Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 21.12.2014.
13:30
Mondo.rs A

Direktor Kliničkog: Bez veze nema dobrog lečenja!

Direktor Kliničkog centra Srbije i kardiohirurg Miljko Ristić izjavio je da pacijent u Srbiji, koji nema vezu, ne može da dobije dobru lekarsku pomoć.

screen shot
Ristić: Pacijent koji nema vezu osuđen je da čeka duže na preglede i medicinsku pomoć
 

"Iskreno, ne može! Izabrati pravog lekara redovnim putem je teško. Pacijent koji nema vezu osuđen je da čeka duže na preglede i medicinsku pomoć nego što je to predviđeno po proceduri", rekao je Ristić u intervjuu za "Politiku".

Istorijski uspeh

Kardio tim KCS-a, na čelu sa Miljkom Ristićem, izveo je u petak istorijski poduhvat - u grudi 48-godišnjaka ugrađeno je veštačko srce. Sam uređaj vredan je 150.000 evra, a poklon je donatora. Ugradnju tog uređaja radi tek dvadesetak zemalja u svetu.

On je kazao da je zbog toga na Klinici za kardiohirurgiju uveo pravilo da svaki pacijent koji je došao, jer mu nije bilo dobro, mora da se primi i da nema ostavljanja od petka do ponedeljka.

"Takođe, primamo i pacijente sa Instituta 'Dedinje', kojima se operacije zakazuju za dve godine", rekao je direktor KCS-a.

Upitan da li srpsko zdravstvo ima budućnost, Ristić je naveo da je to veoma teško bez novca.

"Zdravstvo treba organizovati tako da lekar bude što dostupniji. Treba vratiti i porodičnog lekara koji živi i radi u neposrednoj blizini svojih pacijenata, kome mogu da se obrate i u dva sata ujutro. To nisam izmislio, već video u inostranstvu", rekao je dr Ristić.

On je rekao da se apsolutno zalaže za izjednačavanje privatne prakse sa državnom.

"U svim granama medicine, od ginekologije do ušnog, ne bi bio problem organizovati privatnu praksu, ali to mora da se reši tako da deo troškova snosi RFZO. Kada imamo liste čekanja država je u obavezi da obezbedi lečenje, i to ne u inostranstvu, već i u zemlji i privatnim ustanovama", istakao je direktor KCS-a.

Upitan da prokomentariše sa kakvim znanjem dolaze studenti sa Medicinskog fakulteta i kakvo je znanje srpskih lekara, Ristić je rekao - loše.

"Loše je i to vidim kad me pozove prijatelj i zamoli da mu obezbedim pregled kod urologa očo specijaliste sa kojima godinama sarađujem. Imamo 101 kardiologa, a dogodi se da su meni poznati lekari na godišnjem odmoru ili kongresu, pa ja zovem redom... Kada prođem listu od prvih deset, dođem do jedanaestog, verujte mi da do 101. nemam poverenje ni u jednog. To nije uobraženje, to je istina", istakao je direktor Kliničkog centra Srbije i kardiohirurg za "Politiku".

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.12.2014. 14:21
Doktor je javno rekao da ako nemate para nemojte ni dolaziti kod lekara . STRAŠNO . Odmah zvati Vučića i preneti mu ovo da uhapsi "svakog doktora koji primi novac" . Sirotinjo crk.i jer si tako glasala .
Nedelja 21.12.2014. 22:58
biće svašta!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online