Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 18.09.2014.
05:44
J. Arsenović - Vesti A

Englezi brane Austrougarsku

Najvažniji muzej vojne istorije i jedan od najčuvenijih u svetu, Imperijalni vojni muzej u Londonu, priključio se kampanji revizije Prvog svetskog rata. U propratnom muzejskom materijalu za izložbu o Velikom ratu piše da je sukob izbio zbog toga što je srpski terorista ubio austrougarskog nadvojvodu.

Dokazi o savezniku: Katalog muzeja u Londonu
 

U muzejskom katalogu na pitanje "zašto rat?", sledi odgovor:"28. juna 1914. nadvojvodu Franca Ferdinanda, naslednika Austrougarskog prestola, ubio je terorista koga je podržavala Srbija. Austrougarska je želela da kazni nevaljalog komšiju Srbiju i time uzburkala stare tenzije i uvukla vojne saveze sa obe strane."

Beograd da traži izvinjenje

- Naša država bi morala pod hitno da zahteva povlačenje kataloga i izvinjenje od Velike Britanije, jer reč je o državnom muzeju. Nije dovoljno da se pokrene samo peticija i da građani to zahtevaju, nego u to mora da se uključi i srpska država - uverena je Ana.

U ovaj površan i skandalozan pristup istorijskim činjenicama, ali ne više samo od pojedinih anglosaksonskih i nemačkih istoričara, već od značajne institucije države saveznice u Velikom ratu, uverila se Beograđanka Ana Milovanović. Ona je početkom jula iskoristila priliku da poseti slavni muzej u Londonu nakon što je posle restauracije otvoren za posetioce.

- Ranije sam se smejala na izraz "duševni bol". Ali verujte mi, kada sam pročitala katalog i taj prvi pasus u kom se govori da je rat izbio zbog teroriste kojeg je Srbija podržavala, pa je Austrougarska morala da kazni nevaljalog komšiju, zaista sam osetila duševni bol - priča za "Vesti" doktor dramskih nauka Ana Milovanović.


Naša sagovornica navodi da su svaki dan pred muzejom ogromni redovi ljudi iz celog sveta koji se ne samo o izložbi, već i o Velikom ratu, informišu upravo iz muzejskog kataloga. Zato je čvrsto rešila da o tome upozna srpsku javnost i obavio građanski pritisak na nadležne srpske institucije da reaguju. Već duže vreme se bavi političkim performansom, pa se nada da će u tome i uspeti.

Uvreda: Ana Milovanović

Nameru da razmrda srpsku javnost i još više uspavane državne institucije, kako bi sprečili širenje laži o srpskoj istoriji, Ana je započela na rusko-srpskom naučnom okruglom stolu pod nazivom "Veliki rat i početak novog sveta: Aktuelne pouke za čovečanstvo".


Skup je održan pre u Ruskom domu u Beogradu i na Anino iznenađenje ni ugledni istoričari nisu znali za falsifikat Imperijalnog vojnog muzeja.


Učesnici skupa bili su saglasni da ako se prihvati revizija uzroka i povoda Prvog svetskog rata, onda se prihvata i revizija uzroka potonjeg velikog krvoprolića - Drugog svetskog rata. Takav nenaučni pristup dovodi do klasične zamene žrtve i agresora, pa su Srbija i Rusija uzrok Velikom ratu, a ne Austrougarska i Nemačka.

Istoričar Mile Bjelajac: Beč je želeo rat

Mile Bjelajac

Medijator okruglog stola, istoričar Mile Bjelajac, podsetio je na istorijski dokument koji nedvosmisleno ukazuju na to da bi do rata došlo i da je Srbija prihvatila sve stavke austrougarskog ultimatuma.
- Istoričar Maks Hejstings, pisac knige "Katastrofa 1914", objavio je dokument u kojem se vidi da je austrougarski poslanik u Srbiji baron Gizl dobio direktivu od Beča bilo kakav odgovor srpske Vlade proglasi nezadovoljavajućim i prekine diplomatske odnose - navodi Bjelac samo jedan od istorijskih fakata koji potvrđuju da je Beč želeo rat i okupaciju Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 08:08
Fasizam i nacizam nikad nisu umrli u Evropi, i ovo je jedan od dokaza za to. U EU su primljene sve drzave iz naseg okruzenja koji su za vreme ratova bili na strani nacista i to im je nagrada. Nasa drzava normalno nece reagovati na ovo, jer mi ni nemamo slobodnu drzavu vec okupaciju.
Četvrtak 18.09.2014. 08:17
Oni su bili i ostali najveci nacisti, cak su ispred nemaca.
Četvrtak 18.09.2014. 08:42
Kvazi naucnici, strucnjaci i ostala polupismena srpska bolumenta, kojoj je bitnija fotelja od otadzbine i evropa od Rusije, zauzeta je bitnijim stvarima jer u toku je prekrajanje granica Srbije tako da ko vise mari za Principa i ostale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online