Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.02.2015.
16:01
potrosackisavetnik.rs, Vestionline A

Telefon nije sasvim Vaš ni kad ga otplatite

Mobilni operateri korisnicima nude brojne mogućnosti za kupovinu mobilnog telefona po veoma povoljnim cenama u okviru post pejd paketa, pri čemu telefon, u toku ugovornog perioda, ne može da se koristi u drugim mrežama. Operateri nerado govore o tome da oni nisu obavezni da otključaju mobilni telefon nakon isteka ugovora, pa tako potrošač može da se nađe u situaciji da mora da nastavi da koristi mrežu operatera kod kojeg je i uzeo telefon ili da troškove dekodiranje telefona plati u neovlašćenim servisima.

youtube.com
 

Upravo to se desilo Ljubici Krulj iz Beograda, koja je preko VIP-ovog paketa kupila telefon "HTC Desire C".

- Uzeli smo telefon u VIP-u na 24 meseca. Osam hiljada je bilo plaćanje telefona uz mesečnu ratu od 1.100 dinara i to je nama bilo prihvatljivo. Međutim, počeli su da nam dolaze računi koji su bili veliki - kaže Ljubica za Potrošački savetnik.

Nakon što je dobila račune od 7.000 i 12.000 dinara zbog navodnog prekoračenja korišćenja interneta, Ljubica je odlučila da po isteku ugovora promeni operatera. Međutim, iako je, kako objašnjava, izmirila sve obaveze prema VIP-u, već četiri meseca ne može da dobije kod za otključavanje telefona.

- Dolazila sam u više navrata u poslovnicu i molila za to dekodiranje telefona. Oni mi govore da ću biti obaveštena i tako prolazi vreme i do dana današnjeg nisam dobila broj da dekodiram telefon - tvrdi Ljubica.

Ona kaže da je zbog dugog čekanja na kod za otključavanje došla na ideju da dekodiranje telefona obavi u nekom servisu. Zanimljivo je da u servisima uglavnom govore da dekodiranje telefona u Srbiji nije nelegalno, iako je to, zapravo, neovlašćeno uklanjanje kodova na telefonu. Ljubica se raspitala o cenama te usluge i saznala da dekodiranje košta oko 2.400 dinara.

- To nije mala suma s obzirom na to da smo već toliko toga platili i preplatili. Prošlo je dve godine, a cena tih mobilnih telefona pada tako da ne znam koliko je uopšte isplativo da platim još i to - kaže ona.

Kako Ljubica tvrdi, radnik VIP-a joj je pri sklapanju ugovora rekao da će posle dve godine moći da koristi telefon u drugim mrežama. Ipak, kada je ugovor istekao, u poslovnici je dobila sasvim drugačiju informaciju.

- Rekli su mi to da oni nisu u obavezi da mi dekodiraju telefon - navodi Ljubica.

youtube.com
 

Operateri nemaju obavezu da otključaju telefon

U ugovoru koji je Ljubica potpisala sa VIP-om nema odredbe koja se odnosi na "otključavanje" telefona, pa samim tim ni ugovorne obaveze VIP-a da to učini nakon isteka ugovora. Da je Ljubica pri potpisivanju ugovora i htela da proveri da li se VIP obavezao da joj otključa mobilni uređaj, to bi teško mogla da učini, jer je ugovor ispisan toliko sitnim slovima da je primereniji testiranju oštrine vida, nego dokumentu kojim se definišu obaveze dve ugovorne strane.

Iz VIP-a navode da "otključavanje" telefona nije regulisano zakonom. Ipak, kako navode, njihovi korisnici dobijaju kodove za otključavanje telefona u kratkom roku kada su kodovi u njihovoj bazi, ali, ukoliko VIP ne poseduje kodove, kako navode iz te kompanije, "prinuđeni smo da direktno kontaktiramo proizvođače telefona i oslonimo se na njihove rokove dostave ovih brojeva".

U Telenoru tvrde da svi njihovi korisnici mogu besplatno da otključaju telefon nakon isteka ugovorne obaveze i da se na to ne čeka dugo.

- U većini slučajeva kod za otključavanje telefona se dostavlja korisniku istog dana ili u narednih nekoliko dana. Najduže vreme čekanja za dobijanje koda za otključavanje telefona je 15 dana - navode iz Telenora.

Ipak, na svojoj veb stranici, Telenor se ogradio od roka od 15 dana jer, kako tvrde, "Telenor ne može uticati na rok u kojem će proizvođač dostaviti Vaš kod za otključavanje uređaja".

U odgovoru koji smo dobili od Telekoma ne pominje se rok u kome bi trebalo da otključaju telefon, već samo da "korisnik ima mogućnost da po isteku ugovorne obaveze zatraži šifru za otključavanje mobilnog telefona". Iz Telekoma takođe navode da se ne naplaćuje izdavanje ove šifre.

Na osnovu svih ovih odgovora, a i problema koji je imala Ljubica, stiče se utisak da operateri nisu obavezani da otključaju telefon. Iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge su nam upravo to i potvrdili.

- Domaća regulativa u oblasti usluga elektronskih komunikacija ne propisuje obavezu mobilnih operatera da "otključaju" mobilne uređaje po isteku ugovorne obaveze - navode iz RATEL-a.

Propisi oštriji u Hrvatskoj

Evropska komisija je još 1996. godine ukazala na to da kodiranje telefona ugrožava princip konkurencije i da bi ovu praksu operatera trebalo regulisati propisima.

U Hrvatskoj je 2011. godine usvojen pravilnik kojim je, kako navode iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) "propisana obveza 'otključavanja' uređaja bez naknade, na zahtjev korisnika, nakon isteka ugovorne obveze ili raskida ugovora".

Hrvatskim Pravilnikom je određen i rok u kome korisniku mora da se omogući korišćenje uređaja u drugim mrežama.

"Rok za 'otključavanje' je 15 dana od podnošenja zahtjeva", navode iz HAKOM-a.

U toku rada na ovom prilogu Ljubica je od VIP-a dobila kod za otključavanje telefona. Višemesečnim kašnjenjem VIP ju je, praktično, primorao da nastavi da koristi njihove usluge, iako je ona želela da postane korisnik usluga druge kompanije.

Operateri u Srbiji korisnicima uglavnom dostavljaju kodove za otključavanje iako država nigde nije decidirano definisala da su obavezni da to učine. S obzirom na to da su nam se, pored Ljubice i drugi korisnici VIP-ovih usluga žalili na politiku ove kompanije, smatramo da bi nadležni državni organi trebalo da propišu obavezu operaterima mobilne telefonije da u roku od 15 dana od podnošenja zahteva omoguće otključavanje telefona korisniku.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online