Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 24.11.2014.
12:56
blic.rs A

Rus pobegao iz Ukrajine "i našao mir u bratskoj Srbiji"

"Svuda se žale da je teško. Slušao sam to u Ukrajini, Španiji, Rusiji, Crnoj Gori. Ali ovde, u bratskoj Srbiji, konačno sam našao mir", počinje svoju ispovest Rus Aleksej Širin (37), malo na ruskom a malo na srpskom. Iz Ukrajine je izbegao u avgustu, a u Srbiju je stigao pre mesec dana i tu, kako kaže, namerava da ostane.

Tek u Srbiji se osetio kao "svoj na svome"
 

- Pobegao sam kada su Ukrajinci pokušali da me regrutuju da ratujem protiv Rusa. Da nisam otišao, uhapsili bi me, ubili... - priča Aleksej spuštene glave, dok u rukama obrće čašu.

U Ukrajini je živeo u Zaporožju, gradu na reci Dnjepar, koji broji skoro 800.000 stanovnika. Tamo je završio srednju mašinsku školu i diplomirao na tehničkim naukama.

Kao inženjer metalurgije radio je u metalurškom kombinatu, ali je zbog male plate bolji život rešio da potraži u Španiji, gde je svojevremeno živeo sa suprugom Peruankom.
- Ona je i dalje tamo, u Madridu. Razveli smo se. Ja sam se onda vratio u Zaporožje iako se tamo živelo loše i pre rata. Sada je tek tragično. Nema vode, nema struje. Poslednji put kada sam se čuo sa majkom samo mi je rekla: "Sine, ne vraćaj se", priča Aleksej.


Iz Ukrajine je prvo izbegao u Crnu Goru koju opisuje kao "lepo turističko mesto, ali ništa više od toga". Potom je stigao do Bosne i Hercegovine i posetio Republiku Srpsku za koju je čuo da ima sličnu sudbinu kao istok Ukrajine.
- Srpski narod, a tuđa zemlja. Takva nam je sudbina. Možda zato osećam da ovde pripadam. Lutao sam takoreći po celoj Evropi, ali nigde nisam osetio toplinu doma kao u Srbiji, kaže on.


Smešten je u centru za azilante u Krnjači, u sobi sa još jednim pravoslavcem, Brankom iz Makedonije. Dane provodi učeći srpski, pa smo tako na njegovom stolu zatekli Ljermontov roman "Junak našeg doba", sa paralelnim stranama na srpskom i ruskom jeziku. Aleksej nam je odmah pokazao i svesku ispisanu lekcijama iz gramatike.


- Naučiću srpski kao maternji i potražiti posao. Bilo kakav. Svoj put posmatram kao avanturu. Biće teško, ali zanimljivo. I nadam se sa srećnim krajem - poručuje mladi Rus.

Šta mu se najviše sviđa?

Za mesec dana u Beogradu, Aleksej je obišao sve muzeje, gde su ga pustili da uđe besplatno. Naročito, kaže, voli da prošeta do Hrama Svetog Save, a najlepšim delom Beograda smatra Kalemegdan.
- Volim da posmatram stare građevine. Poznajem istoriju ovih predela i zanimljivo mi je kako se ona oslikava u arhitekturi - kaže Aleksej.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.11.2014. 13:55
Brate Alekseju, moj savet ti je da se ne zadrzavas dugo u tom azilskom centru! Nisi ti nikakav azilant, ti si nas covjek i slobodan su kao i svi ostali Srbi! Nadji sebi dobre ljude i srodne duse, finu djevojku i velika ti srbja! U srbiji ima posla za one koji ne biraju puno koji znaju da cene zivot! U svojoj struci mozes lako da nadjes posao, ali treba da budes tamo gde se ta struka i trazi, a inace na selima uvek ima posla i to dobro placenog, od cuvara ovaca i stoke pa do zemljoradnje! Inace u planinama juzne srbije je jos i najlepse a mozda ti se i svidi ideja da pokrenes neki turisticki kamp za bracu iz rusije!? U tvojim godinama, sve je moguce!!!
Ponedeljak 24.11.2014. 13:49
Лијепо је то соколе али требао си остати тамо и борити се против украјинских фашиста!
Utorak 25.11.2014. 02:25
Kada brzo bude shvatio da imamo eurobsko siptarsku vlast, brzo ce da pali dalje ili nazad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online