Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.11.2014.
16:41
Srna A

Unesko uvrstio slavu na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Porodična slava uvrštena je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, što predstavlja prvi upis kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu.

Ulazak na Uneskovu listu značajno za Srbiju i njeno nematerijalno nasleđe
 

Odluku o upisu slave na Uneskovu listu donio je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa na redovnom zasedanju održanom danas u sedištu Uneska u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača-Muntean istakla je da je upis na Reprezentativnu listu Uneska od velikog značaja za srpsku kulturu i njeno nematerijalno nasleđe.

"Ulazak na listu za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno znači i obavezu države članice da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasleđa na svojoj teritoriji", naglasila je Munteanova.

Srbija je 2010. godine ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasljeđa, a iste godine počela je primena Konvencije i stvoreni su uslovi da Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasljeđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Za implementaciju konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Nominaciju Porodična slava za upis na listu pripremio je Etnografski muzej u Beogradu.

Član Nominacionog tima za upis slave u Reprezentativnu listu Uneska Marko Stojanović rekao je na predstavljanju u Parizu da je narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika pod nazivom "slava" ili "krsno ime" oblikovan u srpskoj srednjovekovnoj državi.

On je pojasnio da današnju običajno-religisku formu slave praktikuju i pripadnici nekih manjinskih zajednica, te da se značaj slave uvažava i na individualnom i na opštedruštvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasleđe.

Centar za nematerijalno nasleđe Etnografskog muzeja priložio je Uneskovoj komisiji obimnu dokumentaciju koja na najbolji način ukazuje na značaj slave u srpskom narodu, pre svega kao simbola zajedništva.

Slavski obred sastoji se iz prethrišćanskih, hristijanizovanih i hrišćanskih elemenata, što skupa učvršćuje religijski i nacionalni identitet i podržava kulturnu raznolikost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 17:27
EVO VAM E.U. LIBERALIZAM, OTUDJIVANJE COVEKA OD COVEKA I OD BOGA, SAMO LICNI INTERSES I NEBRIGA O NICEM DRUGOM. MA JEBACU VAM TU E.U KOJA NEMA ALTERNATIVU, JA SAM SA BOGOM IAKO PSUJEM ZNA ON I OPROSTICE MI, ALI OPET KAZEM .... JEBITE SE SVI E.U. PEDERI I BEZBOZNICI, I ONE KOJE NAS TAMO GURAJU, POBEDICEMO VAS BEZ OBZIRA NA CENU, MAMU VAM SE NAJEBEM ONU NAJMILIJU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online