Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 20.08.2014.
05:14
D. Dekić - Vesti A

Odložen sudnji dan

Teret teške ekonomske krize prilično će se svaliti na grbači najstarijih žitelja Srbije koji će, kako je otkrilo političko prepucavanje vladajućih naprednjaka i opozicionih demokrata umanjene penzije uskoro dobijati po onoj narodnoj "uzimala, davala".

Neizvesna sutrašnjica: Prazan penzioni fond
 






Naime, javnu licitaciju o smanjenju primanja najstarijih za deset ili 15 odsto, pa čak i za petinu, prati priča o milijardi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja, prema rečima premijera Aleksandra Vučića, upravo ide u budžet, na penzije, plate i pokrivanje nekih kredita. Lider DS Bojan Pajtić, međutim, primećuje da su arapski dolari novo zaduživanje koje će morati da vrate isti ti penzioneri i ostali građani. Vučićevi naprednjaci brzopotezno odgovaraju da su pare iz Emirata dobijene na deset godina sa svega dva odsto kamate.

Udar na zdrav razum

Ekonomski stručnjak Aleksandar Stevanović ukazuje da dolazak arapskih para predstavlja novi u nizu kredita.
- Država se ponovo zadužuje, a to hvaljenje zaduživanjem kod arapskih prijatelja vređa razum naroda - ocenio je ovaj stručnjak.


Istina je da penzioneri dobijaju da bi vratili, potvrđuje za "Vesti" univerzitetski profesor, ekonomista Ljubomir Madžar.


- Zaduživanje jeste povećanje pritiska u budućnosti, ali se na njega može gledati iz različitog ugla. Optimisti bi rekli da se kreditima izbegava najgore i dobija na vremenu, a pesimisti da je to odlaganje zla po cenu znatno većeg koje će nas pritisnuti u ne tako dalekoj budućnosti - objašnjava Madžar.


Uz podsećanje da je penzioni fond prazan i da arapski novac stiže vanredno, profesor Madžar ukazuje da će penzioneri svoja primanja iskijati naknadno.


- Ipak, dobiti kredit u kritičnoj situaciji je velika stvar, jer je bolje odložiti taj sudnji dan, nego da najstarijim građanima mesečna primanja uopšte ne stignu - smatra ovaj ekonomski stručnjak.


U političkom nadgornjavanju ko je u pravu i DS i SNS zaboravljaju da većina srpskih penzionera osim raznih dažbina i nimalo jeftinih lekova, izdržava nezaposlenu decu i unuke, pa svojevrsnim porodičnim piramidama pod novim teretima preti rušenje poput kule od karata.


Najavljeno smanjenje penzija, Aleksandar Stevanović, ekonomski stručnjak i bivši savetnik Saše Radulovića, nekadašnjeg ministra privrede ocenio je kao "vrhunski bezobrazluk".


- Penzioneri su zaradili te pare, kao i ljudi u javnom sektoru od kojih je 70 odsto čestitih i dobrih radnika. Svi oni sada treba da plate političko burazersko zaduživanje, višegodišnje bacanje para na subvencije i sve ono što su osim naprednjačke, radile i prethodne vlasti. Ujedinjeni regioni Srbije nisu prešli cenzus na poslednjim izborima, a odlučuju o važnim pitanjima, pošto je Vučić imenovao bivšeg lidera URS Mlađana Dinkića kao savetnika za arapske investicije - ukazao je Stevanović u izjavi za naš list.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.08.2014. 07:50
POSLUŠNIČKA, IZDAJNIČKA,TROJKA-nikolić,vučić i njihov i svih dosadašnjih premijera i predsednika NESREĆNI dačić,rade šta im god Evro -Američke nakaze narede,ništa me neće više iznenaditi posle predaje Severa Kosova,pod vlast Tačija,teritorija koja je bila odbranjena,igraju se sa sudbinom ovog ZBUNJENOG NARODA,ali neka nam je tako,kad su predali Sever Kosova Srbi u Srbiji ni prstom nisu mrdnuli da protestvuju,misleći dosta nam je više Kosova,i da im je to Kosovo prepreka ka svetlpj budućnosti.Izreka u narodu KO JEDNOM IZDA IZDAĆE UVEK,sada se očigledno vidi,ništa dobro nam ova CRNA TROJKA neće doneti,ZAPAMTITE SMANJNJE PENZIJA vam kaže da su na vlasti BESRAMNI I BEZOBRAZNI IDIOTI.
Sreda 20.08.2014. 09:52
Ima tu mnogo pameti i znanja, čim Nikolić dobija počasno zvanje Akademika...
Sreda 20.08.2014. 08:39
E pa odrtaveli i skleroticni penzioneri, sta ste birali to ste i dobili. ne treba vas zaliti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online