Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.03.2015.
06:48
D. Dekić - Vesti A

Svaki drugi pištolj i puška sakriveni

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije juče je pokrenulo tromesečnu akciju prijave nelegalnog oružja, a koliko su građani naoružani do zuba govori podatak da je Srbija vodeća u regionu sa više od pola miliona legalno naoružanih građana koji poseduju preko milion ubojitih cevi, dok prema grubim procenama ima još toliko neprijavljenog arsenala.

Reuters
Više od statistike: Od 100 građana Srbije, njih 15 poseduje oružje

Stručna javnost pozdravlja potez vlasti, uz sumnjičavost da će se oni koji na crno drže oružje prijaviti zbog visokih poreza na njegovo posedovanje.

Legalizaciju ili predaju omogućio je novi zakon o oružju i municiji, usvojen pre tri nedelje u srpskom parlamentu.

Sablja posekla najviše cevi

Od 1992. godine u Srbiji je bilo pet legalizacija oružja, a najveća predaja ilegalnog oružja zabeležena je 2003, tokom policijske akcije Sablja. Policija je tada zaplenila oko 10.000 komada raznog oružja, a građani su samoinicijativno predali više od 35.000 ubojitih cevi. U tom periodu predato je i 23.848 zahteva za legalizaciju oružja koje je bilo u posedu građana.

Koliko je o ovom problemu brinula država u kojoj su sve češći vatreni ulični i kućni obračuni govori porazna činjenica da je prethodna akcija sprovedena pre osam godina i da je tada predato 8.500 komada oružja. Srbija, procenjuju u MUP-u na crno drži i do 900.000 raznog oružja.

Statistika otkriva da je naša zemlja vodeća u okruženju sa 15,22 komada na 100 građana, odnosno da 589.525 ljudi ima registrovan 1.189.522 komada vatrenog oružja, od čega je u legalnom posedu civila 1.144.863 lakog naoružanja, dok blizu 50.000 imaju firme. Dozvolu za nošenje oružja, osim policajaca, vojnika i zaposlenih kao obezbeđenje ima i 1.700 građana.

Kod nekih, poput jednog 60-godišnjeg Beograđanina, nađen je čitav ilegalni arsenal od 16 pušaka i 638 komada municije raznog kalibra.

Generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Dušan Ilić ističe za "Vesti" da je akcija dobar potez u cilju smanjenja ilegalnog naoružanja. Dodaje da produženje akcije roka sa mesec na tri može doprineti odzivu, naročito onih koji imaju eksplozivna sredstva i zolje, dozvoljenih samo vojsci.

Redakciji "Vesti" javio se čitalac koji ima dva pištolja i za svaki plaća po nešto više od 30 evra poreza, a košta ga i dozvola za nošenje oružja, pa smatra da država hoće akcijom da dobije nove poreske obveznike za punjenje republičke kase.

Ilić potvrđuje da visoki godišnji porez na držanje oružja jeste problem, a može da bude i razlog odustajanja građana od legalizacije oružja.

- Oporezivanje na registraciju oružja se vrši na osnovu Zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara zajedno sa porezom na upotrebu motornih vozila, plovila i vazduhoplova, što je besmisleno. Kao asocijacija smo se više puta obraćali Ministarstvu finansija objašnjavajući da je to nepotrebno opterećenje za građane. Rečeno nam je da je inicijativa dobra, ali ništa nije preduzeto - objasnio je Ilić, koji veruje da u posedu građana ima oko 400.000 ilegalnih cevi.

Različitog mišljenja je policijski stručnjak Božidar Spasić koji tvrdi da se na crno drži oko 2,5 miliona komada ubojitog oružja. Podseća da se puno oružja slilo posle ratova 90-ih, a prodavalo se bez ikakve kontrole i vrlo jeftino.

Predaja bez posledica

Građani, kako je saopštio MUP, mogu legalizovati neovlašćeno držano oružje ispunjavajući zahtev koji košta nešto više od 40 evra. Ako žele da ga se odreknu, to mogu bez ikakvih sankcija, predajom najbližoj policijskoj stanici bez dokazivanja porekla. Oni koji bi da legalizuju oružje za ličnu bezbednost, kao i lovačko i sportsko, imaju dva nova uslova zdravstvenu sposobnost koja će se proveravati na pet godina i opravdani razlog za posedovanje oružja.

- Država akcije predaje nelegalnog oružja sprovodi onda kad oseti da je previše skrivenog oružja kod građana. Ranije akcije su pokazale da oni baš i ne veruju policiji, jer se odazivalo svega nekih pet odsto - navodi Spasić, a kao potvrdu da Srbija leži na oružju ističe da policija u akcijama šverca droge i belog roblja uvek nalazi i nelegalno oružje.

Crna Gora prednjači

Sa 2,21 žrtvom ubistva na 100.000 stanovnika Srbija zauzima sredinu na listi zemalja potencijalnih kandidata za članstvo u EU, dok je Crna Gora vodeća u Evropi sa najvećim brojem ubistava počinjenih vatrenim oružjem, koji iznosi 70 odsto.
Prema istraživanju UN i SZO, u Albaniji je oružjem počinjena trećina ovih krivičnih dela.

POVEZANE VESTI

Petak 06.03.2015. 06:54
Srbin bez oruzja ?? ako nista ono lovacka je objesena !!
Petak 06.03.2015. 12:05
i treba da ostane sakriveno ! Ako je ostao još koji gram svesti u srba...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online