Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.10.2014.
02:29
S. Dimitrijević - Vesti A

Viking izučavao srpske dijalekte

Norveškog slavistu Olafa Broka, koji je proučavao dijalekte u Srbiji na jugoistoku 1899. primio je u Nišu kralj Aleksandar. Norvežanin se posebno odužio svom dobrom domaćinu nekrologom naklonosti u dnevniku Aftenposten, pod naslovom nad dugim tekstom "Kod kralja Aleksandra", a povodom vesti iz Srbije koja ga rastužila: Ubiše Kralja!

Norveški slavista Olaf Brok

Brok je tokom studijskog boravka u Srbiji poslao desetak putopisnih pisama Aftenpostenu. Dopisi su štampani na prvoj strani. Novinarski talenat slaviste je za poštovanje, njegova zapažanja su vredna citiranja.


Brok piše da se o pijačnom danu u Vranju osećao neprijatno pod sumnjičavim pogledima, naročito Albanaca sa fesovima i turbanima, koji izgledaju poludivlje i verovatno "imaju ljudsku krv na savesti".


Sloveni i muslimani se ne mešaju međusobno. Cigana ima i u gradovima i u selima, potpuno žive svoj život u odvojenim kvartovima. Dobri su trgovci i svirači.

U brdskim predelima je samo slovenski živalj, otvoreni i ljubazni ljudi gorštaci.
Brok je izvestio da nema problema na granicama prema Bugarskoj i Turskoj. Međutim, veoma je opasno nekoliko kilometara severozapadno od Vranja.

Cenio ga Belić

"Norveški slavista je kao stranac bio u mnogo težim prilikama i moramo mu odati poštovanje sto je mogao i ovoliko uspeti", pisao je Aleksandar Belić najpre u knjizi "Dijalekti istočne i južne Srbije", objavljene dve godine posle studije Broka.
Belić je i dve godine kasnije brazdao na istom području. Norvežanin je već duboko zaorao. Podsećamo na tragikomiku domorodaca da se, ukoliko ne odstupe od svojih govora, teško mogu razumeti Piroćanac i Vranjanac.

"Postavljena je mrtva straža i nemoguće je održati modus vivendi. Stalno su prisutna rušenja, razbojništva, krađe, ubistva od strane Albanaca. Područja u kojima su živeli njihovi preci važila su kao veoma nesigurna, znalo se još u Rimskom carstvu što važi i danas za Arnaute. Niko se ne oseća sigurnim gde se pojavi Arnaut.

Akademik

Brokov studijski boravak pozlatio se i koričenjem rezultata njegovih istraživanja u knjigu koja je prva studija o dijalektima u Srbiji na jugoistoku. Prva u svetu. Izdavanje je finansirala i stipendiju donirala Carska akademija nauka u Beču. Imala je i kome, mladom akademiku Olafu Broku (1867-1960).

Upadljiva je razlika između Arnauta i miroljubivih Slovena, piše Brok, i nije čudno što su Sloveni u tim krajevima "podivljali". Srbi koji su živeli u arnautliku su drugačijeg karaktera od onih koji žive u slovenskoj sredini. Moderne puške čine kulturu Albanaca, ali ne i viši moralni pojmovi.

-Srbi su najugroženiji njihovim divljim i razbojničkim osobinama i, kažu, da ne mogu da očekuju ništa bolje kad ni njihove turske vlasti ne mogu da zavedu red. Crnogorci i Srbi na granici su i sami postali surovi od Albanaca."


Brok se družio sa svim društvenim staležima u Srbiji, od seoskih domova u kojima je sakupljao dijaletski materijal do "veselog kraljevskog letnjikovca". Kralj ga je uvažio i pozivom da prisustvuje vojnim manevrima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online