred izbijanje sukoba 1999. godine poklonila braća Karić, živelo je oko 1.000 Srba. Sada ih je ostalo tridesetak. Raštrkani su po zaseocima i okruženim Albancima. Zaštite nemaju, niti kosovska policija može da im garantuje bezbedan opstanak ili zaštitu pokretne i nepokretne imovine.

Pred odlukom smo - otići ili nastaviti ovaj nazovi život koji nam "visi o koncu": Ranko Bogićević
 

Prema zvaničnim podacima, u poslednjih desetak dana povećan je broj napada na Srbe i srpsku imovinu. U Klini je nekoliko puta napadnut bračni par Dabižljević. U Drsniku je zapaljena ograda i tek skupljeno žito porodici Ribać.

U svim slučajevima istražne jedinice kosovske policije i Kfora izašle su na lice mesta, izvršile uviđaj i pokrenule istragu, ali bez rezultata.

"Problem je u sudovima. Mi smo u 90 odsto slučajeva rešili i pokrenuli krivični postupak" - tvrdi Erđin Prenkaj, zamenik komandira Kosovske policijske službe u opštini Klina. On navodi da se na optuženičkoj klupi nalaze Albanci, Romi, pa čak i Srbi, koji zajedno pljačkaju staračka povratnička domaćinstva.

Radi se o sistematskom pokušaju sprečavanja opstanka i povratka Srba: Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u privremenoj vladi tzv. Kosova
 

Na spisku kriminalnih slučajeva jeste i krađa 13 pumpi za vodu, obijanje četiri povratničke kuće i paljevina jedne.

"Radi se o sistematskom pokušaju sprečavanja opstanka i povratka Srba" - smatra Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova.

Porodice Bogićević, Dabižljević i Ribać dobile su humanitarne pakete hrane i higijenskih sredstava, a Jevtić im je obećao da će u narednih nekoliko dana Bogićevićima biti kupljena krava, a Ribaćima i Dabižljevićima nadoknađena šteta.

"Pred odlukom smo - otići ili nastaviti ovaj nazovi život koji nam `visi o koncu`", kaže za Srnu Ranko Bogićević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.08.2014. 13:37
STOKA !
Nedelja 03.08.2014. 14:20
Problem leži u izdajničkoj vladi da nije tako šiptari na kosovo bi bili manji od makovog zrna.
Nedelja 03.08.2014. 15:39
nisu šitprati zlo dolazi od vučića i dačića naravno ne treba zaboraviti ini tadića ... al kako vidim ova dva prva pljuju i prete po Srbiji dok Srpski narod čeka da ih neko drugi oslobodi bezumnika a tadi mudro krcka oplaćkano i po nekad posavjetuje koji putem Srbija bez njega treba da ide ... i sad krivi šiptari ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online