Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.12.2014.
12:20
Beta, B92 A

Verbić zapretio prosvetarima, oni odgovorili da se "ne plaše"

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da odnos prema prosvetnim radnicima koji su u štrajku treba da se pooštri poručivši da đaci ne smeju da trpe. "Ne plašimo se pretnji ministarstva prosvete da ćemo snositi posledice zato što danas ne držimo nastavu", rekao je Milorad Antić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Fonet/Z. M.
Verbić: Mi ćemo danas dati nalog svim direktorima, odnosno podsetiti ih na njihove obaveze po zakonu
 

Ne plašimo se pretnji Ministarstva, nećemo odustati

Prosvetari traže da im se plate ne diraju.

- Ne plašimo se pretnji ministarstva prosvete da ćemo snositi posledice zato što danas ne držimo nastavu. To samo pokazuje koliko se ministarstvo plaši naše pobune, a mi nećemo odustati - rekao je Milorad Antić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Verbić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veoma nezadovoljno obustavom rada u pojedinim školama.

Prema njegovim rečima sindikati su postupili veoma loše pozivom nastavnicima na obustavu rada, objasnivši da to nije po zakonu, da pričinjava štetu imidžu prosvetnih radnika i đacima, roditeljima, da su na sebe preuzeli nadležnost da preko medija obaveštavaju da škole ne rade "što nije njihov posao"...

"U ovom slučaju mi moramo da pooštrimo odnos prema svima koji su u štrajku. Oni moraju da vode računa da li je ispoštovan minimum procesa rada u školi. Škola postoji zbog đaka, i to je nešto što svi moramo da imamo u vidu. Đaci ne smeju da trpe", poručio je Verbić.

Međutim, Verbić nije precizirao šta to pooštravanje odnosa konkretno znači.

Iz Ministarstva prosvete su u više navratai govorili da je totalna obustava rada nezakonita i da je svaki direktor dužan da obezbedi minimum procesa rada. U protivnom – posledice su ozbiljne.

"Zakon predviđa da je direktor škole dužan da pokreće disciplinski postupak u tom slučaju. Jedina kazna disciplinskim postupkom je otkaz. Zbog toga mi apelujemo na prosvetne radnike da ukoliko nastave sa štrajkom to rade u zakonskim okvirima", rekao je savetnik ministra Milovan Šuvakov.

Ministarstvo: Štrajkuje 12 odsto škola

Ministarstvo prosvete saopštilo je da delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola, odnonso u 212 od ukupno 1.768 škola u Srbiji.

"U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola u Srbiji nema štrajka niti skraćenja časova", saopštilo je ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je "potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta. Kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost."

U izjavi dostavljenoj medijima povodom štrajka provetara, ministar Srđan Verbić kaže:

"Mali procenat škola koje su obustavile nastavu pokazao da su nastavnici u Srbiji interes učenika stavili na prvo mesto“, rekao je ministar Srđan Verbić i dodao da je cilj Ministarstva da se pitanje zarada u prosveti reši trajno i pravedno i da očekuje da će se intenzivirati rad na uvođenju platnih grupa i platnih razreda u javni sektor."

Povodom najava prosvetnih radnika da postoji mogućnost da ne zaključe ocene na kraju polugodišta, Verbić je za RTS rekao da ne može da toleriše da bilo ko ne zaključi ocene.

Prosvetni radnici najavili su za danas poptuno obustaviti rad i neće držati časove u školama, već će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji.

Čačak: Sve škole obustavile nastavu

Prosvetni radnici u svih 15 osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Čačka obustavili su nastavu. Nastava je potpuno obustavljena i u 16 od ukupno 18 seoskih osnovnih škola. Prema informacijama Školske uprave u Moravičkom okrugu koga čineČačak, Ivanjica, Lučani i Gornji Milanovac 42 škole su u potpunoj obustavi rada, a u 11 škola nastava se održava. Od tih 11 škola, u šest su časovi skraćeni na 30 minuta, dok se nastava redovno održava u pet škola. Kako su rekli u Sindikatu obrazovanja, koji je većinski sindikat prosvetnih radnika u Čačku, u tom gradu prosvetni radnici od sutra nastavljaju štrajk sa skraćenim časovima u trajanju od 30 minuta.

Vujović: Štrajkuju zbog greške iz 2008.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je, prema tvrdnji sindikata zaposlenih u prosveti, glavni razlog za štrajk prosvetara to što su 2008. godine neravnopravo tretirani u sistemu prilagođavanja plata.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa prosvetarima, predstavnici sindikata kažu da je glavni razlog što se žale to što su 2008. godine propušteni u sistemu prilagođavanja plata i zato danas traže prilagođavanje njihovih plata ili jednokratnu pomoć“, rekao je Vujović u parlametnu, gde obrazlaže rebalans budžeta i budžet za narednu godinu.

Vujović je istakao da će rešenja u promeni sistema nagrađivanja i uvođenju platnih razreda biti primenjena u najkraćem roku, što će pružiti priliku i osnov da se isprave te nepravde.

Škole u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu ne štrajkuju

Osnovne i srednje škole u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu nisu se priključile obustavi nastave prosvetnih radnika, rekao je načelnik Školske uprave u tom gradu
Mensur Memić.On je radiju Sto plus rekao da se nastava u tim mestima normalno odvija uprkos tome što većina prosvetnih radnika podržava obustavu
nastave. "Prosvetni radnici u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu pružaju podršku
svojim kolegama koji ne žele da drže nastavu, ali se nisu priključili obustavi", dodao je Memić.

U Kruševcu danas  radila samo jedna škola

U Kruševcu je danas radila samo jedna osnovna škola, dok sve ostale škole nisu držale nastavu, rečeno je Beti u Uniji sindikata prosvetnih radnika u tom gradu.

"Danas nastave nije bilo u svim našim članicama u Kruševcu, a to su sve osnovne i srednje škole osim jedne", rekao je Beti član predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i predsednik kruševačke Unije Dobrivoje Marjanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online