Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Sreda 06.08.2014.
06:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Mi vežbamo s decom a SPC leči lopatama

Nakon što se u Srbiji podigla bura zbog objavljenih fotografija dece koja između ostalog, vežbaju gađanje iz replika kalašnjikova, policija će ispitati slučaj "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa" koji je sredinom jula održan na Kučajskim planinama istočne Srbije. To je potvrdio i direktor policije Srbije Milorad Veljović.

Svetolazarev pravoslavni kamp
 

Kamp je drugu godinu zaredom organizovala neregistrovana tzv. Srpska istinska pravoslavna crkva (SIPC), sačinjena od zilota. Predvodi ih episkop Akakije (Stanković) i u kanonskom su opštelju sa tzv. Istinskom ruskom pravoslavnom crkvom koju predvodi arhimandrit Tihon.

Zataškan slučaj Makarije

Efrosinija podseća da je prošle godine kaluđer SIPC, Makarije fizički napadnut i teško povređen u Sopotu i da za to niko još nije uhapšen.
- U lokalnoj policiji su nam rekli da se sumnja na sina sveštenika SPC, da su ga pozvali na saslušanje na poligraf, da se on nije pojavio i da je vrh SPC i taj slučaj zataškao - zaključuje Efrosinija.

- Slobodno neka policija dođe i sasluša nas. Ne radimo ništa protivzakonito i nemoralno. Ovo je pravoslavni izviđački kamp u koji deca dolaze uz saglasnost roditelja. Za sada možemo da prihvatimo 15 dece. Roditelji ih dovode do našeg metoha u Despotovcu, a odatle idemo terenskim vozilima do kampa. Organizovan je slično drugim izviđačkim kampovima, gde se takođe vežba gađanje iz vazdušne puške. Desetodnevni boravak roditelje košta od 30 do 50 evra, koliko ko može da izdvoji, a ako ni toliko nemaju primamo decu besplatno - izjavio jeza "Vesti" Akakije Stanković.


Monahinja Efrosinija, igumanija Akakijevog manastira Novi Stjenik, u čijoj blizini su deca boravila, dodaje da je kamp organizovan "po uzoru na slične kampove u Rusiji, ruskoj i srpskoj dijaspori u Americi".


- Vežbe gađanja su održane jedan dan, a ostalih devet bili su ispunjeni drugim aktivnostima. Gađalo se plastičnim mecima iz plastičnih pušaka koje mogu da se nabave u slobodnoj prodaji. Slučaj je tendenciozno prenaduvan. Nas optužuju da militarizujemo decu i prozivaju da nismo registrovani. A ja pitam: Da li su za lečenje narkomanije kompetentni i registrovani manastiri SPC? I ko im je odobrio da narkomane pod manastirskim krovom tuku lopatama i ubijaju motkama? Ili su im narkomani dobar izvor prihoda, jer roditelj ne pita za cenu kada se radi o izlečenju deteta? Pitam takođe, da li se pod radnu eksploataciju maloletnika može podvesti letnja akcija koju u šabačkoj eparhiji organizuju za srpsku decu iz dijaspore veh desetak godina? Nadam se da će neko i to ispitati - kaže monahinja Efrosinija.

Nemoćan i Velja Ilić

Monahinju Efrosiniju i sestrinstvo manastira Stjenik kod Čačka brutalno su 2003. u šumu izbacili sveštenici žičke eparhije SPC, jer su svog tadašnjeg episkopa Hrizostoma Stolića optuživale za "jeres ekumenizma".
- Tadašnji načelnik čačanske policije otvoreno mi je rekao da nam ne može pomoći, jer lokalna vlast ne sme da se zameri SPC i Eparhiji žičkoj. I Velja Ilić mi je tad kazao da nam ne može pomoći iz istog razloga - priseća se Efrosinija.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.08.2014. 08:21
Кад ови екуменисти озваниче сајединство са папом and co. бићу међу првима који ће потражити зилоте,православље или смрт,коначно неко и нешто чврсто,несаломиво,ових пихтијастих маса смо се нагледали и наслушали.Какав је то човек који као патријарх србски изави за ове мученике у прогон протеране '95, из ушташке творевине,да он не зна да ли су они прислино или својом вољом отишли из ХР,али поздано зна да су опасност за долазак папе у Србију.Па то тако само лудак може да изјави,то што је патријарх само је одговорност пред судом историје.Да су ближе послао бих клинце,што да не,мислите ли да је боље било што су ух учили у цивином служењу како се додаје гуска у болницама ...
Sreda 06.08.2014. 07:35
Neko ko zeli decu i ko bi ih gledao kao sunce Bog ne daje, ali je zato daje budalama kojima pojam dete ne znaci nista. Slati svoju decu ovim bezvernim zverima je isto vuka pustiti u malde jaganjce. Ko je se naucio veri od bezvernika, i ko je naucio da voli drzavu od onih koji su drzavi okrenuli ledja? Zalosno je sta se radi sa mladom decom, a drzava ne reaguje.
Sreda 06.08.2014. 08:37
Ja sam ovakvu obuku imao do svoje 15.svaki dan, kamp mi je bio svaki gaj ili proplanak, koliko sam zmija oderao ili šojki ispohovao na ‚‚preživljavanju"...a danas kreteni plaćaju 100 evra da im se neko s djecom igra rata plastičnim puškama.. sam sebi sam pravio puške.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online