Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.10.2014.
17:55
Beta A

Ministar prosvete spreman da razgovara sa studentima

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da ne vidi razlog za "ekstremno nezadovoljstvo" studenata, ali da je spreman da sa njima razgovara o svim njihovim zahtevima.

Ne razume nezadovoljstvo studenata, ali spreman da razgovara: Ministar prosvete
 

"Svakako ne vidim razlog za ekstremno nezadovoljstvo studenata, jer studenti su sami izjavljivali da su zadovoljni većinom izmena i dopuna koje smo predložili za novi Zakon o visokom obrazovanju. Rasprava o tome je trajala celog leta", izjavio je Verbić za agenciju Beta.

On je naglasio da broj ispitnih rokova nije smanjen, već da je prelaznim odredbama prethodnog zakona bilo predviđeno da se njihov broj privremeno poveća sa četiri na šest, a da je rok važenja tih odredbi istekao.

Kratkoročni zahtevi

Kratkoročni zahtevi studenata su da u školskoj 2014/2015. bude šest obaveznih ispitnih rokova, kao i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bilo.

"Mi nismo spremni da odmah smanjimo na četiri, zato smo ponovo stavili prelazne odredbe da privremeno bude pet (rokova), tako da mislim da bi studenti morali da budu zadovoljni ovom odredbom", kazao je ministar.

Budžetsko finansiranje produžene godine studija, odnosno apsolventskog staža, za studente koji nisu položili sve ispite u roku, ukinuto je još prethodnim zakonom i nije bilo razloga da se ponovo uvodi, napomenuo je Verbić.

Prema njegovim rečima, na taj način Vlada štiti one kojima je pomoć najpotrebnija.

"Ako budemo dozvoljavali da se studiranje unedogled rasteže, i da oni koji su odavno odslušali sve ispite i dalje zauzimaju mesta u studentskim domovima, onda će zbog toga mesto u domu i subvencionisanu ishranu izgubiti neko od mlađih studenata. To nikako ne želimo", istakao je on.

Studentski zahtev za produženje roka za završetak studija onih koji su fakultete upisali "po bolonji" za Verbića je "rešiv na svakom pojedinačnom fakultetu".

"Ako studenti budu tražili sastanak ovim povodom, naravno da su dobrodošli i naravno da ćemo razgovarati o svakom konkretnom zahtevu", zaključio je ministar.

Dugoročni zahtevi studenata

Dugoročni zahtevi su početak izrade novog Zakona o visokom obrazovanju uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika, i početak traženja dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 08:32
Ide se samo na uzimanje para pd studenata. nikada nije bilo da apsolventima menja status sa buđetskog studenta na onog koji sebe finansira, a ostalo je recimo nekoliko ispita do kraja... Mnogima su tako stavili zabrane polaganja ispita, dok ne plate neki, dosta veliki iznos, na ime apsolventskog polaganja... Jednostavno -kolaps...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online