Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.12.2014.
05:45
D. Dekić - Vesti A

Blag udarac po turu nije zlostavljanje dece

Gost rubrike "5 minuta sa...." je psihoterapeut dr Zoran Milivojević. On se našao u centru pažnje domaće javnosti zbog svojih stavova o vaspitanju dece, zbog čega se našao na udaru jednog broja psihologa i pedagoga.

Vesti
Neka deca se mogu vaspitati bez batina, ali neka i ne: Zoran Milivojević
 

Zašto vas je u polemici o zakoniku za uređenje porodičnih odnosa deo psihologa i pedagoga optužio da promovišete nasilje nad decom?
- Tačno je da me je napala jedna grupa koja se bori za društvenu moć nad tuđom decom, zalažući se da se roditeljima uzme pravo da razumno telesno kazne decu. Oni žele da kao nasilje označe svaki, pa i najblaži udarac po detetovoj guzi. Ne mora svaki roditelj da primenjuje telesnu kaznu, ali ona mora biti zakonita jer nekada nekoj deci, u nekim situacijama, nije moguće drukčije promeniti ponašanje. Protiv sam kriminalizacije roditelja, preteranog insistiranja na dečjim pravima, jer deca se okreću protiv roditelja u stilu "ne daš mi to, prijaviću te" ili "neću, šta mi možeš".

Kako su druge zemlje rešile to pitanje?
- Od 193 države više od 150 priznaje roditeljsko pravo da telesno kazne sopstveno dete, praveći razliku između telesne kazne i fizičkog zlostavljanja. Roditeljima priznaju pravo da dete od 18 meseci do polaska u školu mogu da lupe prstima po turu. Neka deca se mogu vaspitati bez batina, ali neka ne i netačno je da telesna kazna traumatizuje dete. Naprotiv, sa porastom broja popustljivih roditelja koji ne kažnjavaju telesno raste i broj raspuštene i agresivne dece koja će teško porasti u zdrave ličnosti. Zato je ugroženo roditeljsko pravo koje država ne sme da ukine.

Do čega bi moglo dovesti zalaganje vaših protivnika?
- Deca se u pravnom smislu osnažuju i okreću protiv roditelja, gubi se autoritet, i ja u tome vidim napad na porodicu. Za mene je to ozbiljno zadiranje u privatnost što je znak totalitarne države. Država ne može da odlučuje kako će neko vaspitavati dete, ako nije reč o zlostavljanju i zanemarivanju. Svakodnevno dobijam podršku kolega koji se slažu sa mnom.

Kako tumačite to što vas ova grupa naziva estradnim stručnjakom?
- Žalosno je što oni ne napadaju moje argumente, već mene kao ličnost. Optužuju me da nisam kompetentan za emocionalni razvoj, a iz mog udžbenika Emocije uče studenti 12 fakulteta u regiji. Medijima rado izlazim u suret jer smatram da time pomažem ljudima da se bolje snađu u pitanjima emocija i odnosa.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.12.2014. 14:57
Znas, desila se jedna situacija, dok sam bio momak. Bio sam u Ljigu na nekoj svadbi. I tu, izmedju mene i jedne cure koju nisam znao, "kresne varnica". I to primetio moj deda i pozvao me: "Sine, ona nam je rod"! "Kakav rod , deda?". "Ne znam sine, ali mi smo u rodu sa njenom familijom"! Dakle, nije se gledalo, kod nasih starih ni koje je koleno. Dovoljno je bilo: "Rod nam je"! I to je osnovna razlika izmedju nas i Germana, koji, sada, namecu svoju kulturu i nama, pravoslavnima. Mi smo dve civilizacije i sto pre to svi shvate, bice bolje. Za sve!
Nedelja 21.12.2014. 13:28
Znate, ljudi su spremni da apriori odbace i ismevaju tkz "teorije zavere". Nije to slucajno. Medju istinite tvrdnje, sa obiljem dokaza, ubacena je gomila apsurdnih "teorija" i sve zajedno su strpane u isti kos. Tako da narod od sume ne vidi drvo. A jedna od osnovnih (dokazanih) tvrdnji je da tkz. NWO (New world Order) zeli da unisti naciju, porodicu i suverenost drzave kao pojam. Zbog toga se promovisu (za pravoslavan narod nezamislivo) gay vrednosti, eto, cak do incesta. Nije ni cudo: U Becu se nalazi najveca ludnica u Evropi (Wilcheminenberg). Zasto? Pa zato sto je, skoro, do pocetka dvadesetog veka bilo dozvoljeno da se rodjena braca i sestre vencavaju (malo poznata cinjenica). Samo dolazak Madjara i slovenski faktor su popravili genetsku strukturu tog naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online