Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.03.2015.
04:50
D. Dekić - Vesti A

Zapetljani u klupku sumnje

Sudbina novca kojeg su građani u Srbiji, regionu i dijaspori skupili za lečenje male Tijane Ognjanović, skoro dve godine od njene smrti još uvek je enigma za javnost.

N. Đurović
Prokockano poverenje: Jelena i Nebojša Ognjanović

Prema poslednjim medijskim informacijama, tužilaštvo i policija pronašli su bankarski izvod koji je dokaz za sumnje da su roditelji preminule devojčice prebacili 100.000 dolara sa američkog na račun Srpske banke.

Žale se na medije

Tijanini roditelji su se nedavno požalili da se na njih konstantno vrše pritisci, prvo da novac prebace dečjem Institutu, a potom i državnom fondu za lečenje dece u inostranstvu, koji je osnovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Tvrde i da su nailazili su na velike probleme pri kupovini opreme za Institut i da su ih mediji satanizovali tvrdnjama da su se u nabavku "ugradili" i oni i firme, iako imaju ugovor koji to opovrgava.
 

Izvod pokazuje da je majka devojčice Jelena Ognjanović taj novac prebacila suprugu Nebojši pod oznakom "humanitarna pomoć". Prema pisanju "Blica" to je ključno za dokazivanje sumnje u prevaru i pranje novca.

Da je u ovoj aferi sve proverljivo ukazuje za "Vesti" advokat Marko Nicović. On objašnjava da novac uvek ostavlja trag i dodaje da se krivica traži od onoga koje je poslednji u lancu transakcija.

- To nije nikakav problem. U ovakvim situacijama se prate tragovi od koga je nekome stigao novac i kako. Onaj ko ga dobije je predmet sumnje - pojašnjava Nicović kako se mogu utvrditi tokovi para i krivica, ukoliko je ima.

Tijaninim roditeljima je posle njene smrti sredinom 2013, ostalo 1,66 miliona evra, a posle brojnih spekulacija, ministar policije Nebojša Stefanović je avgusta prošle godine potvrdio je da je bilo zloupotreba u trošenju sakupljenih para.

Ognjanovići su od trenutka kada je njihova ćerka preminula u Hjustonu ne dočekavši operaciju srca bili na meti javnosti u ime koje su ih mediji stalno pitali šta su uradili sa prikupljenim novcem. Kada su rešili da doniraju opremu beogradskom Institutu za majku i dete u vrednosti od 1,2 miliona evra, čulo se da je od te sume čak 320.000 evra otišlo na dobavljače na kojima je bračni par insistirao.

Obelodanili su da je za preostalih 442.000 evra na njih vršen pritisak da uplate u nedavno osnovani državni Fond za lečenje dece u inostranstvu. Ipak, kako su rekli, "sav preostali novac" sa računa Tijanine majke dali su za lečenje najugroženijih mališana, dok su, prema njihovim navodima, pare na Nebojšinom računu još uvek blokirane, pa ne mogu da ih doniraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online