Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.09.2014.
16:32
Beta A

Antić: Neće biti restrikcija na zimu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je u utorak da nisu u planu restrikcije struje i da će u Srbiji biti dovoljno energenata u zimskom periodu.

Restrikcija struje ne postoji kao opcija: Aleksandar Antić 

"Vlada Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike i elektroprivredne kompanije imaju različite scenarije kako da obezbede neophodne količine energenata i ni u jednom od njih restrikcije struje ne postoje kao opcija", kazao je Antić novinarima.

On je u Aleksandrovcu sa predstavnicima Elektoprivrede Srbije i Elektrosrbije Kraljevo pustio u rad trafostanicu u koju je investirano 150 miliona dinara.

Takvi objekti, kako je rekao Antić, pred prestojeću zimu daju dodatnu sigurnost i stabilnost za snabdevanje električnom energijom.

"Proizvodimo dovoljne količine električne energije za ovaj period godine, podigli smo proizvodnju uglja u Kolubari na 65.000 tona dnevno, ispumpavamo i poslednji od četiri kopova koji su bili pod vodom i verujemo da ćemo i njega staviti u funkciju u narednim mesecima", precizirao je on.

"Probleme imaju toplane u Trsteniku, Smederevu, Priboju, Valjevu, Novom Pazaru i Vranju", rekao je Antić i dodao da će na tom sastanku obavezati lokalne samouprave da obezbede dovoljne količine energenata i pomognu toplanama pred početak grejne sezone.

"Sa predstavnicima lokalnih samouprava i ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave održaćemo sastanak na kojem ćemo pokuštai da obezbedimo da lokalne samouprave daju snažniju podršku sistemima grejanja i tome da izmiruju obaveze za energente", rekao je Antić.

On je kazao i da sistem u kojem Srbijagas plaća energente u inostranstvu, a njemu se u Srbiji ne plaća gas - nije održiv, i dodao da Beogradske elektrane ulaze u grejnu sezonu bez dugova za gas.

"Beogradske elektrane su jedna od ključnih tačaka za održanje stabilnosti energetskog sistema Srbije, jer od njih uveliko zavise celokupni energetski bilansi i ako one dobro rade onda ni potrošnja struje u Beogradu tokom zime nije maksimalna", rekao je Antić i ocenio da to daje dodatnu sigurnost u godini kada energetski sistem radi otežano zbog majskih poplava.

Antić je kazao da Srbija ima ugovoren uvoz određene količine električne energije za zimski period, po ceni koja je 14 odsto niža od prošlogodišnje.

Elektrosrbija Kraljevo, koja je danas obeležila 44 godine rada, zapošljava 3.362 radnika, ima 903.000 kupaca i pokriva područje 11 gradova i 44 opštine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online