Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Ponedeljak 13.10.2014.
21:04
alo.rs/R. K. A

Oprez: Otrovi u viršlama i pljeskavicama!

Za samo osam meseci u Srbiju je uvezeno gotovo 20.000 tona mehanički otkoštenog mesa (MOM), odnosno drobljene šije, leđa, trtice, kosti i kože pilića, saznaje Alo! Ovo je najgora kategorija mesa, koja je u velikom broju zemalja EU zabranjena čak i za ishranu životinja!

Mesom "obogaćenim" antibioticima, hormonima, teškim metalima i bakterijama, bez ikakve zabrane i kontrole, pune pljeskavice, viršle i kobasice (Foto: Ilustracija)
 

Srbija izgleda ima druge aršine, pa se kod nas mesom "obogaćenim" antibioticima, hormonima, teškim metalima i bakterijama, bez ikakve zabrane i kontrole, pune pljeskavice, viršle i kobasice, koje posle konzumiraju čak i deca i trudnice! Uvoz ovog mesa, koje za većinu razvijenih zemalja predstavlja škart, kako saznajemo, u Srbiji se povećava iz godine u godinu.


Tako je, prema informacijama kojima raspolaže Uprava carina, 2012. godine u Srbiju uvezeno oko 14.000 tona ovog mesa, 2013. godine 17.000, dok je ove godine samo u periodu od januara do septembra uvezeno gotovo 20.000 tona! Ovo je, prema rečima dr

Ministarstvo zanemelo!

U Ministarstvu poljoprivrede, u petak, kada su ih zvali novinari, nisu odgovorili na pitanja zbog čega, za razliku od drugih evropskih zemalja, u Srbiji nije zabranjeno korišćenje mehanički otkoštenog mesa, koji procenat MOM-a je u mesnim prerađevinama dozvoljen i na koji način inspekcija tog ministarstva kontroliše količinu MOM-a u namirnicama.

Miroslava Stojšića, bivšeg načelnika veterinarske inspekcije, stravična cifra, koja pokazuje da je stanje u Srbiji što se tiče kvaliteta hrane sve alarmantnije.

- Vrat, kosti, trtica i koža upravo su delovi tela u kojima se najviše zadržavaju hormoni i antibiotici koji se daju pilićima putem ishrane, a često se nalaze i razne bakterije, poput salmonele i ešerihije. Takvo meso ne samo da je nekvalitetno već je potencijalno i opasno. U Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji nekada se koristilo za prehranu pasa i mačaka, ali je i to zabranjeno. Kod nas zdravlje stanovništva očigledno nije prioritet, već se gleda samo na cenu. MOM-a je jeftin i košta svega 36 evrocenti po kilogramu, pa se u velikim količinama trpa u viršle, kobasice, parizere, praške šunke i druge prerađevine da bi se uštedelo, pa u njima ima svega, a ponajmanje ima pravog mesa - navodi Stojšić, koji dodaje da su do 2002. godine uvoz i proizvodnja tog mesa bili zabranjeni, što se pod hitno mora uvesti ponovo, jer ovo meso nikako nije predviđeno za ljudsku ishranu.

- Uvođenje novih pravilnika dovelo je do toga da praktično nema nikakve kontrole kvaliteta mesa. Nekada je u pravilniku stajalo da na ambalaži mora da piše koliko procentualno u proizvodu od mesa ima mesa, a danas stoji koliko ukupno ima proteina, a protein može biti i soja. Nekada je u klanicama prilikom klanja bilo nekoliko inspektora, a danas je na snazi sistem samokontrola, odnosno paradoks da klaničari sami sebe kontrolišu. Zbog ovih i sličnih rešenja, Srbija je dotkla dno po kvalitetu hrane, što se odražava i na zdravlje nacije! - upozorava Stojšić za list.

Posledice? Boleštine!

Prema podacima Uprave carina, MOM se u Srbiju najčešće uvozi iz Španije, Nemačke i Mađarske. U razvijenim zemljama MOM se, pre svega, smatra nutritivnim škartom i ne koristi se za ishranu ljudi, međutim, neki stručnjaci u svetu ga smatraju i potencijalno opasnim, jer u tim delovima tela se najviše talože hormoni, antibiotici, teški metali i bakterije. Oni navode da višak hormona vremenom kod ljudi može izazvati hormonalni poremećaj, a taloženje antibiotika rezistentnost bakterija na iste. Nekvalitetna ishrana vremenom dovodi do opšteg slabljenja organizma i narušavanje imuniteta, što je pogdono tle za razvoj svih bolesti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.10.2014. 21:25
Ove je sprega nepoštenih uvoznika, proizvođača i inspekcija. Da država misli na svoj narod i želi mu dobro lako bi to mogla da reši, ali ne želi... jer bi onda morala da polaže računa gladnima.
Ponedeljak 13.10.2014. 21:24
AAHAA eto vam Srbi ! ....Pa vi i dalje volite Putina!
Ponedeljak 13.10.2014. 21:33
Sta drugo da ocekuje narod koji sam sebe skartira?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online