Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.09.2014.
04:32
Z. Marjanović - Vesti A

Najbolji kupus spremili majstori iz obdaništa

Ovogodišnje, 12. po redu nadmetanje kuvara u pripremanju čuvenog svadbarskog kupusa, bez kojeg se u moravskim selima ne može zamisliti nijedno slavlje, završeno je pobedom ekipe Predškolske ustanove Moje detinjstvo iz Mrčajevaca, koja je bila apsolutni autsajder među dokazanim majstorima u spremanju kupusa u zemljanim loncima. No, nije to jedino što će ostati zapisano u analima mrčajevačke Kupusijade jer organizatorima ove godine ništa nije išlo od ruke.

Glavni kuvar pobedničke ekipe: Slobodan Manić
 


Katastrofalne majske poplave koje su nanele ogromnu štetu u selima oko Mrčajevaca i Čačka, kiša koja je pratila Kupusijadu sva tri dana održavanja manifestacije, problemi sa organizacijom takmičenja, pretnje vlasnika ugostiteljskih objekata i šatri do poslednjeg dana da će bojkotovati takmičenje zbog previsoke cene zakupa prostora, a bez njih za posetioce nema ni provoda, sve manja kupovna moć stanovništva kojem više nije ni do čega, pa ni do zabave koju inače nudi ova manifestacija, uticali su da ove godine Mračajevce poseti znatno manji broj gostiju iz cele Srbije.

Možda će organizator Kupusijade Turistička organizacija Čačka u saradnji sa MZ Mrčajevci reći drugačije, ali najmerodavnije je mišljenje samih učesnika i takmičara u kuvanju svadbarskog kupusa, po kojima je poseta možda i najmršavija do sada.

Bilo kupusa, ali ne i dovoljno posetilaca
 


- Što se nas tiče, zadovoljni smo kvalitetom kupusa koji se krčkao u zemljanim loncima, a imali smo i goste iz ambasada Ruske Federacije i Belorusije koji su bili oduševljeni i ukusom jela, ali i atmosferom u Mrčajevcima. Istina, posetilaca je sve manje i sve je manje osmeha na licima onih koji su došli da se opuste, ali to je i razumljivo jer narod sve teže živi. No, ubeđen sam da će biti bolje - kaže Ivan Longvinom, šef takmičarskog štanda srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva, u čemu mu se pridružuje i Goran Radisavljević Gari u ime štanda Babina deca, na kojem su kuvali članovi Udruženja Roma iz Čačka.


Na kraju, stručni žiri koji je ocenjivao ukus, boju, miris, dekoraciju i sve drugo ocenio je da je najukusniji kupus pripremila ekipa Dečje ustanove Moje detinjstvo, najbolji kupus u kategoriji "celo selo kuva" je pripremljen u domaćinstvu Momira Milićevića, a među ugostiteljima zlatni lonac je pripao ugostiteljskom objektu "Timotijevića hrastu" iz Mrčajevaca.


- Naravno da nas je odluka žirija veoma obradovala jer su svi zaposleni u obdaništu bili angažovani. Oko 60 dece je učestvovalo u raznoraznim kulturnim programima, deo zaposlenih je prodavao slike dece kako bi se prikupila sredstva za poplavljene, a ostali su kuvali kupus i, kako se ispostavilo, bili smo najuspešniji - kazao je Slobodan Manić, šef kulinarskog dela ekipe Predškolske ustanove Moje detinjstvo.
 

Tri kategorije

Takmičenje u kuvanju svadbarskog kupusa odvijalo se u tri kategorije: "celo selo kuva", ugostitelji i takmičenje u kategoriji amatera. Takmičenje amatera je najzanimljivije jer se odvija pred očima posetilaca i u kojoj se ove godine takmičilo 11 ekipa.

 

Rakija od kupusa

Na takmičarskom štandu JKP Grejanje iz Čačka pored svadbarskog kupusa posetiocima je služena i rakija od kupusa (kupusovača), koju je ispekao čuveni proizvođač rakija iz Donje Trepče Stanimir Minić. Rakija od kupusa prvi put je proizvedena u podrumu Minića i degustirana na Kupusijadi uz svadbarski kupus.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online