Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.11.2014.
14:55
mondo.rs A

Od sirotana do kralja futoškog kupusa

Simo Ćulum i danas će vam reći tačan dan, čas i minut kada je pre 45 godina napustio roditeljsku kuću, ali i dan kada je došao na ideju da u Futogu pokrene biznis sa kiselim kupusom.

Futoški kupus za domaćice na svim kontinentima
 

Sa jednim koferčetom, autobusom, stigao je Simo Ćulum iz Gornjeg Vakufa u Futog, 1969. godine. Prvu noć prespavao je na autobuskoj stanici. Deset godina kasnije, Simo je u Futogu proizveo prvu tonu kiselog kupusa u svom podrumu. Danas je Simo Ćulum jedan od najvećih proizvođača kiselog kupusa u Futogu i najveći izvoznik ovog zaštićenog proizvoda.

Firmu vodi sa sinom "jedan dom, jedna kasa, jedna firma, jedna porodica", priča nam Simo i napominje: "Mi smo ti k'o nokat i meso, razumeš li. Neću ja ovo u grob odneti, nego će sinu ostati biznis da ga svojoj deci ostavi, zato sve radimo zajedno."

Zahvaljujući porodici i zalaganju svih njenih članova dogurao je Simo od sirotog fizičkog radnika do "kralja kupusa".

Kada je stigao u Futog Simo je našao posao kao fizikalac, pa kao čuvar. Bavio se i građevinom, oženio se svojom komšinicom iz Donjeg Vakufa, doveo je u Futog, na svet je došao sin, a onda su ciglu po ciglu izgradili i kuću.

"To mi je bio prvi san koji sam ostvario. Onda sam došao na ideju da u toj našoj kući, u podrumu, počnem da kiselim kupus, ne samo za nas, nego i za prodaju", priča Simo.

I tako je 1979. godine proizveo prvu tonu kiselog kupusa, prirodnog, kao za sebe i svoje što je pravio.

"Nisam ti tada ni kola imao, nego sam kupus nosio autobusom u Novi Sad, na pijacu", priča Simo.

Tako je zaradio za kola, a onda malo po malo i da proširi proizvodnju. Poslednjih pet godina porodica Ćulum u zakupu drži staru poljoprivrednu zadrugu u Futogu.

"U toj zadruzi ti je moja žena nadničila i znao sam da kisele kupus i da imaju bazene. Kada je zadruga propala uzeo sam je u zakup", objašnjava Simo kako se širio. U tim bazenima sada Simo proizvodi kiseli kupus i ribanac, oko 1.000 tona godišnje. Sve to pakuje i prodaje i to ne samo u Srbiji i regionu, nego, s ponosom kaže, po celom svetu.

Kupus sadi na oko 1.000 hektara, a još oko 800 tona otkupljuje od seljaka. Kiseli, i to bez konzervansa, isključivo futoški kupus koji ima zaštićeno poreklo. Za njega radi 20 ljudi, a u sezoni i više od 90.

"Naš kupus se prodaje u Merkatoru, Univeru, Idei... Najviše izvozimo u Australiju, Kanadu, Bugarsku, Švajcarsku. Sada imamo ponudu i za Nemačku, Južnoafričku republiku i Veliku Britaniju", s neskrivenim ponosom priča Simo Ćulum dok vodi novinare kroz svoje carstvo kupusa.

A u bazenima glavice zaronjene u raso, kisele se na prirodan način.

"Futoški je najbolji za kiseljenje, ima više šećera i tanak list. Zato ga domaćice cene, lako se uvija u sarmu", priča Simo i dodaje da proces fermentacije traje 20 do 25 dana, zavisno od spoljne temperature. Zavisno od toga da li se odmah distribuira, ili će da odleži u hladnjačama dodaje se tri do pet odsto soli. Dok leži u bazenima redovno se pretače, objašnjava Simo.

Šta se radi sa rasolom? Simo kaže, na žalost, sada se baca, ali razmišlja kako bi i to resko piće mogao da flašira i takođe prodaje. Veruje da mu mušterija ne bi manjkalo. Ćulum veruje da bi uz malu pomoć države i banaka još više mogao da razvije posao. Planova ima, ali mu fale pare. Krediti su sada, kaže, nepovoljni.

Da su bolja vremena, mogao bi Simo i mnogo više radnika da uposli, da širom sveta šalje još više ribanca i listova kiselog kupusa, na radost domaćica sa četiri kontinenta. Do tada, u jeku kiseljenja kupusa, njegova proizvodnja u Futogu radi punom parom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 15:24
Dole kupus, gore nebo - to je Futog, bog te je*o! Samo priridno, Simo, to valja. Steta bacati rasol, mnogo je dobar za mamurluk. Ima veliko trziste u Srbiji, garant...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online