Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.02.2015.
08:46
Telegraf A

Država plaća lečenje kod privatnika

Reforma primarne zdravstvene zaštite, koju će Ministarstvo zdravlja započeti do kraja 2015. godine, omogućiće pacijentima da biraju gde žele da se leče, smanjenje čekanja na pregled i postićiće se bolja iskorišćenost kapaciteta zdravstvenog sistema.

Fonet/B. P.
Reforme se sprovode u cilju što bolje zdravstvene zaštte građana: Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je reforme u zdravstvu koje će omogućiti građanima da privatnog lekara opšte prakse, pedijatra i ginekologa izaberu o trošku zdravstvenog osiguranja.

Kako bi pacijenti bili u prilici da izaberu lekara i u privatnoj praksi potrebno je da se ispune određeni uslovi.

– Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Udruženjem privatnih lekara trenutno radi na mapiranju privatnih zdravstvenih ustanova i usluga koje oni pružaju. Posle toga, sledi proces akreditacije privatnih zdravstvenih ustanova – kažu za Telegraf iz Ministarstva zdravlja.

Uključivanje privatnih lekara planirano je za oblasti gde pacijenti trenutno čekaju, čime će se smanjiti dužina čekanja na pregled. Na ovaj način postićiće se bolja iskorišćenost kapaciteta zdravstvenog sistema, raspoloživog kadra i opreme. Reforme će takođe dovesti do ravnomernije opterećenosti izabranih lekara.

– Broj pacijenata po izabranom lekaru određen je zakonskim propisima: 1600 stanovnika na jednog lekara opšte medicine, 850 dece predškolskog uzrasta na jednog pedijatra, odnosno 1500 dece školskog uzrasta na jednog pedijatra, 6500 žena na jednog ginekologa i drugo. Cilj je da se slobodnim izborom lekara stvori mogućnost za realnu konkurenciju, ko više i kvalitetnije radi, imaće više pacijenata i veću zaradu – poručuju iz Ministarstva.

Reformom će se utvrditi vrednost usluga u osnovnom paketu zdravstvenih usluga, koje pokriva zdravstveno osiguranje i koji će biti istovetan za sve lekare primarne zdravstvene zaštite.

Prvo procena kapaciteta privatne prakse

Doktor Predrag Stojičić iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatne prakse Srbije, kaže za Telegraf da je trenutni cilj lekara privatne prakse procena kapaciteta, kako bi se reforme najbolje sprovele.

– Mapiranje je počelo jer bez toga ne može da se ide dalje. Postoji dijalog između države i privatnog sektora. Ovo neće biti brz proces, uključivanje privatnog sektora će trajati, ne može da se desi preko noći – kaže Stojičić.

Stojičić dalje navodi da je registrovano 3.972 lekara u privatnoj praksi, ali da treba uzeti u obzir da u većini ordinacija rade i medicinske sestre i adminitrativni radnici, pa se realan broj zaposlenih u privatnom lekarskom sektoru procenjuje na oko 10.000.

On dalje navodi da je odlučeno da prvo u reformu uđu lekari opšte prakse, pedijatri i ginekolozi jer oni čine primarnu zdravstvenu zaštitu, dok će sekundarna i tercijalna zdravstvena zaštita biti uljučene kasnije.

– Finansiranje će ići iz RFZO-a što je najbolje za pacijente, a to je suština. Način finasiranja mora da se odredi, postoje mnogi načini i tokom dijaloga obe strane moraju da se slože. Mi ćemo odgovoriti na inicijative ministarstva i RFZO-a. Šta država bude predložila mi ćemo uzeti u obzir i odgovoriti – poručuje Stojičić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online