Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 25.11.2014.
13:13
rts rs A

Možemo slobodno da jedemo GMO?

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Gordana Šurlan Momirović kaže za RTS da do sada ispitana GMO hrana nije opasna po zdravlje. Zbog onih koji ne žele da jedu GMO, proizvodi treba da budu obeleženi, smatra profesorka Šurlan Momirović.

Građani mogu slobodno da Jedu GMO
 

Gordana Šurlan Momirović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da ne možemo za GMO reći da je opasan po zdravlje i napominje da nije pronađena veza između nekih bolesti i GMO.

"Mi ne možemo ni za jednu hranu reći koja je opasna po zdravlje ili nije. Pa ni za onu hranu koju sada jedemo. Koliko su do sada ispitali, GMO nije opasan po zdravlje", kaže profesorka Šurlan Momirović.

Na pitanje koliko godina je neophodno ispitivati GMO proizvod pre nego što se nađe na tržištu, profesorka Poljoprivrednog fakulteta kaže da se protivnici zalažu da se tek posle dve ili tri generacije ljudi taj proizvod nađe na tržištu i uvede u ishranu.

Ipak, podseća da je američka Agencija za lekove tek nekoliko godina ispitivala u laboratoriji proizvode pre nego što su građani počeli masovno da ih koriste.

Profesorka Šurlan Momirović napominje da neke bolesti poput steriliteta i kancera nisu dovedene u vezu sa konzumacijom GMO.

Ističe da i među naučnicima postoje podeljena mišljenja, i podseća da naši građani još uvek ne mogu da jedu ovu hranu, jer je kod nas postoji Zakon o zabrani GMO.

Građani mogu slobodno da jedu GMO, kaže profesorka, i dodaje da bi ta hrana trebalo da bude obležena na policama radnji, baš zbog onih koji ne žele da jedu takvu hranu.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 13:15
Hvala ti doktorko daj GMO hranu svojoj deci da jedu.
Utorak 25.11.2014. 13:21
GMO treba svatiti kao nešto što je ATOMSKA BOMBA u suprotnom smislu,. Atomska je humana odmah ugasi živa bića dok GMO to uradi isto samo na jedan dug vremenski perijod.
Utorak 25.11.2014. 13:23
Strasno, Dakle pocela je "Monsanto" medijska kampanja. Gnjide, poput ove "profesorke" su opasnije od bilo kojeg smrtonosnog virusa. Verovatno "nije cula, ni videla", za eksperiment, u kojem su Francuski naucnici hranili pacove (kao najotpornije glodare) samo sa gmo hranom i u kojem su svi pacovi dobili zlocudne tumore. Sram te bilo potkupljena profesorska kucko, fuj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online