Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.11.2014.
17:06
Beta A

NP: Zabavljačice volonterke neguju stare

Gerontološki centar u Novom Pazaru funkcioniše samo zahvaljujući besplatnom radu negovateljica, radnika u kuhinji, vešeraju i majstora na održavanju te nedavno otvorene ustanove, objavio je danas radio Sto plus.

U Gerontološkom centru samo jedna medicinska sestra. Negovateljice moraju da čuvaju stare i reklamiraju ustanovu - za džabe
 

Za razliku od upravnika, dvoje pravnika, dva terapeuta, socijalnog radnika i računovođe, svi ostali - ukupno njih dvadesetak, dobili su po principu "uzmi, ili ostavi" na potpis ugovor kojim se obavezuju da će "volontirati" u Centru do novembra 2015. godine, navodi se na sajtu radija.

Upravnik Centra Enver Daca prethodno je medijima rekao da je tu zaposleno 26 ljudi, "od kojih je sedam na budžetu Ministarstva, dok će se 19 finansirati iz budžeta doma".

Jedan od onih koji su potpisom obezbedili da "ostanu u igri" do eventualnog "državnog posla", dostavio je Radiju Sto plus kopiju ugovora po kojem se osoblje za svakodnevnu brigu o starima pretvara u volontere - "zabavljače, izvođače kulturno zabavnih programa".

Kako piše u ugovorima, radnici su u obavezi da reklamiraju ustanovu i uslove smeštaja, i da učestvuju u izvođenju kulturno-umetničkog programa bez isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi. Oni imaju pravo na "deset dana godišnjeg odmora, polučasovnu pauzu za obrok i radnu uniformu", navodi se u ugovoru.

Direktor Gerontološkog centra Adnan Dazdarević ocenio je da u tome "nema ničeg čudnog" i da je sve u skladu sa zakonom. "Ova ustanova je nedavno otvorena i ovo je još uvek period prilagođavanja. Ugovor o volontiranju je sklopljen u skladu sa zakonom, u saglasnosti sa Ministarstvom rada, i tu nema ničeg neobičnog i čudnog", rekao je Dazdarević Sto plus radiju.

On je, osim opaski da bi novinarima bolje bilo da "ukazuju na nešto pozitivno", dodao da je volontiranje dobar način da se vidi i "kako će ti radnici u narednih godinu dana obavljati svoj posao".

Gerontološki centar trenutno ima manje od deset korisnika i samo jednu medicinsku sestru. Upravnik tvrdi da je otvoren postupak za prijem jednog lekara i tri medicinske sestre, a da je zdravstvena zaštita obezbeđena "ugovorom sa novopazarskim Domom zdravlja o prioritetu za njihove korisnike".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online