Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.08.2014.
04:24
Z. Gligorijević - Vesti A

Pastirice i vitezovi

Peti susret dijasporaca Lipovičke letnje noći održan je prošlog vikenda u Lipovici kod Despotovca. Ova jedinstvena manifestacija, koja neguje srpsku tradiciju i zaboravljene sportske igre, poput nadvlačenja konopca, bacanja kamena s ramena, skoka udalj i hajdučkog višeboja, ove godine obogatila je program.

Nadvlačenje konopca
 

Pored nove takmičarske discipline za decu, trka s jajetom u kašici i stare čobanske igre klisa, održan je prvi sabor Udruženja ovčara i kozara Srbije, koji čini tri udruženja sa oko 200 ovčara i kozara.

Sabor je imao edukativan karakter, a u revijalnom delu prvi put su birani najlepša pastirica i najlepši pastirski par. Starije žene takmičile su u predenju vune, a brojna kulturno-umetnička društva razgalila su sve prisutne. Kao i ranijih godina, posetioci su bili u prilici da vide rukotvorine umetnika iz celog Pomoravlja, a bila su izložena i stara srpska jela.

Siniša i Mila Dobrosavljević

Pored finansijske pomoći opštine, sponzori su bili firma Atel, tačnije njihova farma Bela reka, Siniša i Mila Dobrosavljević, koji su u Luganu od 1979. godine, a ove godine su doneli i kompjuter za seosku školu, dok je porodica Zarić, koja je takođe u Švajcarskoj, donirala štampač. Hotel Konačište obezbedio je prenoćišta za folkloraše, a Resavska pećina i Park maketa dozvolili su besplatan obilazak.


- Ove godine u gostima su nam bili članovi Udruženja vitezova Beli orlovi iz Beograda, koji su izveli svoj perfomans i koji su revijalno učestvovali u bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca. Takođe, prvi put imamo izlagače iz Turske. Firma Vomeks izložila je muzilice i opremu za mlekarstvo. To znači da manifestacija postaje sve poznatija i sve više firmi učestvuje u njoj - rekao je za "Vesti" Bojan Milanović, predsednik Udruženja Lipa Lipovica i član organizacionog odbora manifestacije.


Vladimir Ilić iz Lipovice, koji već 25 godina sa suprugom Svetlanom živi u Majndriziu, u blizini Lugana, došao je da podrži ovu kulturno-sportsku manifestaciju.

Najlepši pastirski par

Titulu najlepšeg pastirskog para poneli su 17-godišnja Aleksandra Dobrosavljević i 14-godišnji Nikola Vučković iz Sladaje kod Despotovca. Oni kažu da gotovo da ne propuštaju ovakva takmičenjima i da često pobeđuju. Bili su obučeni u autentičnu narodnu nošnju iz Gornje Resave, koja se od klasične srpske nošnje razlikuju po težinjavoj košulji.

- Mislim da je ovako nešto preko potrebno jer ova manifestacija predstavlja odličnu sponu dijaspore s maticom. Kada dođemo na odmor, puno nam je srce što možemo da vidimo naše igre, ali i da se vidimo sa zemljacima - izjavio je Vladimir.


Kama Živković iz Dvorišta kod Despotovca koji je sa suprugom Dragicom bio u Beču od 1972. do 1996. godine, i čija je cela familija u Austriji, kaže da ovako nešto treba da postoji jer su sela počela da odumiru pošto mladi odlaze u gradove ili inostranstvo.


- Pošto na odmor uglavnom dolazimo u ovo vreme, ne propuštamo Lipovičke letnje noći. To je jedinstvena prilika da se moja deca upoznaju s našom kulturom i tradicijom jer su treća generacija koja je u inostranstvu. Ove godine mi je najveću pažnju privukao štand s proizvodima od drveta jer u slobodno vreme i ja to radim u Italiji - rekao je Mile Jovanović, koji u okolini Vičence živi od 2001. godine sa suprugom Lidijom i sinovima Lukom i Filipom.


Nikoli Despotoviću iz Despotovca, koji živi u Stokholmu sa roditeljima i sestrom Julijom, najviše se dopao klis, hajdučki višeboj, a uživao je i u narodnim igrama jer nije često u prilici da vidi nastup nekog našeg kulturno-umetničkog društva.

Pasulj za sve

Gotovo da nije bilo posetioca koji nije prišao kazanu Stojane i Žarka Kojadinovića iz Lipovice jer je miris pasulja svakog namamio. Stojana je skuvala oko 20 kilograma omiljenog srpskog jela i besplatno uslužila sve ljubitelje pasulja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online