Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.12.2014.
21:21
D. N. Petrović - Vesti A

Zbog medveda gladuju orlovi

Jedan od tri mrka medveda, najverovatnije mužjak, za koje se pouzdano zna da žive na Zlataru i Jadoviku, u poslednje vreme često silazi do hranilišta Masterine u Prirodnom rezervatu Uvac kod Nove Varoši. Tamani hranu (lešine) koju rendžeri dopremaju za beloglave supove (orlove), retke ptice koje su pod zaštitom države i koje žive još samo na ovim predelima.

Stanište belih supova: Prirodni rezervat Uvac u panici zbog medveda koji nanosi štetu i stočarima
 

Osim što supove ostavlja bez hrane, smeli i uporni medved noću se često šunja po okolnim selima, katkad pokuša da provali u neki salaš, tor ili pčelinjak, što stvara strah i paniku kod ovdašnjih žitelja. Meštani kažu da ne preza da selima "prošeta" i usred bela dana.

Turistička atrakcija

- Ako medved ostane u Rezervatu Uvac mogao bi postati svojevrsna turistička atrakcija - smatra Branko Bijelić, direktor rezervata.
Zbog beloglavog supa i izvanrednog ambijenta, na svojevrstan foto-safari ovamo leti dolazi sve više turista i zaljubljenika u prirodi iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

I mada iz Rezervata Uvac uveravaju meštane da nema razloga za brigu i da im medved neće "zakucati na vrata" jer čine sve da ga svakodnevno nahrane, proprate i na neki način drže pod kontrolom, Rada Božić kaže da sa prvim sumrakom, od straha, dobro zabravi vrata i prozore na kući i štali.

- Nisam ga viđala, a neki meštani jesu. Kažu da je ogroman, medved je to, zver opasna, ko da joj veruje?! Čula sam da je prošle godine u podne pokušao da provali u jedan magacin krompira blizu Masterina, ako je imao toliko smelosti i drskosti da tako nasrće na magacin, zašto ne bi nasrnuo na stoku i ljude? - pita se ova starica.

- Ostavimo meso za supove, a medved dođe i dok se ne najede, ne da orlovima da priđu. Uz njega se često šlepaju i druge štetočine: lisice, vukovi, gavrani... Zbog njega smo prinuđeni da supovima ostavljamo nešto obilnije "menije", a za medveda pripremimo posebne porcije kukuruza kako bi svakog dana bio sit i ne bi išao u okolna sela da pravi štetu i plaši ljude - kaže jedan od radnika rezervata Uvac i naglašava da će na hranilištu Masterine i na još nekim lokacijama, specijalno za "medu", postaviti pokretne hranilice, a uskoro će proraditi i video-nadzor, pa će svaka poseta nestašnog medveda biti registrovana i snimljena.

Predsednik Udruženja "Jadovik - netaknuta priroda" Vjekoslav Joksimović kaže da su medvedi ranije "snimljeni" i da se radi o mužjaku koji je proletos u Beloj Reci podno Murtenice pravi štetu stočarima. Medvedi su i ranije "navraćali" u kanjon Uvca, ali se nisu duže zadržavali. Teško ih je, kaže, pratiti jer su vrlo pokretni, mužjaci posebno, i pokrivaju teritoriju u prečniku do 250 kilometara. Zabeležen je slučaj medveda markiranog na Tari koji je kasnije viđan i na nekoliko stotina kilometara udaljenoj Goliji - kaže Joksimović.

Sup je spasen

Kako ističe Bratislav Grubač iz Republičkog zavoda za zaštitu prirode, beloglavi sup je spasen od potpunog istrebljenja, a broj parova stalno se povećava: trenutno ih je u kanjonu Uvca nešto više od 60, a u kanjonu Mileševke još 20. Ovaj lešinar bio je pred izumiranjem, 70 godina u celoj Srbiji bilo je samo dvadesetak parova, a 1992-93 jedva devet, sup je sačuvan zahvaljujući organizovanoj akciji više državnih institucija i opština Sjenica, Nova Varoš i Prijepolje.
- Bilo bi ih još više da u period parenja i izleganja nisu vrlo osetljivi, mnogo mladunaca nam ugine pre nego što polete - kaže Grubač.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online