Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 15.09.2014.
04:40
Z. Gligorijević - Vesti A

Bračni šampion: Promenio osam žena

Kad se seti svog odrastanja, 78-godišnji Milovan Aleksić iz Bara kod Rekovca duboko uzdahne. Nije napunio ni godinu dana kad je izgubio oca. Njegov otac Stamenko poginuo je dok je vadio kamen da bi ga prodao i imao para da završi kuću. Pošto je majka Dragojla živela siromašno, kada je napunio osam godina dala ga je na službu kod Dragomira i Stane Jakovljević iz Orašja kod Donje Sabante, jer su obećali da će mu prepisati imanje, pošto nisu imali dece.

Milovan je čuvao ovce, žnjeo, kopao... Ne samo što ga je Dragomir tukao, već bi noći provodio na drvetu kada bi gazda bio pijan.

Milovan bi zagrlio dud, a Stana šljivu i tako bi proveli noć. Ponekad bi spavali na metlama u bašti. Ali, to nije jedina muka koja ga je snašla. Majka je odlučila da će sinovljevu budućnost rešiti na drugačiji način. Imao je samo 14 godina kada ga je oženila Vladankom.


- Dala me na miraz. Pristao sam, jer sam mislio da ću oženiti njenu sestru koja je bila lepša, ali su mi podvalili. A dete ko dete, ako imaš lepu igračku, igraš se njome, a ako ne, ideš. Sedeo sam dok sam pojeo suvo meso i pobegao sam posle sedam meseci - smešeći se priča Milovan, koji se vratio kod starog gazde, ali kako ovaj nije nameravao da mu prepiše obećano imanje, on ga je napustio posle odsluženja vojnog roka.

Trnovit bračni put: Milovan Aleksić
 


Otišao je u Beloševac. Radio je u Kragujevcu tako što je unosio ugalj porodicama koje bi ga nekad platile, a nekad ne. Kada je postao punoletan oženio je Dušanku iz Siljevice kod Rekovca. Sa njom je živeo samo osam meseci, jer ju je majka odvela pošto nije htela da njena kći živi sa slugom.

Vlaška magija


Milovan se potom oženio Brankom iz Pčelica, sa kojom je proveo 12 godina.


- Kad se rodilo treće dete, okrete žena naopako. Ja sam obraćao pažnju više na decu, jer sam bio siroče, znam kako je kad se nema. Bio sam i gladan i žedan i bos samo da ima za ženu i decu. Rašio bih postavu na bundi, pa bih trpao ugalj da bih grejao decu. Uvek sam vukao za njih. Tri meseca nisam znao gde su mi žena i deca. Prijavio sam njihov nestanak u SUP-u. Posle mesec dana dobio sam pismo iz Nemačke. Nisam hteo da je vraćam, ali sam pomišljao da je ubijem. Nisam, jer bi deca krivila mene. Ovako znaju zašto smo se razveli i šta im je majka radila - jada se Milovan za "Vesti".


On se onda preselio u Resavicu i zaposlio kao lovočuvar. Tamo je upoznao Lepu iz Makedonije. Ona mu je rekla da joj njegova deca ne smetaju, ali pošto se još sudio sa Brankom zbog kuće, rekla je:

"Da gledaš šta te sud osudi, da daš deci, da daš i više, i moj tatko će da proda bikove pa će da nas izdržava, samo deca da ne dolaze." Njemu se to nije dopalo jer mu je, kako reče, trebalo čeljade koje će i decu da prihvati, pa ju je poslao ocu.


- Onda sam doveo Nadu iz Đevđelije. Njoj se nije svidelo jer je bila daleko od rodbine. Njenom stricu koji je radio u rudniku u Resavici rekao sam da ona neće da živi sa mnom, jer joj je muka bez njenih. On joj je lepo rekao da nijedan čovek neće da primi sve njene rođake, ali džabe. Posle uzmem jednu Ljilju. Pošto je bila Vlajna, a one znaju razne vračke, to mi se nije dopalo, jer nisam smeo ni da jedem, ni da pijem ljudski. Najviše mi je zasmetalo kada je moju ćerku htela da uda za njenog sina. To nisam dozvolio i isterao sam i nju - priča "Vestima" svoju sudbinu Milovan.

Zamena za zamenu


Lepuškasti vragolan potom je u 35. godini doveo godinu dana mlađu Vladanku iz Zabrege kod Paraćina, ali se i sa njom razišao posle tri godine, pa počeo da živi sa Ljiljom iz Hrvatske. Nju je, kako reče, srećom oterao pred rat, inače bi ga, misli, zaklali. Samo tri dana kasnije pomirio se sa Vladankom iz Zabrege. Sa njom je u Resavici živeo dok nije stekao penziju, a potom je došao u rodno selo, jer ga je vukla nostalgija. Kupio je kuću od sestre od strica, a u međuvremenu sa Vladankom sagradio novu kuću.

Deca ga posećuju

Milovanova i Brankina ćerka Ljubinka živi u Nemačkoj, gde je i njihova ćerka Martina, koja sa suprugom Milanom ima sina Mihajla, koji je Milovanov praunuk. Druga ćerka Gordana živi u Kragujevcu, a ćerka Ljiljana u Kaleniću. Sva deca posećuju Milovana.


- Vladanka je prava žena, jer je prihvatila moju decu bolje nego njihova majka. Oni više vole nju nego mene. Popustljiva je. Neki put je ja grdim što popušta. Živimo od poljoprivrede i male penzije. Radimo koliko možemo. Krpimo kako znamo i umemo. Nisam mrzeo nijednu i danas ne mrzim nijednu ženu. Ali, nijedna žena nije nezamenljiva. I sad ako ova baba nije dobra, lako ćemo je promeniti. Imam šanse kod još dve. Do deset imam pravo - ubeđen je Milovan.

Vladanka, kojoj je Milovan drugi suprug, kaže da je prvog muža ostavila posle dve godine braka jer su, kako kaže, njegovi bili loši. Pristala je da se vrati Milovanu.

Zmijske noge

- Kad bih priznao da sam imao još žena, onda bih ja bio kriv što su me neke ostavile. To se krije kao zmija noge, ali i noge ponekad izađu - iskren je Milovan.

- Radila sam u Rembasu na portirnici, pa u vešeraju. Bilo je mnogo muškaraca. Mogla sam da se udam za bogatog, u Despotovac, u stan boli glava. Ali došla sam za Milovana. On je dobar čovek, no eto, bio siroma, ali sam stekla sve sa njim. Druge žene mu dolazile od danas do sutra. Doduše, sve bude kako on kaže, ali šta da radim, žensko sam. Na drugo mesto moglo je da bude i gore. On mi sve kupi, a drugim ženama muževi ne kupuju, ne zanima ih - kaže Vladanka za "Vesti" i dodaje da joj se jedino ne dopada što je mnogo ljubomoran.


Od osam žena koliko je promenio, Milovan je oženio samo dve: Branku, sa kojom ima tri ćerke, i Vladanku, sa kojom danas živi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.09.2014. 05:12
Bbogami Mile dobro si bos kroz trnje proso, a ti Vladanka budi sretna sto je ljubomoran znak da te voli.Srecu i dug zivot vam zelim. zaednica gradi.
Utorak 16.09.2014. 10:10
Ovaj ne poštuje žene koliko jedne čarape.... Ni ovu jadnicu koja ga trpi nije zaslužio!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online