Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.10.2014.
01:28
24sata.rs/M.M. A

Da li znate osnovca po imenu Živojin?

Kreće potraga! Svi mali Živojini sada su u centru pažnje, zahvaljujući njihovom starijem imenjaku i njegovoj akciji "Živeo Živojin".

Želim da ohrabrim mališane, ali i da motivišem buduće roditelje da deci daju ovo ime i očuvaju staru srpsku tradiciju i kulturu: Živojin Petrović
 

- Ideja je da podstaknemo stara tradicionalna srpska imena, pa počinjem od onog koje i sam nosim. Primetio sam da se u poslednje vreme vraćaju u modu stara imena, Sava, Vuk, Stefan, ali Živojina nema - priča Živojin Petrović.


Stoga je Živojin pokrenuo potragu za svim osnovcima iz Srbije koji nose baš ovo ime.

Poznati Živojini

- Staro srpsko ime Živojin u osnovi ima reč - živ, i asocira nas na život, živahnost...živost a takvi su i bili znameniti Srbi počev od političara i dopisnog člana SANU profesora beogradskog Univerziteta Živojina Perića, dirigenta beogradske filharmonije i profesora muzičke akademije Živojina Zdravkovića, čuvenog reditelja, književnika, slikara i profesora FDU u Beogradu Živojina Pavlovića, pa sve do najčuvenijeg Živojina - oličenja herojstva, hrabrosti i viteštva srpske vojske, vojvode Živojina Mišića - primećuje Živojin Petrović.

Akciju je preko društvenih mreža počeo tokom vikenda, a za sada su se odazvali roditelji troje mališana.

- I sam sam kao mali bio okružen novim imenima, a kada se ja predstavim kao Živojin, oduvek su mi se čudili. Želim da ohrabrim mališane, ali i da motivišem buduće roditelje da deci daju ovo ime i očuvaju staru srpsku tradiciju i kulturu - dodaje Petrović.


Za male Živojine, "veliki" Živojin pripremio je prigodne poklone.


- Bilo bi lepo da se svi upoznamo i družimo, kao i da pokrenemo i druge, da eventualno podstaknemo - "izazovemo" još nekog Milutina, Obrena, Velibora odnosno Ljubicu, Jovanku i druge na sličnu akciju - objašnjava Petrović koji je svoje ime nasledio od dede, borca na Solunskom frontu i nosioca Albanske spomenice.


Iako je imao ideju da se za pomoć obrati i Ministarstvu prosvete, kaže da ovakav spisak nemaju te i da imaju ne bi bilo moguće iskoristiti ga zbog zaštite podataka.


Roditelji mališana Živojina iz osnovnih škola širom Srbije, javite se Živojinu Petroviću na mejl zika@zika.rs .

Ko je Živojin Petrović?

Živojin Petrović je Beograđanin koji je tokom poplava u Obrenovcu doprineo akciji spasavanja ljudi kao - radio amater. Tada je zajedno sa svojim kolegom uspešno obaveštavao radio talasima ljude o opasnosti u poplavljenim područjima.
Jedan je od osnivača organizacije Komitet Znanja Srbije. Dugogodišnji radio-amater sa pozivnim znakom YU1PZ, preduzetnik koji spaja nauku i biznis.

Sreda 29.10.2014. 08:23
Bravo, bivši kolega...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online