Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.10.2014.
04:46
D. Đorđević - Vesti A

Ko su srpski majstori za kobasice?

U naselju Gornja čaršija u Vranju ima više starih familija, srpskih i romskih. Jedna od najstarijih su Stanojkovići, poznati po nadimku Žabinci, kasnije svi redom poznati mesari u varoši.

Posebno su bili cenjeni, kao vrsni kobasičari. Doselili su se u Vranje u prvoj polovini 19. veka iz planinskog kraja, Gornjeg Stajevca kod Trgovišta. Daleki predak Stanojko pobegao je od turske osvete i skrasio se u kućici koju je sagradio u blizini reke Odžinke u Vranju. Mnogobrojna familija kasnije je odlazila iz zaduge i gradila kuće po varoši.

Kobasičari iz Vranja
 


- Deda Mladen je bio baštovandžija. Gajeći zeleniš, krompir i kukuruz prehranjivao je porodicu. Otac Pera i majka Olga kuću u Gornjoj čaršiji kupili su 1933. godine od Dobrija Milenkovića, poznatog kovača. Otac Petar je izučio kovački zanat, izrađivao je isključivo potkovice za konje, a za vreme Drugog rata silom prilika postao je mesar. Od kovačkog zanata dan i komad hleba, od mesara nikad gladni, govorio je. On nas je sve učio mesarskom zanatu i umeću, pa smo kasnije zahvaljujući tome uspeli da svi sagradimo nove kuće, oformimo porodice i živimo skromno, ali srećno. Otac je zahvaljući mesarskom zanatu izranio i izveo na put devetoro dece: Dragicu, Dragomira Mireta, Branka, Đoku, Gordanu, Vladanku, Petra i Velimira - pričao je Velimir Stanojković zvani Velja Žaba. Njegovu priču dopunjavao je Petar Stanojković - Pera Žaba.

Mire Žaba sa decom


- Mučili smo se. U četiri sati ujutru svi u duvan. Dete sam bio, odem na magarcu, sakrijem se u duvansku brazdu i spavam. Vratimo se kući, a majka Olga viče:

"Deco, sedajte na zemlju, da vas vidim sve u krugu". Donese provaru nadrobljenu bajatim hlebom. Provara je bila kozje mleko, prvo posle kozenja. Daju nam kašike, uzmu najveći čaršav, pokriju ga i viču: "Ajde, sad jedite, ko što dograbi". Samo se čuje gde udaraju kašike u kalenicu, a kad se podigne čaršav stomačiki se naduli, puni i siti. Zato smo svi prilježno prionuli na učenje mesarskog zanata, a to je počinjalo od odabira i kupovine stoke, klanja i sređivanja mesa, pa do pravljenja čuvenih žabinskih kobasica. Nisu svi postali čuveni mesari, osim mene to su Mire Žaba i Velimir Žaba, a potom i pojedini naši potomci - kaže Pera.
Sva trojica braće Žabinac bili su majstori za spremanje raznih đakonija od mesa, posebno kobasica, ali među njima i danas se po tom specijalitetu izdvaja Pera Žaba, najpoznatiji vranjski kobasičar. Nažalost, njegova braća Mire i Velimir nisu među živima.
- Nikome neću da kažem recept sve do kraja mog života. Možda i hoću, ali uhvatio sam ruku, kako se kaže u Vranju, i mogu mnogi da ih prave, ali moje su najslađe, prste da poližeš kad ih probaš.. Koristim svinjsko, teleće meso, slaninu i malo kozje za ukus i da ih stegne. Koristim domaća creva i razne začine, ali s merom - ističe Pera.

Nadimak zbog bare


Nadimak Žaba potomci su dobili po ocu Peri. Kad je bio učenik prvog razreda u OŠ "Vuk Karadžić", sedeo je pored zgrade i nogama opkoračio potočić. Naišao je učitelj i viknuo: "Pero, što si se tu raščepio kao neka žaba". Čula su deca i Pera je dobio nadimak Žaba.


Četvrtak 02.10.2014. 23:38
Eh, Srbijo, da si umela da vise cenis svoje domacine, gde bi ti kraj bio!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online