Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 19.09.2014.
06:42
Đ. Janković - Vesti A

Umro poslednji Misitin ustanik

Branislav Stepanić (99) iz Runjana preminuo je 17. septembra u 99. godini i više nema živih ustanika iz prvog oslobađanja Loznice u Drugom svetskom ratu. Poslednji živi svedok tih događaja sahranjen je juče u rodnom selu kod Loznice.

Branislav Stepanić: Otišao poslednji učesnik oslobađanja Loznice
 

Stepanić je bio pripadnik lozničkih ustanika koji su 31. avgusta 1941. godine pod komandom potpukovnika Vojske Kraljevine Jugoslavije Veselina Misite oslobodili Loznicu od nemačke okupacije. Loznica je tada postala prva veća varoš oslobođena od Nemaca u porobljenoj Evropi. Tek od kraja devedesetih godina prošlog veka počelo je otvorenije i više da se priča i piše o prvom oslobođenju Loznice od pre 73 godine.


Ostalo je zapisano da je Veselin Misita na sastanku u Tronoši 30. avgusta pripremio i izložio plan napada na nemačku posadu u Loznici. Dogovoreno je da znak za početak napada u 7 sati ujutru bude zvuk crkvenih zvona, a da, prema jednima ustanici, a po drugima četnici, napadnu sva tri nemačka uporišta u varoši.

Do danas bez ulice

Na prvo oslobađanje Loznice 1941. godinama jedino podsećaju Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca Podrinje i loznički radikali. Oni 31. avgusta posle opela potpukovniku Veselinu Misiti na gradskom groblju, polažu venac na spomen-ploču kod ulaza u RK Jadar gde je predvodeći ustanike Misita poginuo, kao i na njegovu spomen bistu u Ulici Miodraga Borisavljevića.
Do danas Loznica nema ulicu koja nosi ime čoveka koji je sa 32 godine bio najmlađi major vojske Kraljevine Jugoslavije, i koji je ovom mestu prvi doneo slobodu u Drugom svetskom ratu.

Napad na kafanu Hajdukovića vodio je Misita, na Vukov dom kulture poručnik Mika Komarčević dok je na Gimnaziju krenuo Georgije Bojić Džidža. Misita je Nemcima poslao ultimatum da se predaju, ali su oni to odbili pa im je upućen drugi.


"Aktivni i rezervni oficiri, podoficiri i redovi sa svojim učiteljima i sveštenicima i celim okolnim građanstvom traže predaju grada, pri čemu vam se jemči svaka vojnička čast. Ukoliko ne izvršite predaju grada, mi ćemo vas napasti i grad oteti. U tom slučaju nemate šta da od nas tražite, a rok za ispunjavanje ovog zahteva je 30 minuta", napisao im je Misita.


Pošto je i to odbijeno, počeo je napad, a Misita je, kako je ostalo zapisano, hrabro bacao bombe, a onda je kada su Nemci krenuli da se povlače uskočio u kafanu i tu je i poginuo. Na kraju dvočasovne borbe Nemci su bili prinuđeni na predaju, imali su 17 poginulih u borbi, zarobljena su 93 vojnika i zaplenjena značajna količina oružja.

Spomenik Veselinu Misiti
 

Ranjenicima je pružena pomoć i prebačeni su u bolnicu dok su zarobljeni Nemci sprovedeni u manastir Tronošu, a prema svima se postupalo u skladu sa Ženevskom konvencijom. Prema zvaničnoj istoriji, oslobodioci su imali osam poginulih i četiri ranjena.


Borbe za Loznicu bila je do tada najveći oružani sukob sa Nemcima na području tadašnje Jugoslavije, a tu je od početka Drugog svetskog rata do tada zarobljena najveća grupa nemačkih vojnika. Loznica je bila prvo veće mesto oslobođeno od nemačke okupacije i to je bila 40 dana, sve do 10. oktobra kada je došla kaznena ekspedicija.

Petak 19.09.2014. 07:12
СЛАВА СВИМ ПОГИНУЛИМ И ПРЕМИНУЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА.
Petak 19.09.2014. 10:53
Слава покојнику, српском јунаку. Покој му души јер ће имати ''су чим изаћ пред Милоша и остале српске витезове који живе докле сунце грије''
Petak 19.09.2014. 14:46
"Према једнима устаници, према другима четници..." Какви устаници, па није то устајање на Турке. Мисита је био припадник Церског четничког одреда а у ослобађању Лознице предводио је Јадарски четнички одред, који је пре тога мобилисао 1700 мештана. Дакле ту није било никаквих "устаника" него ЈВуО под директном командом Драже Михаиловића, у народу су знаних као "четници". Ајде немојте више да се плашите, умро је Јово Капичић.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online