Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.09.2014.
09:53 >> 10:43h
Alo/G.J., Beta A

Porodica zatrpanog rudara: Molimo se da je živ!

Predsednik sindikata "Rembasa" Nebojša Milenković kazao je da spasilačke ekipe još nisu našle rudara Željka Miletića (36) koji je u utorak (23. septembra) zatrpan u jami Strmosten rudnika Vodna, pošto se na njega srušio krovni deo otkopa.

Svi zabrinuti: Rudari spasioci grozničavo kopaju ugalj, kamen i jalovinu kako bi došli do svog zatrpanog kolege (Foto: Ilustracija)
 

"Akcija spasavanja je još u toku, nije ni prekidana od juče (sreda) od 9 sati, i spasilačke ekipe i rudari su dole, u jami", kazao je Milenković agenciji Beta.
 

Rudari spasioci vode bitku sa vremenom grozničavo kopajući ugalj, kamen i jalovinu kako bi došli do svog zatrpanog kolege. Njegova supruga Vera kod kuće čuva troje dece od 11, devet i četiri godine i moli se za njegov život.

- Samo da dođu do njega što pre. Molimo se da je živ - priča Vera jecajući.

Željko i Vera žive u teškim uslovima u Svilajncu, a još im je teže posle majskih poplava. Uz nju su Željkov brat Darko i otac Miodrag. Gaje nadu da je Željko živ i da će rudari spasioci na vreme stići da ga izbave iz zlokobne jame.

Kamenje stalno nadire

Rudar spasilac Vladan Miladinović, koji je radio u jami na otkopu zakopanog rudara, kaže da su uslovi loši.
- Kamenje stalno nadire. Kako otkopamo, tako naiđe novo, dodaje on.

- Težak je rad u jami. Stalno je tu strah za život od obrušavanja. Željko je bio oprezan, znao je za opasnosti koje vrebaju u jami, ali protiv prirode se ne može. Kolege koje su bile na otkopavanju kažu da se okno stalno obrušava, priča njegov brat Darko, koji je takođe rudar u "Rembasu".

Željko je u utorak ujutru u jami Strmosten bio sa dvojicom kolega, kada je došlo do obrušavanja materijala. Na sreću, dvojica rudara bili su u sigurnom delu jame i nisu povređeni.


- Reč je o klasičnoj nesreći koje se dešavaju u rudnicima. Tragamo sa 60 spasilaca za Željkom, velika količina materijala se obrušila, činimo sve da dođemo do njega. Materijal se obrušava i moramo da preduzmemo sve mere bezbednosti zbog ljudi u jami. Prognoze nisu zahvalne. Kada se obruši tolika količina materijala, ne možemo da budemo optimisti, ali nada poslednja umire. Pokušavali smo da kontaktiramo sa njim, ali niko nam se ne odaziva, što ništa ne mora da znači, kaže Vladan Milošević, direktor "Resavice".

Istaknuto je da je uzrok nesreće elementarna nepogoda na koju se nije moglo uticati.

Jama u kojoj je zatrpan Željko nalazi se direktno ispod jame u kojoj se pre 30 godina dogodila velika tragedija, kada su poginula 34 rudara. Materijal iz te jame je prodro u jamu u kojoj je Željko i obrušio se na njega.

Jame nisu bezbedne!

- Novi zakoni o javnim nabavkama doveli su toga da nam rudnici budu nebezbedni, jer posle žalbi se odlažu nabavke materijala za bezbednost i nesmetan rad rudnika. Sve češće se događaju incidenti u rudnicima, obrušavanja i povređivanja, jer ne možemo da nabavimo čelik. Zakoni nam takođe ne dozvoljavaju da primimi nove rudare na mesta onih koji su penzionisani, tako da su jame sve praznije i bez nadzora. Fali nam 200 rudara - ističe predsednik sindikata "Rembasa" Nebojša Milenković.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 09:52
ГОРАК ЈЕ РУДАРСКИ ЛЕБАЦ,И ТО ЛЕБАЦ СА 107 КОРА,МОЛИМО СЕ БОГУ ГОСПОДУ ДА ЈЕ МУЧЕНИ РУДАР ЈОШ ЖИВ И ДА ЋЕ СВЕ БИТИ ДОБРО
Sreda 24.09.2014. 18:29
Pogledajte samo neznanje i glupost RTS koji se reklamira kako je naše pravo da znamo sve,a oni u stvari ne znaju ništa. http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1703930/Rudar+zatrpan+u+jami+Strmosten.html?message=ok&noCnt=true#thanks U pitanjiu je apsolutno nepoznavanje geografije svoje zemlje,i degeneracija novinara,koji ne znaju baš ništa. Jama Strmosten pripada rudniku Vodna koji ima i jamu Jelovac koja se nalazi sa leve strane reke Resave na putu za selo Strmosten i Resavsku pećinu,a jama Strmosten se nalazi sa desne strane reke Resave,čim se pređe most na Resavi na putu za Žagubicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online