Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 28.08.2014.
10:03
Z. Marjanović - Vesti A

Kukasti krstovi kao priviđenje

Tvrdnja vernice Slavice Jovanović da je krst iznad ikonostasa u crkvi posvećenoj Ognjenoj Mariji u prigradskom naselju Atenica ukrašen kukastim krstovima (svastikama), što je obnarodovala i na jednom čačanskom portalu, izazvao je buru negodovanja vernika i sveštenika koji obavljaju službu u ovoj crkvi koja je izgrađena pre 12 godina prilozima građana.

"Svako vidi ono što hoće": Sveštenik Kaplarević
 

- Iskreno, nisam mislio da se oglašavam povodom tvrdnje ove vernice, ako je vernica, jer tu osobu niko od sveštenika i vernika koji redovno dolaze u crkvu i ne poznaje, i ovo će biti moje prvo i poslednje izjašnjavanje ovim povodom. Da je ta osoba pitala mene, ili bilo kog drgog sveštenika, a mi smo u crkvi i da pojasnimo sve što je nekome nejasno, dobila bi odgovor da simboli koji se nalaze na krstu iznad ikonostasa nisu nikakvi kukasti

Na krstu ništa sporno

krstovi već stilizovani ružin cvet koji se kao simbol u pravoslavlju često upotrebljava - kaže za "Vesti" starešina crkve Vlade Kaplarević.

Sveštenik dodaje da "svako vidi ono što hoće da vidi".


- Ne znam iz kakvih je pobuda ta osoba na svetosavskom i svetogorskom krstu videla fašističke simbole, ali svako mora da zna da se u crkvu ne dolazi da se gleda da li je neko debeo, lep, ružan, kako je obučen ili na šta mu liče pravoslavni simboli kojima se ukrašavaju crkve, već radi molitve i obraćanja Svevišnjem. Na kraju, valja ponekad, a i sada je pravi trenutak, setiti se i reči Nikolaja Velimirovića: "Ubi nas neznanje" - konstatuje Kaplarević.


Među onima koji ne veruju u tvrdnju vernice da ateničku crkvu "krase" svastike jeste i Minja Radovanović, profesor na Tehničkom fakultetu u Čačku i arhitekta koji je projektovao crkvu u Atenici i još 12 crkava u čačanskom kraju.
- Jednostavno, nekome ukrasi na krstu liče na svastike, ali to je već stvar percepcije i ličnog doživljaja onog ko posmatra. U svakom slučaju, ovakva i slične rasprave Srbima i pravoslavlju nisu potrebne - ističe profesor Radovanović.
 

Unošenje podela u narod

Tvrdnja vernice Slavice Jovanović o ukrasima u obliku kukastih krstova ljuti i mnoge vernike među kojima je i privatnik Aleksandar iz Atenice koji redovno dolazi u crkvu Ognjene Marije.
- Tu ženu niko nikada pre nije video u crkvi te sumnjam da je u crkvu došla i napisala to što je napisala podstaknuta od nekoga ko ima loše namere. Meni kao verniku je jasna njena namera, a to je da izazove nove podele u narodu, ali je mnogo značajnije znati sa koje strane duva vetar - ističe Aleksandar.

Četvrtak 28.08.2014. 10:25
Личи на кукасти крст. Можда и није било намјере, али личи.
Četvrtak 28.08.2014. 11:05
Svastiku ne treba povezivati sa nacizmom. To je prastari sveti znak i Vizantija ju je ugradila u crkvi Sv.Sofije. Dalje da ne idem u nabrajanje. Nacistička svastika je samo ona što ima veze, identitetom, sa Trećim Rajhom - dakle svastika u kandžama orla, kondora, u bijelom krugu na crvenoj osnovi, na njemačkom krstu Vermahta i sl. autentično sa Trećim Rajhom. Sve ostalo je samo svastika kao kosmološki simbol star milenijumima, i treba ga poštovati i znati, a ne povezivati sa onima koji su ga počeli skrnaviti u minhenskim pivnicama prije 90 godina. Naše 4S je polomljena svastika, od čijih su kuka napravljeni 4S. Budimo razumni! Znajmo a ne budimo tabularasa-e.
Četvrtak 28.08.2014. 10:34
"Ubi nas neznanje" rece Sveti Nikolaj Srpski. Eh da smo procitali po koji redak iz bastine svetog nam Vladike, drugacije bi nam se pisalo, nego danas sto je to slucaj. A Boga mi jos vise poluznanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online