Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 24.09.2014.
01:19
M. Stanimirović - Vesti A

Dao život za brata i njegovo potomstvo

Veliki ljudi i velika dela se ne zaboravljaju. U selu Volujcu, ispod Kadinjače, pored puta Užice - Bajina Bašta obnovljen je i uspravljen spomenik krajputaš srpskom seljaku i ratniku Ljubomiru Ćosiću koji je posle učešća u Prvom i Drugom balkanskom ratu, otišao i u Veliki rat umesto svoga mlađeg brata Obrada i u tom ratu poginuo, boreći se prsa u prsa sa neprijateljem u podnožju Kajmakčalana.

Krajputaš Ljubomiru koji je otišao u rat da bi i brat imao potomstvo
 

Kada je u kuću Ćosića stigao poziv mlađem bratu Obradu da se brani otadžbina, Ljubomir nije mnogo razmišljao. Imao je tada četvoro dece, i peto je bilo na putu, a njegov mlađi brat je tek ušao u brak i nije imao dece. To je bilo presudno da Ljubomir opet ode u boj. Ovog puta kao trećepozivac Prve čete Prvog bataljona Četvrtog puka Drinske divizije. Poginuo je 15. decembra 1915. godine, a samo četiri godine kasnije podigli su mu spomenik krajputaš zahvalni brat Obrad, supruga Andrijana i sinovci.
 

Ostao na bojištu

- Danas sa ponosom možemo da kažemo: "Ovo su koreni naši, sahranjeni na bojištu, na tom večnom svetilištu, a žive zauvek u našoj duši". Da li bi Srbije uopšte bilo da vas nije bilo, pa i nas vaših potomaka da li bi bilo - rekao je unuk Ljubomirov Radovan.

Zub vremena i zaborav srušili su ga, napale su ga mahovina i  lišaji, ali sećanje na stogodišnjicu Velikog rata i slavnog pretka udružili su unuke i pranuke ratnika da se krajputaš obnovi. Dragan Dimić, konzervator iz užičkog Narodnog muzeja, impregnirao ga je dajući mu novi sjaj.


- Bratu si svome rekao: "Ja idem a ne ti, brate, ti tek očekuješ prvo dete, a ja već imam decu!" Rekavši to svom bratu on je znao i osećao da bez dece ne raste kuća! On je osećao i znao da su deca slavuji u kući! Deda Obrad mi je više puta govorio plačući: "Niko nije imao takvog brata kao ja. On je i treći put otišao u rat i poginuo umesto mene!" Kako mi je baka Andrijana pričala, bilo je veče kada je otišao, decu je poljubio dok su spavala. Za nas, za tvoje brojne potomke, bio si i bićeš uzor koji nikad ne tamni - rekao je u prigodnom govoru Radovan Ćosić, penzionisani sveštenik, unuk Ljubomirov.

Ljubomir Ćosić je sahranjen na Kajmakčalanu pored svojih saboraca, gde je sahranjeno i srce Švajcarca dr Arčibald Rajs, velikog prijatelja srpskog naroda.

Unuci i praunuci: Život duguju dedi Ljubomiru
 

Pored obnovljenog krajputaša unuci i praunuci postaviše i klupu da putnik namernik može da sedne i oda poštu srpskom domaćinu, časnom čoveku koji je, kako Ćosići rekoše, sve što je okom video mogao da napravi.


Brojna familija Ćosića vodi poreklo iz sela Volujak kod Nikšića. Iz tog sela vode poreklo i preci velikog Dobrice Ćosića kome srpski narod i država tek treba da se oduže. Zbog sećanja na selo iz koga su otišli svom novom prebivalištu dadoše ime Volujac.


- Godinama su nam pričali o našem Ljubomiru. Njegovo delo živi u srcima nas unuka i praunuka. Obnovom ovog krajputaša želimo da mu se skromno odužimo za sve što je učinio za nas njegove potomke i za državu koju je voleo kao svoje najbliže - kaže Milomir Ćosić, Ljubomirov praunuk.

Miloš Bosić, arhijerejski namesnik užički, uputio je apel javnosti da se na stotine krajputaša u Srbiji obnove i urede uz pomoć potomaka, države i brojnih udruženja koja neguju tradicije borbe srpskog naroda za slobodu.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 03:45
To su bili ljudine. Danas svako gleda da se izvuce, i cuva svoje dupe. Jedino "bratstvo" postoji u lopovluku.
Sreda 24.09.2014. 02:48
Od svih ratova u Velikom ratu najvise je palo Srba,ali su tada bili najveci,najjaci i najslozniji.
Sreda 24.09.2014. 06:27
da nije bilo takvih divova koji su pravili po petoro sestoro moj pokojni deda sedmoro tesko da bih se danas zvali Srbi I tesko da bih se oporavili od svih pogibenija koje smo prosli od pada na Kosovu 1389. a danas? a sutra? ko nam danas pravi decu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online