Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.09.2014.
03:33
Đ. Janković - Vesti A

Gusle čuvaju srpske heroje

Vekovima su gusle bile osnovne škole, univerziteti i akademije srpskome narodu, uz ovaj jednožičani instrument stasavale su mnoge generacije i slušale o herojskim delima i bojevima predaka.

Gusle razgale dušu: Žarko Pecelj u Vukovom domu u Loznici

Oni koji su odrastali uz njihov zvuk ostali su zauvek opčinjeni njima i, ma gde bili, nisu zaboravljali zvuk tog srpskog instrumenta koji je pevao o našoj istoriji.

To potvrđuje i Žarko Pecelj koji je zbog 38. festivala Saveza srpskih guslara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, održanog u sklopu programa 81. Vukovog sabora, u Loznicu stigao iz Hamburga.


Obučen u narodnu nošnju ovaj Hercegovac, rodom iz Kapavice kod Ljubinja, ponosno potvrđuje da je u Srbiju zapucao samo zbog gusala uz koje je stasavao i koje mnogo voli. Kako kaže, to mu nije prvi put da zbog njih krene put otadžbine da se nasluša gusala i guslara i nahrani dušu.

- Rođen sam u Hercegovini, a moj otac Damjan bio je izuzetno dobar guslar i velika je šteta što se tada nisu snimale kasete ili diskovi da se to zabeleži. U zimskim večerima on je u selu dosta pevao uz gusle i zabavljao ljude uz junačke, hajdučke, uskočke i pesme kosovskog ciklusa. Slušajući njega i te pesme, zavoleo sam gusle i ta ljubav je neprolazna - priča Pecelj.


Život ga je odveo u Novi Sad gde se upisao u Poljoprivrednu školu, a kada je odslužio armiju otišao je u Nemačku, u fabriku gume i plastike u Hanoveru. Planirao je da ostane dve-tri godine, ostao je 40 godina. Kada su gusle u pitanju, on dolazi u Srbiju, autobusom, avionom ili kolima, ali većim guslarskim događajima u otadžbini obavezno prisustvuje. Sada je došao u Vukov zavičaj, gde je već bio dva puta kod prijatelja guslara u Loznici, gradu na čijem su grbu gusle.


- Imam ovde prijatelje guslare i malo sam im pomogao oko ovog festivala koji je okupio najbolje srpske guslare koje je milina slušati. Kada su u pitanju guslari uvek sam spreman da pomognem koliko mogu, nema veze iz kojeg su guslarskoga društva. Svi guslari koji su došli u Nemačku stigli su preko mene. Od Koste Plakanovića pa sada do Ljubiše Areljevića sigurno njih dvadesetak. Veliki guslar Đorđe Koprivica kod mene je u Hamburg dolazio sigurno 20 puta i bio moj gost. Učestvujem i pomažem organizovanje guslarskih i književnih večeri jer je važno da ne zaboravimo naše korene i tradiciju - kaže ovaj zaljubljenik u stari srpski instrument.


Prošle godine je dolazio na festival guslara u Novom Sadu. Umesto da od Hamburga putuje 18 sati, putovao je dva dana, pošto se autobus zaglavio u visokom snegu u Mađarskoj. Nije mu to teško palo jer je uspeo da stigne i čuje instrument koji obožava.


Pecelj je u Loznici uživao u nastupu 20 najboljih guslara, a kada se vrati u Nemačku odmah će, kaže, videti kada će se nešto drugo veliko dešavati u guslarskom svetu pa ga evo ponovo u Srbiji da opet sluša "gusle od suva javora, najlepšega ljudskog razgovora".

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.09.2014. 04:00
Šta su gusle, nego nagorkinje vile, sve Junake Srbinove zadojile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online