Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 23.11.2014.
07:44
N. Đorđević - Vesti A

Lekari ne mogu ni cipele da prodaju

Ivana Dimitrijević je pre godinu dana diplomirala na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Sada je nazaposleni lekar. Posla u zdravstvu nema, a diploma joj je trenutno samo smetnja jer sa njom neće da je zaposle ni kao prodavca cipela.

Razočarana: Ivana Dimitrijević spremna da ode iz Srbije
 

Kad ste diplomirali na Medicinskom fakultetu?
- Diplomirala sam prošle godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. U toku studija sam radila po kafićima, u prodavnici nakita, kako bih roditeljima olakšala. Nadala sam se da ću s diplomom naći pristojan posao u struci.

Jeste li pokušavali?
- Svakodnevno šaljem prijave na konkurse u celoj Srbiji. Nedavno sam na izlogu videla oglas da prodavnica obuće traži prodavca. Prijateljica, takođe lekar bez posla i ja ušle smo da pitamo. Kad je čuo da smo završile medicinu, prvo se čudio, a potom nasmejao. Ispratio nas je rečima da mu ne pada na pamet da mu lekari prodaju cipele. Sad ispada kao da sam felerična to što sam završila fakultet.


Da li ste makar zadovoljni što ste okončali studije?
- Sada ne smatram ličnim uspehom to što sam završila fakultet jer ne znam šta da radim sa ovom diplomom. Razočarana sam. Sve mi je izgubilo smisao. Od stotine prijava na konkurse, možda mi je samo iz jedne ili dve firme stigao odgovor u kome mi zahvaljuju što sam im pisala. I ništa više. Tražiti posao u zdravstvu u Srbiji je postalo izlišno. Ono se kao humanistička grana pretvorilo u mito, korupciju i politiku. Sve ono što ne treba da bude.


Da li gubite nadu?
- Da, jer se u Srbiji samo na dva načina može naći posao. Ili morate da budete u političkoj stranci, ili da su vam roditelji lekari. Mislim da ne postoji treći način. Ja sam dete iz radničke porodice, a da sam htela da budem u stranci, studirala bih političke nauke.


Ivana je letos počela da uči nemački jezik. Kaže da je spremna da ode bilo kuda, gde može da radi svoj posao i da se ne oseća poniženo.


Šta ćete uraditi?
- Radila bih i kao medicinska sestra samo da ne doživljavam nova razočaranja. Deluje možda sarkastično, ali zaista mislim da u ovoj zemlji treba zabraniti deci radničke klase da studiraju medicinu. Dakle, na ovaj fakultet mogla bi samo doktorska deca. Ne govorim samo u svoje ime, već u ime dve hiljade mladih lekara koji su na najpošteniji mogući način položili sve ispite i stekli diplomu. Sada je držimo u fascikli i možemo samo da je gledamo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.11.2014. 07:49
У здравству је страшна корупција.У Војводини(Сомбору) још има доста директора који су из ДС-а,а добро нам је позната та странка по лоповлуку сваке врсте.
Nedelja 23.11.2014. 08:18
Cela nam je država takva,moja žena je šumarski inžinjer i jedina nezaposlena u celoj opštini Apatin samo zato što nije član nijedne partije.A ja sam politički nepodoban ha ha ha
Nedelja 23.11.2014. 11:20
Ona je u sustini srecna! Naterana je da ode iz ove unistene zemlje i tek ce za koju godinu videti koliko je dobro prosla sto je iz ove bede otisla!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online