Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 05.11.2014.
08:26
Beta A

Lončar: Kome je malo u zdravstvu, neka ide

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da bolesni nikako ne smeju biti žrtve štrajka osoblja zdravstva i poručio nezadovoljnim zdravstvenim radnicima koji će danas učestvovati u obustavi rada, da ne moraju da se bave tim poslom.

Zlatibor Lončar kaže da zdravstveni radnici ne mogu da budu izuzeti od mera štednje
 

Ministar je naveo da se sa predstavnicima sindikata koji su najavili štrajk zbog odluke da se zdravstvenim radnicima, kao i svim ostalim u javnom sektoru, plate smanje za 10 odsto, dogovorio da se pregovori nastave, ali da oni nisu mogli da otkažu štrajk jer je već zakazan.

Ima i onih koji žele da rade

U većini zdravstvenih ustanova u Srbiji danas je počeo štrajk uz poštovanje minimalnog procesa rada, izjavio je predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić.

 

On je kazao da je velik broj zaposlenih prihvatio odluku sindikata o štrajku, ali da naravno ima i onih koji žele da rade.

 

Savić je kazao da će u mnogim zdravstvenim ustanovama danas biti okupljanje na kojem će biti pročitan proglas sva četiri sindikata o razlozima štrajka.

"Razgovarao sam sa sindikatima i saglasili smo se s tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se o usvajanju novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo o kolektivnim ugovorima. Stav s tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitivan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo razgovore", rekao je Lončar za "Poltiku".

Ministar je ukazao da pacijentima nikako ne sme da se naškodi, da oni koji žele da štrajkuju mogu to da rade van radnog vremena, ili da, ako nisu zadovoljni, i ne moraju da se bave tim poslom.

"Štrajk nisu mogli da otkažu jer je ranije zakazan. Ne razumem zašto bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se napravi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade, i da oni koji su posvećeni, koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca", odgovorio je Lončar na pitanje kako onda sindikate nije ubedio da odustanu od štrajka.

Članovi četiri reprezentativna sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, štrajkovaće danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto. Kako je najavljeno, zaposleni u zdravstvu će tokom celodnevnog štrajka, poštovati minimum procesa rada.

"To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Dragan Cvetić.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.11.2014. 08:35
BEZOBRAZNA I BESKRUPULOZNA PRETNJA MINISTRA . NISU zdravstveni radnici kod njega zaposleni niti je zdravstvo njegovo privatno . NE RAZGOVARA SE TAKO SA LJUDIMA KOJI SVAKODNEVNO SPAŠAVAJU NA STOTINE ŽIVOTA A I VISOKO SU OBRAZOVANI I STRUČNI . GDE DA IDU MINISTRE ? ZAR NIJE LAKŠE DA MINISTAR KAO SMRAD ODE SA MESTA MINISTRA NEGO DA ON PORUČUJE NEKA IDU ? STRAŠNO .
Sreda 05.11.2014. 09:02
Nekad su barem lagali,bice bice a sad opusteno ako ti se ne svidja daj otkaz. Tako kod privatnika jel hoces,neces cao sa posla. Kako je ljudima nejasno da moraju smanjiti plate,jer ministrima su poskupela letovanja,zimovanja.
Sreda 05.11.2014. 09:45
Sram te bilo MINISTRE! Kakav ministar, takvo i zdravstvo! A ovi kako su dosli, zavijaju Srbiju u crno, nema beloooo....sto sebi ne smanjise platu? Nego bednim opstinskim radnicima po unutrasnjosti, sa 35 hiljada na 30 hiljada dinara. A njihove se ne smeju dirati. Bas ce ustedeti smanjujuci doktorima!!! I zar je mnogo velika plata od 100 hiljada lekara koji sate i sate provede operisuci nekog? Strasno!!! I ovo malo strucnjaka ce otici u Nemacku gde ih debelo placaju, a nas ce da lece njihovi megatrendovci, ili ce grobar onaj imati bas posla...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online