Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.01.2015.
21:05
D. N. Petrović - Vesti A

Za povratnike iz dijaspore niko ne haje

Mogao je Emin Hamzić(45), poreklom s Rogozne, pošto se u Nemačkoj i Švedskoj 15 godina uspešno bavio ugostiteljstvom, trgovinom i građevinarstvom, da ove zime uživa negde u nekom evropskom ski-centru, mogao je, kaže, da priušti sebi i zimski odlazak u neke toplije delove sveta, ali on se vratio na opustelu planinu kod Novog Pazara, u rodno Brđane, da se muči, sa željom da ponovo oživi porodično domaćinstvo i rodni kraj, da stečeni novac uloži u stočarstvo i voćarstvo, da pokrene zamrlu poljoprivrednu proizvodnju, da tržištu ponudi prvoklasni semenski krompir, da preporodi Rogoznu...

Rogozna zimi odsečena od civilizacije

- Vratio sam se, jer me je vukla nostalgija, sanjao sam često u Frankfurtu i Malmeu moje Brđane i maštao o danu kada ću se ponovo biti svoj na svome. Znao sam da je s Rogozne otišlo sve što je imalo gde da ode, da su ostali samo starci, da se vraćam u bespuće i da će biti problema, ali sam se ipak, ponet obećanjima iz Beograda i Novog Pazara, vratio nadajući se da Srbiju čekaju velika ulaganja i brze promene koje neće mimoići ni moju Rogoznu - priča Emin i dodaje:

- Još nisam siguran da li sam napravio dobar potez, možda je bilo bolje da sam još malo sačekao, ponekad pomislim i da sam pogrešio i da bi trebalo da se vratim u Malme, ali, nije lako ponovo sve početi od nule, a i godine pristižu. Zato ću, ipak, ostati ovde, bar još neko vreme, u nadi da će grad Novi Pazar i Vlada Srbije učiniti nešto za planinu koju mnogo volim i koja ima svega osim puteva i ljudi - priča Emin.

- Najpre sam morao da renoviram rodnu kuću, izgradim štalu i niz pomoćnih prostorija, da iskrčim 20 hektara zapuštenog imanja, da dokupim nekoliko hektara, da nabavim poljoprivrednu mehanizaciju, da naspem seoski put, da dovedem vodu i da pojačam struju, pa da krenem sa poljoprivrednom proizvodnjom za koju na Rogozni postoje idealni uslovi. Imam lep ranč, dvadesetak krava, desetak bikova, puno pčela, solidnu proizvodnju semenskog krompira, zasadio sam i 1.000 stabala voća... Planiram da gradim i veliki pastrmski ribnjak, ali se dvoumim, jer je ovde sve još neizvesno - ističe ovaj uspešni domaćin s Rogozne.

Pola veka sve isto

Sve što je bilo do mene ja sam uradio, ali država i opština ni prstom nisu mrdnule. Stala je izgradnja davno započetog puta preko Rogozne (veza sa Zubinim Potokom), deonica od Novog Pazara zimi je često neprohodna, a leti puna rupa, uglavnom se slabo održava, nema autobusa, pa najčešće pešačimo ili se probijamo svojim kolima, nema otkupa, nema prodavnice, nema ambulante, škola u Trnavi udaljena je desetak kilometara - žali se Emin i naglašava da ga sve ovo koči da slobodnije i bez strahova ulaže u proizvodnju hrane koju najčešće nema kome da proda.

Ostao bez prijatelja: Emin Hamzić i Kamenko Ilić

Kad čuju lokalne političare i ministre koji ponekad posete ovaj kraj, Emin i svi drugi povratnici pomisle da će brzo poteći med i mleko, obećanja su obično najvelikodušnija tokom predizbornih kampanja, kad halabuka prođe sve se opet vraća u surovu realnost. Na Rogozni se ništa nije promenilo 50 godina.

- Ne tražim kredite, ni poreske olakšice, ta vrsta pomoći opštine i države nije mi potrebna. Tražim samo da opština i država urade ono što im je dužnost, da žiteljima Rogozne i svima koji su u sličnim nevoljama, izgrade asfaltni put, obezbede kvalitetnu struju i vodu, dovedu lekara.... Nemci, Šveđani, Švajcarci i Austrijanci brinu i o najmanjem selu i zato njihova poljoprivreda cveta, a na našoj Rogozni, lepšoj i zdravijoj, stagnira - kaže Hamzić.

Strpljenje pri kraju

Krajnje je vreme da se opština i država dozovu pameti, da učine nešto i za Rogoznu dok na planini još ima onih koji je vole i, uprkos svim nedaćama sa kojima se suočavaju, hoće u nju da ulažu. Ja sam jedan od tih, ali pitanje je: koliko ću izdržati i koliko ću još moći da čekam - poručuje Hamzić.

Žal za Kamenkom

Veliku podršku imao je Emin Hamzić u Kamenku Iliću, višedecenijskom aktivisti i borcu za spas Rogozne s kojim je zajedno apelovao na opštinske i republičke vlasti da učine nešto za ovaj deo Srbije. Kamenko je nedavno preminuo ne dočekavši da se bilo šta promeni nabolje.

"Bio mi je prijatelj, savetnik i učitelj, mada se i sam razočarao, otišao je verujući i bolje dane Rogozne, njegov odlazak za sve nas na Rogozni veliki je gubitak",- ističe Hamzić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online