Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.10.2014.
20:54
Beta A

Od majskih poplava teški metali zagađuju okolinu, a država ćuti

Jalovište nekadašnjeg rudnika Stolice u Kostajniku, nije sanirano ni četiri meseca nakon oštećenja u majskim poplavama, a iz njega i dalje ističu opasne materije koje zagađuju zemljište i vodu, objavili su lokalni mediji. Uprkos zahtevima opštine Krupanj, na čijoj teritoriji je jalovište, i grada Loznice da se nešto preduzme i spreči isticanje jalovine do danas nije učinjeno ništa, a teški metali stigli su do Drine.

Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, koju je 10. septembra obavio Zavod za javno zdravlje Šabac, gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan u većini uzoraka su van predviđene četiri klase kvaliteta, što je maksimalno zagađenje.

Teški metali (gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan) su stigli do Drine (Foto: Ilustracija)
 

Uzorkovanja vode obavljena su u Kostajniku, na samom izlivanju jalovine u reku Korenitu pre ulivanja u Jadar, u selu Bradić u reci Jadar, i u Jelavu na samom ulivanju Jadra u Drinu.

Siva voda svoj opasni trag ostavlja po zemljištu Kostajnika, ali i lozničkih sela Korenite, Bradića, Kozjaka i Jelava, kroz koje teku Korenita i Jadar. U Kostajniku siva i smrdljiva voda teče pored pedesetak kuća u kojima živi oko 40 dece.

"Od useva i povrća koje je tu bilo nema ništa, ostala je pustoš i situacija je veoma teška. Opština Krupanj je u ovoj situaciji nemoćna da nam pomogne, pa očekujemo što bržu pomoć Vlade Srbije", izjavio je za lokalne medije Milenko Mićanović meštanin Kostajnika.

Epidemiolog Nada Đurić iz lozničkog Doma zdravlja objasnila je da je koncetracija gvožđa u uzorcima uzetim u Kostajničkom potoku 290, koncetracija olova 150, a bakra 95 puta veća od četvrte klase vode, što ozbiljno utiče na zdravlje ljudi.

U susednoj Koreniti 80 najugroženijih domaćinstava već četiri meseca koristi vodu za piće iz cisterni, a vodu sa sopstvenih bunara ne koriste ni za stoku. U tom kraju vrbe, koje su jako otporne, počele su da se suše a u vodi nema više žive ribe ni žaba. Na njivama u Koreniti posle ovogodišnjih poplava nataložile su se opasne materije i prema nekim informacijama negde su nanosi bili visoki i po 70 centimetara.

Što se tiče Jadra, on je u svom toku od ulivanja Korenite u Jadar, pa sve do Jelava, gde se uliva u Drinu, proglašen za vodu van klase, zbog prisustva antimona i arsena, žive i olova u ogromnim količinama, zbog čega je reka dobila sivu boju.

Večiti izgovor: "Nije u našoj nadležnosti!"

Gradsko veće Loznice je 22. septembra zatražilo hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama i navelo da će o toj ekološkoj pretnji obvestiti vladu i premijera Srbije.

"Problem je u nadležnosti države, a ne lokalnih samouprava koje nemaju ni novca ni mehanizme da ga reše. Bilo je razgovora, obećanja, ali rešenja nema na vidiku, a ekološka katastrofa je u toku. Vlada treba da nađe hitno rešenje za sanaciju jalovišta, a u nama će imati partnera u tom poslu", izjavio je tom prilikom gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Veće je stanovništvu u priobalju tih vodotokova uputilo obaveštenje o načinu upotrebe vode, voća, povrća, divljači i ribe sa tog područja, zbog opasnosti po zdravlje ljudi. Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika Stolice počelo je nakon majskih poplava kada je došlo do oštećenja brane na jalovištu.

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike formirala su krajem jula poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika Stolice.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je tada da je incident na jalovištu Stolice najveći iz oblasti zaštite životne sredine koji je nastao kao posledica majskih poplava, navodeći da se u oštećenom jalovištu nalazi više stotina hiljada kubnih metara jalovine, opasnog rudarskog otpada sa značajnim koncentracijama arsena, antimona i olova.

Procenjena šteta na jalovištu je ušla i u zvanični vladin izveštaj korišćen i za briselsku donatorsku konferenciju za Srbiju i BiH koje su pogođene poplavama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online