Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.08.2014.
18:00
N. Đorđević - Vesti A

Sveta Petka podarila dete

Damjana se rodila posle 10 godina čekanja. Njeni roditelji Ivana (30) i Saša (30) Aleksijević, iz Vlakče kod Kragujevca, veruju da im je voda s izvora Svete Petke na prevoju Svetinja pomogla da posle višegodišnjeg bezuspešnog lečenja konačno dobiju dete.

Blagoslov čekan deceniju: Ivana i Saša sa Damjanom
 

Aleksijevići žive u Vlakči, u selu u kome više od trećine njenih 700 žitelja radi u inostranstvu. Najviše ih je u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj. Skoro svaka kuća ima nekog ko radi van domovine i po tome je najpoznatije dijasporsko selo u Šumadiji. U rodno mesto doneli su nov način življenja, pa je svako dvorište uređeno zbog čega važe za selo švajcarskih vrtova. Odavde je i potekla akcija izbora za Najlepše dvorište Šumadije.
 

Zahvalnost: Aleksijevići kod čudotvornog izvora
 

Aleksijevići su čitavu deceniju su obilazili lekare širom Srbije, spremali se i za veštačku oplodnju, a onda, kad su pomislili da možda nikada neće imati dece, odlučili su da poslušaju legendu predaka i otišli po vodu na izvor koji je udaljen od njihove kuće svega jedan kilometar.

- Ne sećam se koliko smo puta bili kod doktora koji nisu otkrili nijedan problem. U poslednje dve godine maltene smo odustali od lečenja i polako pokušavali da se mirimo sa činjenicom da nećemo imati decu. Odavno se u selu pričalo da duboko u šumi postoji

"Umivali smo se i pili vodu s izvora Svete Petke"

izvor. I odlučili smo da dođemo. Umivali smo se i pili vodu s izvora Svete Petke. Pomislili smo da ništa neće škoditi. Davljenik se i za slamku hvata. Ko kroz to nije prošao, ne može da zna o čemu pričam. Nakon toga otišli smo na odmor u Švajcarsku kod rođaka i kad smo se vratili test je bio pozitivan - priča Ivana.

Dugo čekana Damjana rođena je 4. marta ove godine. Meštani Vlakče su u čast njenog rođenja prošlog vikenda organizovali akciju čišćenja šumske staze koja vodi do teško pristupačnog izvora. Roditelji su je doveli da bude sa akcijašima. Izvor se nalazi na Svetinji, kažu, najvećem drumskom prevoju od Stambola do Beograda, koji je i u vreme Turaka bio važan put.


Duboko, u šumskom klancu izvire voda pored koje su posetioci ostavili ikonu Svete Petke. Pored nje su upaljene sveće. A kraj izvora pronađen je i novčić iz 1804. godine.
Među meštanima Vlakče, sela na pola puta između Kragujevca i Topole, kruži priča da izvor postoji od davnina i da su ga u 19. i prošlom veku pohodile nerotkinje, oni koji pate od glavobolja i problema s vidom.


- Verujemo da nam je voda pomogla! Ili možda mir koji smo ovde našli. Tek kad smo odustali od svih vrsta lečenja, Ivana je ostala trudna. Reći ću vam koliko smo je nestrpljivo čekali. Vraćali smo se s vašara u Topoli i test uradili na benzinskoj pumpi jer smo predosećali da nam je voda pomogla. I na testu su se pojavile dve crtice. Ni tada nismo verovali, već smo u nedelju tražili po Kragujevcu doktora koji radi da nam potvrdi trudnoću. Neka misli ko šta hoće, ali za nas se dogodilo čudo i najveća sreća - presrećan je Saša.

Kolačari slave izvora

Od prošle godine na tom mestu, oko pola kilometra duboko u šumi, Vlakčani se okupljaju i 12. septembra slave Svetog Aleksandra Nevskog. Kažu da taj svetac nema nikakve veze s mestom, ali tog dana su sa sveštenikom odlučili da posete izvor. Ove godine kolačari slave su upravo Aleksijevići u čast rođenja male Damjane. Ona je dobila ime po krsnoj slavi svoje porodice, Kozmi i Damjanu.

 

Vode sa Svetinje

Akciju čišćenja staze do izvora Svete Petke organizovao je Dragi Švabić. Desetak meštana je uklonilo rastinje kako bi put do vode bio što prohodniji. Postavljeni su i putokazi.
- Geografi su svojevremeno Svetinju proglasili za centar Srbije. Imamo u blizini još jedan izvor. Predanje kaže da je Sveti Sava tuda prolazio sa pratnjom i voda je potekla. U Vlakči postoji i izvor slane vode na koji dolaze oni koji imaju problema s vidom. Svi već znaju da je Vlakča rodno mesto Mihaila Petrovića, prvog srpskog pilota - priča Dragi.

Sreda 27.08.2014. 18:02
Budite srecni, zdravi i dugovecni!
Sreda 27.08.2014. 19:54
честитамо и све најбоље и да нас је што више
Četvrtak 28.08.2014. 15:48
Алексијевићи, нека сте живи и здрави и нека вам је ово само почетак проширења породице ! Млади сте, здрави и барем још троје...!!! Јер, шта има љепше од здраве, чврсте породице и већег богатства од дјеце! НЕКА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ НА МНОГАЈА ЉЕТА !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online